×

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Συντάχθηκε:  22/02/2023, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 1s

Από τις εξάψεις μέχρι την κούραση, η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη κατάσταση για αμέτρητες γυναίκες. Το χειρότερο είναι πως αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από συμπληρώματα με βιταμίνες, διαθέσιμα στην αγορά, που θα σας προσφέρουν ανακούφιση από ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

 

Ποιες βιταμίνες βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Βιταμίνες & Εμμηνόπαυση

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη του ήλιου βοηθά στη διατήρηση γερών οστών, αποτρέποντας την οστεοπόρωση και την αραίωση των οστών που μπορεί να σας προδιαθέσει για κατάγματα. Μπορεί επίσης η βιταμίνη D να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες αυτήν την περίοδο (φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα) και υποστηρίζουν επίσης την υγεία του κόλπου συμβάλλοντας στα βέλτιστα βακτήρια του εντέρου.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και ειδικότερα, εάν παίρνετε κιτρικό μαγνήσιο, για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας – όλα τα προβλήματα που αυξάνονται με την εμμηνόπαυση. Το γλυκινικό μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ηρεμία του άγχους, στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, στη βελτίωση του ύπνου και των εξάψεων καθώς και στις εξάψεις.

Βιταμίνη Α

Οι έρευνες δεν έχουν δείξει άμεση σύνδεση της βιταμίνης Α στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Παρόλα αυτά, ο ρόλος της στην υποστήριξη της όρασης, του ανοσοποιητικού και της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο κατά την εμμηνόπαυση, σε μια περίοδο που οι ορμονικές αλλαγές προσθέτουν επιπλέον στρες στο σώμα.

Βιταμίνη 6 & Β12

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης και να αυξήσει την ενέργεια ενισχύοντας τη σεροτονίνη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αϋπνία και ενδεχομένως να μειώσουν ακόμη και τις εξάψεις. Είναι επίσης σημαντικές αυτές οι βιταμίνες για τις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι αρκετά σημαντική για την οστική πυκνότητα, η οποία μειώνεται καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κατάγματα. Η κατανάλωση μιας μερίδας φυλλωδών λαχανικών (μια καλή πηγή βιταμίνης Κ) την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στο μισό, σύμφωνα με τη Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων του Χάρβαρντ, μια από τις μεγαλύτερες και μακροχρόνιες έρευνες για θέματα υγείας των γυναικών. Μια πιο πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει με βαριά αιμορραγία περιόδου.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, σε ένα από τα πολλά οφέλη της, είναι και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, η οποία σας προστατεύει από κατάγματα αργότερα στη ζωή. Σε άλλη της ιδιότητα, συντελεί στην ανακούφιση των εξάψεων. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων που είναι πιο συχνές μετά την εμμηνόπαυση.

Ασβέστιο

Η απώλεια ασβεστίου επιταχύνεται καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, έτσι αυτό το σημαντικό μέταλλο γίνεται ακόμη πιο ζωτικής σημασίας καθώς μπαίνεις στην εμμηνόπαυση. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την επιβράδυνση της οστικής απώλειας.

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετά Ωμέγα 3, ωστόσο κάθε κύτταρο στο σώμα σας τα χρειάζεται – ειδικά τα μάτια και ο εγκέφαλος. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Τα ωμέγα 3 μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων υπό έλεγχο. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη και εξάψεις.

 

💡 Συμβουλευτείτε προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής τον προσωπικό σας ιατρό. Αυτός θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια συμπληρώματα μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς, για να θωρακίσετε την υγεία σας και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Πηγές

Menopause Supplements: 10 Best Vitamins to Manage Symptoms (gennev.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek