Ποια λάθη κάνουμε στη χρήση αντηλιακών;
Τεκμηριωμένο
Η χρήση αντηλιακών τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον – τόσο τους θερινούς, όσο και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Αυτή η συνήθεια ωστόσο πολλές φορές συνοδεύεται και από λάθη, κυρίως επειδή δε διαβάζουμε τις ετικέτες των αντηλιακών προϊόντων που αγοράζουμε.
Επειδή όμως η λάθος χρήση των αντηλιακών ενέχει κινδύνους ανάλογους της μη χρήσης τους, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τα 10 συνηθέστερα λάθη και τρόπους να τα αποφεύγουμε:
- Επιλέγουμε με μοναδικό κριτήριο το δείκτη SPF. Αν και όντως ο δείκτης SPF είναι σημαντικός, σημαντικότερο ακόμα είναι να μας καλύπτει το αντηλιακό μας και από τις UV-A και από τις UV-B ακτίνες.
- Φοράμε το αντηλιακό μας πολύ αργά. Το προϊόν χρειάζεται από 15 ως 30 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί τελείως από το δέρμα μας και να μας προσφέρει την προστασία που υπόσχεται. Φορώντας το την τελευταία στιγμή δεν προστατευόμαστε πλήρως τα πρώτα λεπτά της έκθεσής μας στον ήλιο.
- Δεν το απλώνουμε σωστά. Ειδικά όταν επιλέγουμε αντηλιακό σε μορφή spray, δεν αρκεί το ψέκασμα μιας περιοχής για την ομοιόμορφη προστασία της. Καλό είναι να συνεχίζουμε με επάλειψη. Ειδικά όσον αφορά στο πρόσωπό μας δεν πρέπει να ψεκάζουμε απευθείας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εισπνοής του προϊόντος.
- Επαναπαυόμαστε στην πρώτη επάλειψη. Ακόμα κι αν δε μεσολαβήσει έντονη εφίδρωση ή κολύμβηση, χρειαζόμαστε επάλειψη κάθε 2 ώρες, ώστε να είμαστε προστατευμένοι.
Η ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιείται είναι 6 κουταλάκια του γλυκού σε όλο το σώμα. Πιο συγκεκριμένα:
-
-
- ½ κ.γ. σε κάθε χέρι
½ κ.γ. στα πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό και τον σβέρκο
1 κ.γ. σε κάθε πόδι
1 κ.γ. στο στομάχι και το στέρνο
1 κ.γ. στην πλάτη
- ½ κ.γ. σε κάθε χέρι
-
Τα παραπάνω αποτελούν ελάχιστες ενδεικτικές ποσότητες. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιοριστούμε σε αυτές αλλά να τις προσαρμόσουμε σε κάθε σωματότυπο για μέγιστη προστασία.
- Επαναπαυόμαστε στην ένδειξη αδιάβροχου. Κανένα αντηλιακό δεν είναι πραγματικά αδιάβροχο και η επάλειψη καλό είναι να επαναλαμβάνεται μετά από έντονη εφίδρωση ή κολύμβηση.
- Αφήνουμε εκτεθειμένες περιοχές απροστάτευτες. Πολλές φορές κατά την επάλειψη του αντηλιακού παραλείπουμε ευαίσθητες περιοχές όπως κοντά στη γραμμή των μαλλιών μας, εκτεθειμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, τα χέρια μας (τα οποία επιπλέον πλένουμε συχνά), αυτιά, μάτια, χείλη, σβέρκο και πέλματα.
- Χρησιμοποιούμε αντηλιακά που έχουν λήξει. Όπως και όλα τα καλλυντικά προϊόντα, έτσι και τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης.
- Αφήνουμε τις συσκευασίες των αντηλιακών εκτεθειμένες στη ζέστη ή και σε άμεσο ηλιακό φως. Και εδώ όπως κάθε άλλο καλλυντικό προϊόν, έτσι και τα αντηλιακά αλλοιώνονται υπό τέτοιες συνθήκες και χρειάζεται να τα φυλάσσουμε αναλόγως. Στην παραλία και “υπό σκιάν” μπορούμε να τα προστατέψουμε τοποθετώντας τα σε ισοθερμικές θήκες / τσάντες.
- Χρησιμοποιούμε αυθαίρετα αντηλιακά του εμπορίου για την προστασία των βρεφών μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο FDA δε συστήνει τη χρήση αντηλιακών στα βρέφη, το δέρμα των οποίων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και επιρρεπές σε παρενέργειές τους, αλλά την προστασία τους με κατάλληλο καλυπτικό ρουχισμό ή την αποφυγή της έκθεσής τους. Συνεπώς ειδικά για τα βρέφη μας είναι απαραίτητο να συμβουλευθούμε τον παιδίατρο ή το δερματολόγο μας πριν επιλέξουμε τον κατάλληλο τρόπο προστασίας τους.
- Επαναπαυόμαστε για την προστασία μας μόνο σε αυτά. Πέρα από την χρήση ενός καλού βρεφικού ή παιδικού αντηλιακού, είναι απαραίτητο να ενισχύουμε την προστασία μας με ελαφρύ ανοιχτόχρωμο ρουχισμό, καπέλο και γυαλιά με υψηλής ποιότητας αντηλιακή επίστρωση.
Συγγραφή Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr