×

Ποιες τροφές αυξάνουν τη φεριτίνη;

Συντάχθηκε:  21/04/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  06/06/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 12s

Η φεριτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποθηκεύει σίδηρο στο ανθρώπινο σώμα. Η ποσότητα φεριτίνης στο αίμα υποδεικνύει το επίπεδο σιδήρου ενός ανθρώπου. Στην περίπτωση που η φερριτίνη είναι χαμηλή, υπάρχει τρόπος να την αυξήσετε, καταναλώνοντας φυσικά αξιόπιστες πηγές σιδήρου μαζί με τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου!

Παρακάτω, θα γίνει παρουσίαση στη λειτουργία της φεριτίνης αλλά και στις τροφές που βοηθούν στην αύξηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

🤓 Quiz: Τι Γνωρίζετε Για Την Έλλειψη Σιδήρου;

 

Πως λειτουργεί η φεριτίνη;

Η φεριτίνη απελευθερώνει μέρος του αποθηκευμένου σιδήρου της όταν τα επίπεδα στο αίμα πέφτουν, διατηρώντας έτσι μια σταθερή παροχή σιδήρου. Αυτό καλύπτει το κενό τις ημέρες που η διατροφή μας δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες, αλλά εάν η κατανάλωσή σας είναι σταθερά χαμηλή ή έχετε μια ιατρική πάθηση που εξαντλεί περισσότερο σίδηρο από το κανονικό, τα επίπεδα φεριτίνης θα μειωθούν και ο κίνδυνος για σιδηροπενική αναιμία είναι πιθανός.

Γι’ αυτό τον λόγο, το σημαντικότερο που απαιτείται για μεγιστοποίηση της φεριτίνης είναι η επαρκής λήψη ποσότητας σιδήρου σε τακτική βάση. Ωστόσο, εάν παρατηρηθεί έλλειψη σιδήρου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αυξήσετε προσωρινά την πρόσληψη σιδήρου (π.χ. ένα συμπλήρωμα διατροφής) μέχρι να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας.

 

🫤 Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα & τα καλύτερα Συμπληρώματα Σιδήρου

 

Τροφές που ανεβάζουν τη φεριτίνη: πλήρης λίστα

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αύξηση της φεριτίνης μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και αποτελεσματικά μέσω της διατροφής μας. Με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, μπορεί αυξήσει και τα επίπεδα φεριτίνης. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις τροφές που εμπεριέχουν αιμικό και μη σίδηρο, για την κάλυψη των αναγκών σε φεριτίνη.

 

  1. Ζωϊκές πρωτεΐνες: συκώτι, βοδινό κρέας, μύδια, σαρδέλες, γαλοπούλα, κοτόπουλο, στρείδια, τόνος αυγά.
  2. Όσπρια: λευκά φασόλια, φακές, κόκκινα φασόλια, ρεβίθια, αρακάς
  3. Ξηροί καρποί & σπόροι: σπόροι κολοκύθας, κάσιους, φιστίκια, κουκουνάρι, σουσάμι, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα
  4. Προϊόντα ολικής άλεσης: αμάραντος, κινόα, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, βρόμη
  5. Λαχανικά: ντομάτες, σέσκουλο, λευκή πατάτα, λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι
  6. Φρούτα: αποξηραμένα σύκα, χυμός δαμάσκηνο, σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα

 

Πότε χρειάζεται να πάρω ένα συμπλήρωμα σιδήρου;

Γενικώς, Τα συμπληρώματα δε συνιστώνται εκτός εάν έχετε αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Η περίσσεια σιδήρου μπορεί να βλάψει όργανα και να προκαλέσει παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα και καούρα, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας του γιατρού σας και να προσέχετε τη μορφή σιδήρου που προτείνει.

Παρόλα αυτά, τα συμπληρώματα σιδήρου βοηθούν επίσης στην πρόληψη ή τη θεραπεία της χαμηλής φεριτίνης, αλλά θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν λάβετε συμπληρώματα για να ελέγξετε το επίπεδο φεριτίνης σας και να καθορίσετε τη σωστή δόση.

 

Πηγές

How To Increase Ferritin Levels (imaware.health)

Fastest Ways to Increase Ferritin (healthyeating.sfgate.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek