×

Ποιες είναι οι Καλύτερες Βιταμίνες για το Πρόσωπο;

 Ανανεώθηκε: 18/06/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 50s

Η σωστή, καθημερινή και σχολαστική περιποίηση της επιδερμίδας και συγκεκριμένα της επιδερμίδας του προσώπου αποτελεί μία συνήθεια που απαιτεί να βρίσκεται στην καθημερινή ρουτίνα για όσους θέλουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Φυσικά, ανάλογα τις ανάγκες κάθε επιδερμίδας αλλά και ηλικίας, είναι πολύ πιθανό να απαιτείται διαφορετική προσέγγιση και προϊόντα, όμως η περιποίηση του προσώπου σίγουρα έχει μία βάση που ταιριάζει αν όχι σε όλους, στους περισσότερους ανθρώπους και επιδερμίδες.

Ένα βασικό σημείο στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι η χρήση βιταμινών, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στη φροντίδα και στο τελικό αποτέλεσμα του προσώπου. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η σπουδαιότητα των βιταμινών στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη.

 

Ποια είναι τα οφέλη των βιταμινών στο πρόσωπο;

  • Βιταμίνη C για το πρόσωπο

Μία σημαντική βιταμίνη για το πρόσωπο είναι η Βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τη συμβολή της στη σύνθεση του κολλαγόνου. Η χρήση της στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης είναι σημαντική καθώς βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και στην καταπολέμηση των δυσχρωμιών. Η χρήση της όμως απαιτεί προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες.

Ρουτίνα περιποίησης με Βιταμίνη C: Η χρήση της βιταμίνης αυτής μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση εφόσον έχει δοκιμαστεί στο πρόσωπο στην αρχή μία με δύο φορές την εβδομάδα και έχουμε βεβαιωθεί πως δεν προκαλεί ερεθισμούς.

Η χρήση της ενδείκνυται τόσο για πρωί όσο και για βράδυ, πάντα όμως με χρήση αντηλιακού στην περίπτωση που υπάρχει έκθεση στον ήλιο. Για αυτό το λόγο πολλοί συστήνουν τη χρήση της το βράδυ. Εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό και χρήση toner και πριν το αντηλιακό.

  • Βιταμίνη Ε για το πρόσωπο

Η Βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την ενυδάτωση, καταπραΰνει το δέρμα και απαλύνει τις λεπτές γραμμές από τους ερεθισμούς και συμβάλλει στην αποκατάσταση του φραγμού της επιδερμίδας.

Ρουτίνα περιποίησης με Βιταμίνη Ε: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Συνιστάται να την τοποθετείτε μετά τον καθαρισμό. Συνήθως βρίσκεται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες (π.χ. με Βιταμίνη Α) ή σε ορούς και αμπούλες.

  • Βιταμίνη Α (ρετινόλη) για το πρόσωπο

Η Βιταμίνη Α η αλλιώς Ρετινόλη, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την ανανέωση της επιδερμίδας. Βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, και των δυσχρωμιών, ενώ προάγει την κυτταρική ανανέωση. Πλέον αποτελεί μία σίγουρη πρόταση για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου.

Ρουτίνα περιποίησης με Βιταμίνη Α: Προτιμάται η βραδινή χρήση, καθώς η ρετινόλη μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Η καθημερινή χρήση της συστήνεται εφόσον έχετε βεβαιωθεί πως ταιριάζει στο δέρμα σας και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδατική κρέμα. Προτιμήστε τη σταδιακή ενσωμάτωση στη ρουτίνα για να αποφευχθεί ο ερεθισμός, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού την επόμενη μέρα για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

  • Βιταμίνη Β3 (Νιασιναμίδη) για το πρόσωπο

Η Βιταμίνη Β3, ή Νιασιναμίδη, έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής, η ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, και πρόληψη στα σημάδια γήρανσης. Είναι εξαιρετική για δέρματα με τάση ακμής και ευαισθησίες.

Ρουτίνα περιποίησης με Βιταμίνη Β3 (Νιασιναμίδη): Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, μετά τον καθαρισμό, σε καθαρό δέρμα, με τη μορφή κρέμας, τόνερ ή ορού. Συνήθως συνδυάζεται με άλλες βιταμίνες, όπως η Βιταμίνη A.

  • Βιταμίνη Β5 για το πρόσωπο

Η Βιταμίνη Β5, είναι γνωστή για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες. Βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος και στην ενίσχυση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

Ρουτίνα περιποίησης με βιταμίνη Β5: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ και εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό προσώπου. Επίσης, είναι ιδανική για χρήση μετά από ερεθισμούς ή έκθεση στον ήλιο.

 

Βιταμίνες στο πρόσωπο: συνδυασμοί & απαγορεύσεις:

Ο σωστός συνδυασμός των βιταμινών είναι πολύ σημαντικός για να έχετε αποτελέσματα αλλά κυρίως για να αποφύγετε συνδυασμούς που δεν προτείνονται!

Ξεκινώντας με τη Βιταμίνη C, ένας συνδυασμός που προτείνεται είναι αυτός με τη Βιταμίνη Ε και Υαλουρονικό οξύ. Οι συγκεκριμένοι συνδυασμοί είναι ισχυροί για όσους θέλουν ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση και ενυδάτωση. Φυσικά, χρειάζεται να σημειωθεί πως η Βιταμίνη C μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά της όταν συνδυάζεται με ορισμένα άλλα ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη, και να προκληθεί και ερεθισμός εάν δε χρησιμοποιηθούν σωστά.

Η Βιταμίνη Α ή Ρετινόλη, συνδυάζεται αποτελεσματικά με τη Βιταμίνη Ε και το Υαλουρονικό οξύ, που βοηθούν στην καταπολέμηση της ξηρότητας της επιδερμίδας. Να θυμάστε πως για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να χρησιμοποιείτε πρώτα ρετινόλη και μετά υαλουρονικό οξύ. Επίσης, ένας ακόμα συνδυασμός είναι με τη Νιασιναμίδη για ενισχυμένη δράση κατά των σημαδιών γήρανσης, όπως διόρθωση των κηλίδων.

Όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός της Ρετινόλης με Βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε Βιταμίνη C το πρωί και ρετινόλη το βράδυ, έτσι ώστε να μη μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με οξέα όπως το Γλυκολικό οξύ, καθώς μπορεί να προκληθεί ξηρότητα.

Ακόμα ένας προτεινόμενος συνδυασμός βιταμινών είναι αυτός της Βιταμίνης Β3 με τη Ρετινόλη, συνδυασμός που προσφέρει αντιφλεγμονώδη προστασία για μείωση των ρυτίδων και φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Ωστόσο, σε ευαίσθητες επιδερμίδες, ο συνδυασμός Βιταμίνης Β3 και Βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, οπότε χρειάζεται προσοχή αν θέλετε να συνδυάσετε αυτά τα συστατικά.

Τελευταίος προτεινόμενος συνδυασμός είναι η Βιταμίνη Β5 με το Υαλουρονικό οξύ και Βιταμίνη C, αφού προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, ενίσχυση της σύνθεσης του κολλαγόνου καθώς και αντιοξειδωτική και καταπραϋντική δράση.

 

Ποια είναι τα top προϊόντα με βιταμίνες για να διαλέξεις;

Παρακάτω θα βρείτε τα top και αγαπημένα προϊόντα με βιταμίνες για να δοκιμάσετε.

1. Frezyderm Retinol Face Serum: Ορός προσώπου με ρετινόλη για όλους τους τύπους επιδερμίδας και όλες τις ηλικίες. Συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία της ανανέωσης των κυττάρων, δίνει σφριγηλότητα και βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος.

Frezyderm Retinol Face Serum 30ml
Frezyderm Retinol Face Serum 30ml

 

2.  La Roche-Posay Cicaplast B5 Face & Neck Serum: Έχει μοναδική σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα 10% σε Βιταμίνη B5, που προστατεύει το ερεθισμένο δέρμα του προσώπου από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες και προάγει την καλύτερη επανόρθωση του δέρματος.

La Roche-Posay Cicaplast B5 Face & Neck Serum 30ml
La Roche-Posay Cicaplast B5 Face & Neck Serum 30ml

 

3. La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum: βελτιώνει τη λάμψη και την υφή του δέρματος, χαρίζει λάμψη και μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum 30ml
La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum 30ml

 

4. Vichy Liftactiv Specialist B3 Serum for Dark Spots & Wrinkles: Διορθώνει ορατά τις καφέ κηλίδες, μειώνει τις ρυτίδες και εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος.

Vichy Liftactiv Specialist B3 Serum for Dark Spots & Wrinkles 30ml
Vichy Liftactiv Specialist B3 Serum for Dark Spots & Wrinkles 30ml

 

5. Inalia Vitamin E Anti-Oxidant Defense Botoxlike Serum: Ορός προσώπου με πλούσια σύνθεση σε βιταμίνη Ε και καθαρές τοκοφερόλες για προστασία από την πρόωρη γήρανση.

Inalia Vitamin E Anti-Oxidant Defense Botoxlike Serum 30ml
Inalia Vitamin E Anti-Oxidant Defense Botoxlike Serum 30ml

 

👉 Η σωστή χρήση των βιταμινών στην περιποίηση του προσώπου μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αρκεί να τηρούνται οι κατάλληλες πρακτικές και συνδυασμοί. Ανανεώστε τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας, εντάξτε σε αυτή τις βιταμίνες και δείτε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα