×

Ποια είναι τα Καλύτερα Αντηλιακά για Καθαρούς Ωκεανούς & Θάλασσες;

 Ανανεώθηκε: 04/06/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 46s

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία της βιομηχανικής παραγωγής στην καθημερινότητά μας, έχουν οδηγήσει στην αναπόφευκτη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε, πως πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, η κατά κεφαλήν παραγωγή αστικών αποβλήτων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 524 κιλά ανά κάτοικο.

Βέβαια, μεγάλο μέρος από όλα αυτά τα σκουπίδια και πλαστικά καταλήγει και στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Παράλληλα, η θαλάσσια ρύπανση προκαλείται και από την καθημερινή επίσκεψη στις αμμουδιές από τους τουρίστες, που σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν σκουπίδια στις παραλίες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια εξίσου σημαντική κατεύθυνση διαφόρων εταιριών στην παραγωγή προϊόντων με χαμηλό ή και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αντηλιακά, αρκετά δημοφιλή προϊόντα που συνδέονται αναπόφευκτα με τις θάλασσες. Στο άρθρο μας, θα μάθουμε για τα καλύτερα αντηλιακά για καθαρούς ωκεανούς και θάλασσες, όπως και τις πιστοποιήσεις που θα πρέπει να ελέγχετε.

 

Αντηλιακά φιλικά προς τον ωκεανό: γιατί να τα επιλέξω;

Δυστυχώς, οι ωκεανοί σε όλο τον πλανήτη «απορροφούν» καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό των βλαβερών ουσιών των καλλυντικών μας προϊόντων. Έτσι, η επιλογή ενός φιλικού προς τους ωκεανούς αντηλιακού είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιλογή, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι ωκεανοί επιβαρύνονται ετησίως με 25.000 τόνους αντηλιακού, με συνεχή ροή 48 λίτρων κάθε λεπτό.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιβάρυνση, δεν είναι η βασική αιτία προβληματισμού για τη θαλάσσια ρύπανση, αλλά τα χημικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε ορισμένα αντηλιακά. Τέτοια συστατικά είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο και τα parabens.

Οι μελέτες, έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κοραλλιών. Αυτή η διαταραχή εκδηλώνεται συχνά ως λεύκανση των κοραλλιών, ένα φαινόμενο που τα καθιστά ευάλωτα σε ασθένειες και μπορεί τελικά να οδηγήσει στο θάνατό τους.

Η έννοια της βιοδιασποσιμότητας στο αντηλιακό

Για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και την επαναφορά των ωκεανών και των θαλασσών στην πρότερη κατάσταση τους, η έννοια της βιοδιασποσιμότητας είναι το «κλειδί». Ένα «βιοδιασπώμενο» αντηλιακό θα πρέπει, θεωρητικά, να αποσυντίθεται φυσικά, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις του στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Εκτός της βιοδιασποσιμότητας ενός αντηλιακού, όμως, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, μπορείτε να εξετάσετε και τις παρακάτω επιλογές αντηλιακού:

  • Ορυκτά φίλτρα UV: Τα αντηλιακά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και διοξείδιο του ψευδαργύρου δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.
  • Eco συσκευασία: Επιλέξτε προϊόντα συσκευασμένα σε ανακυκλώσιμα ή βιοαποδομήσιμα υλικά.

 

Ποιες πιστοποιήσεις πρέπει να αναζητώ σε προϊόντα φιλικά προς τον ωκεανό;

Τα brands, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, εξελίσσονται ραγδαία. Πολλά εξ αυτών, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσουν πια φόρμουλες που σέβονται τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ορισμένα από τα brands αυτά είναι η Bioderma, η Apivita, η Caudalie, η Korres κι η Avene.

Αυτά τα brands, προσφέρουν ορισμένα από τα καλύτερα αντηλιακά τους με πιστοποιήσεις για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών. Παρακάτω, θα δούμε αυτές τις πιστοποιήσεις:

Ocean Care

To εικονίδιο Ocean Care, που βρίσκουμε στα αντηλιακά της Bioderma, είναι ο απόηχος του οικο-βιολογικού οράματος της NAOS. Kάθε συστατικό επιλέγεται αυστηρά ώστε να είναι το πλέον κατάλληλο για το δέρμα αλλά και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, η Bioderma δοκιμάζει κάθε τελική φόρμουλα Photoderm για να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα είναι ασφαλή για τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Είτε πρόκειται για αλμυρό είτε για γλυκό νερό, η σειρά Photoderm προσφέρει αντηλιακά με απουσία τοξικότητας για τη βιωσιμότητα των κοραλλιών, την ανάπτυξη θαλάσσιων φυκιών, καθώς και την αναπαραγωγή του πλαγκτόν γλυκού νερού.

B-Corp

Οι πιστοποιημένες B Corp είναι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη δύναμη της επιχειρηματικότητας για να οικοδομήσουν μια πιο συμπεριληπτική και βιώσιμη οικονομία. Στο σύνολο αυτών των εταιριών συμπεριλαμβάνεται κι η Apivita.

Τα φίλτρα της σειράς αντηλιακών Apivita Bee Sun Safe, έχουν υποστεί έλεγχο, για να εκτιμηθεί η επίδρασή τους σε φυτικά και ζωικά πλαγκτόν. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορούν να αποσυντεθούν βιολογικά, δηλαδή συστατικά που μετατρέπονται σε απλές ουσίες και δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον, σύμφωνα με το πρότυπο OECD 306. Τα αποτελέσματα των ερευνών για τα φίλτρα των αντηλιακών της Apivita δείχνουν πως δε βλάπτουν τα κοράλλια της θάλασσας.

Επιπλέον, ως προς τις συσκευασίες, χρησιμοποιούνται μπουκάλια και σωληνάρια που αποτελούνται από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό και είναι 100% ανακυκλώσιμα.

100% Plastic Collect

Με το πρόγραμμα 100% Plastic Collect, η Caudalie δεσμεύεται να συλλέγει και να ανακυκλώνει την ίδια ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο από τις παραλίες, μειώνοντας σταδιακα το πλαστικό αποτύπωμα, που ευθύνεται για τη ρύπανση των θαλασσών και ωκεανών.

Μέσω αυτού του προγράμματος, έχουν ανακυκλωθεί μέχρι το 2020, 1710 τόνοι πλαστικού από τη Caudalie, σε τοπικές μονάδες ανακύκλωσης της Ταϊλάνδης.

EcoSun Pass®

Το EcoSun Pass είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αντηλιακών προϊόντων. Τη συγκεκριμένη αξιολόγηση χρησιμοποιεί η Korres για την αξιολόγηση των αντηλιακών της.

Παράλληλα, το brand, έχει αναπτύξει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την Αναδάσωση του Αιγαίου, αναπτύσσοντας, έτσι, καινοτόμες συνθέσεις με αντηλιακά φίλτρα νέας γενιάς, σχεδιασμένες με σεβασμό προς την επιδερμίδα και το περιβάλλον.

Η Korres, έχει επιλέξει να αναπτύσσει αντιηλιακά χωρίς OMC + Octocrylene, αντιηλιακά φίλτρα ενδεχομένως επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως και σιλικόνες.

Skin Protect Ocean Respect

Το project Skin Protect, Ocean Respect της Avene, αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την προστασία των ωκεανών. Πιο συγκεκριμένα, η από το 2013, η Eau Thermale Avène επέλεξε να αναπτύξει φόρμουλες που περιέχουν ελάχιστα αντηλιακά φίλτρα και χωρίς σιλικόνες, για βέλτιστη βιοδιασπασιμότητα και συνεπώς ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Παράλληλα, το brand έχει αναπτύξει συνεργασίες με κορυφαίους ειδικούς με ειδικότητα στη θαλάσσια οικολογία και οικοτοξικολογία, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων δοκιμών μέσω των οποίων διαπιστώθηκε πως τα αντηλιακά της Avene σέβονται τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχουν καμία επίδραση στα κοράλλια της θάλασσας, το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν, που βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας.

 

Τα καλύτερα αντηλιακά για καθαρές θάλασσες & ωκεανούς

Παρακάτω, θα δούμε μερικά από τα καλύτερα αντηλιακά για καθαρές θάλασσες και ωκεανούς, όλα με τις πιστοποιήσεις που αναλύθηκαν παραπάνω.

Bioderma

Bioderma Photoderm Brume Invisible no Rubbing Mist Spf50+, 150ml
Bioderma Photoderm Brume Invisible no Rubbing Mist Spf50+, 150ml

Ενυδατικό Αντηλιακό Προσώπου & Σώματος Πολύ Υψηλής Προστασίας σε Spray

 

Bioderma Photoderm Pediatrics Face & Body Milk Spf50+, 200ml
Bioderma Photoderm Pediatrics Face & Body Milk Spf50+, 200ml

Αντηλιακό Γαλάκτωμα Προσώπου, Σώματος Πολύ Υψηλής Προστασίας για Βρέφη & Παιδιά

 

Apivita

Apivita Bee Sun Safe Anti-Spot & Anti-Age Defence Face Cream Spf50 Tinted 50ml
Apivita Bee Sun Safe Anti-Spot & Anti-Age Defence Face Cream Spf50 Tinted 50ml

Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Κατά των Πανάδων & των Ρυτίδων, Υψηλής Προστασίας με Χρώμα

 

Apivita Bee Sun Safe Hydra Melting Ultra-Light Face & Body Spray With Marine Algae & Propolis Spf50, 200ml
Apivita Bee Sun Safe Hydra Melting Ultra-Light Face & Body Spray With Marine Algae & Propolis Spf50, 200ml

Ενυδατικό Αντηλιακό Spray Ελαφριάς Υφής Υψηλής Προστασίας για Πρόσωπο & Σώμα με Θαλάσσια Φύκη & Πρόπολη

 

Caudalie

Caudalie Vinosun Protect Very High Protection Sun Water Spf50+, 150ml
Caudalie Vinosun Protect Very High Protection Sun Water Spf50+, 150ml

Διφασικό Αντηλιακό Spray Προσώπου, Σώματος & Μαλλιών, Πολύ Υψηλής Προστασίας για Όλη την Οικογένεια

 

Caudalie Vinosun Ocean Protect Very High Protection Lightweight Cream Spf50+, 40ml
Caudalie Vinosun Ocean Protect Very High Protection Lightweight Cream Spf50+, 40ml

Αντηλιακή Κρέμα Πολύ Υψηλής Προστασίας για Πρόσωπο & Λαιμό

 

Korres

Korres Yoghurt Tinted Sunscreen Face Cream Spf30, 50ml
Korres Yoghurt Tinted Sunscreen Face Cream Spf30, 50ml

Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου με Χρώμα Υψηλής Προστασίας για Άμεση Ενυδάτωση, Κατάλληλο για Ευαίσθητες Επιδερμίδες

 

Korres Yoghurt Sunscreen Emulsion for Face & Body Spf30, 200ml
Korres Yoghurt Sunscreen Emulsion for Face & Body Spf30, 200ml

Αντηλιακό Γαλάκτωμα Προσώπου – Σώματος Υψηλής Προστασίας, Κατάλληλο για Ευαίσθητες Επιδερμίδες

 

Avene

Avene Cream Solaire Spf50+, 50ml
Avene Cream Solaire Spf50+, 50ml

Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου Λαιμού Πολύ Υψηλής Προστασίας, για το Ξηρό Ευαίσθητο Δέρμα

 

Avene Cleanance Solaire Spf50+, 50ml
Avene Cleanance Solaire Spf50+, 50ml

Αντηλιακό Προσώπου Λαιμού Πολύ Υψηλής Προστασίας & Ματ Υφής για το Ευαίσθητο Λιπαρό Δέρμα με Ατέλειες

 

Στην εποχή μας, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον κατέχει κεντρική θέση στην προστασία του πλανήτη μας. Κάθε επιλογή που κάνουμε και κάθε προϊόν που αγοράζουμε έχει έναν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα αντηλιακά αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα, λόγω της αλληλεπίδρασής τους με τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων αντηλιακής προστασίας δεν αφορά μόνο τη φροντίδα του δέρματος μας από τις βλαβερές ακτίνες UV, αλλά και την αναγνώριση του ρόλου και της ευθύνης μας ως «προστάτες» του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε ενεργά την ομορφιά και την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας, όπως είναι τα φύκια, τα κοράλλια και τα ζώα της θάλασσας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα