×

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία;

Συντάχθηκε:  27/09/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  7m, 7s

Όλοι, όταν αισθανόμαστε νωθροί, αθλούμαστε ή βιώσουμε κάποια έντονη σύγχυση, είναι αρκετά πιθανό να μετρήσουμε τους καρδιακούς μας παλμούς. Για αρκετούς ανθρώπους, εξάλλου, αποτελεί μια συνήθεια να μετρούν τους παλμούς τους, ειδικά αν έχουν ορισμένα προβλήματα με το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Γνωρίζουμε όμως που χρησιμεύει να μετράμε τους παλμούς μας και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχήσουμε; Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για τους παλμούς της καρδιάς, τα όρια για κάθε ηλικιακή ομάδα, παράγοντες που τους επηρεάζουν και τρόπους για να τους διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα.

 

Τι Είναι οι Παλμοί Καρδιάς;

Ως παλμούς της καρδιάς, ορίζουμε τη ρυθμική διαστολή μιας αρτηρίας που δημιουργείται από το άνοιγμα και το κλείσιμο της αορτικής βαλβίδας στην καρδιά. Οι καρδιακοί παλμοί δείχνουν πόσες φορές ακριβώς χτυπάει η καρδιά ανά λεπτό.

Συνήθως, οι παλμοί της καρδιάς γίνονται πιο αισθητοί μετά από φυσική άσκηση, μέσω της άσκησης πίεσης με το δάχτυλο στα σημεία που οι αρτηρίες κινούνται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Οι σφυγμοί είναι ελάχιστοι όταν κοιμόμαστε ή είμαστε αδρανείς.

Για τους ενήλικες, οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας είναι περίπου 60-120 ανά λεπτό. Ωστόσο, όταν οι παλμοί πέσουν από τους 60, τότε μιλάμε για βραδυκαρδία, ενώ όταν ανέβουν από τους 120, μιλάμε για ταχυκαρδία.

Τα συνήθη σημεία σφυγμού περιλαμβάνουν τις καρωτίδες, τη βραχιόνιο αρτηρία στο εσωτερικό του αγκώνα και την κερκιδική αρτηρία στον καρπό.

 

Πώς Μετρούνται οι Παλμοί Καρδιάς

Οι παλμοί της καρδιάς μπορούν να μετρηθούν κατά βάση με 3 τρόπους:

  1. Φυσική μέτρηση στα σημεία σφυγμού
  2. Μέτρηση με πιεσόμετρο
  3. Μέτρηση μέσω tracker φυσικής κατάστασης, όπως ένα smartwatch

Όπως παρατηρούμε, οι 2 επιλογές αφορούν τη χρήση προϊόντων τεχνολογίας για άμεσα αποτελέσματα. Τα περισσότερα εξ αυτών μάλιστα, έχουν εγκυρότητα άνω του 95%. Ωστόσο, οι ειδικοί, συστήνουν φυσική μέτρηση στα σημεία σφυγμού. Για να κάνετε τη μέτρηση ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα, σε κατάσταση ηρεμίας:

  1. Πιέστε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας μαζί στον καρπό σας, κάτω από τον αντίχειρά σας.
  2. Ψηλαφίστε ελαφρά μέχρι να εντοπίσετε παλμό. Προσέχετε με την πίεση στην περιοχή, καθώς μπορεί να καταστείλετε τον σφυγμό.

Μπορείτε να πάρετε μια αρκετά ακριβή μέτρηση μετρώντας τον αριθμό των παλμών σε 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό αυτό επί τέσσερα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να μετρήσετε τους παλμούς σας για 30 δευτερόλεπτα και να πολλαπλασιάσετε με το δύο.

Checking Your Heart Rate Manually with place two fingers at wrist.

Εικ.1 Φυσική μέτρηση των παλμών στον καρπό

✍️ Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, το πρωί, αποτελεί το κατάλληλο διάστημα για να μετρήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας. Ωστόσο, μπορείτε να μετρήσετε τους παλμούς σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εφόσον βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας.

✍️ Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον σφυγμό σας στον καρπό σας, δοκιμάστε να βρείτε τον σφυγμό σας στην καρωτίδα σας ή στα άλλα μέρη του σώματός σας όπου ο σφυγμός μπορεί να είναι πιο δυνατός.

 

Φυσιολογικοί Παλμοί Καρδιάς ανά Ηλικία

Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς ή πιο σωστά παλμοί της καρδιάς σε ηρεμία, είναι όταν η καρδιά αντλεί τη χαμηλότερη ποσότητα αίματος που χρειάζεται το σώμα, όταν δεν ασκούμαστε. Με λίγα λόγια, ο καρδιακός ρυθμός μετριέται από τον σφυγμό μας όταν είμαστε ήρεμοι, χαλαροί, καθισμένοι ή ξαπλωμένοι και δεν είμαστε άρρωστοι.

Παλμοί Καρδιάς σε Βρέφη και Παιδιά

Ο καρδιακός ρυθμός σε ηρεμία, εξαρτάται από την ηλικία και τη γενική σας υγεία. Όσο νεότεροι είναι ο άνθρωπος, τόσο υψηλότερος τείνει να είναι ο καρδιακός του ρυθμός. Τα αναμενόμενα εύρη καρδιακών παλμών ηρεμίας για βρέφη και παιδιά, είναι:

  • Νεογέννητα (γέννηση έως 4 εβδομάδες): 100 έως 205 παλμοί bpm*
  • Βρέφη (4 εβδομάδες έως 1 έτος): 100 έως 180 bpm*
  • Μικρά παιδιά (1 έως 3 ετών): 98 έως 140 bpm*
  • Προσχολική ηλικία (3 έως 5 ετών): 80 έως 120 bpm
  • Σχολική ηλικία (5 έως 12 ετών): 75 έως 118 bpm

** Στις πρώτες 3 περιπτώσεις, οι παλμοί της καρδιάς μετρούνται σε παιδιά που είναι ξύπνια. Στην περίπτωση που κοιμούνται, οι παλμοί τους είναι χαμηλότεροι.

Παλμοί Καρδιάς σε Εφήβους

Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς στους εφήβους (13 έως 18 ετών) είναι 60 έως 100 bpm.

Παλμοί Καρδιάς σε Ενήλικες

Οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς των ενηλίκων καθορίζονται ως εξής:

Παλμοί καρδιάς ενηλίκων

Ηλικία Φυσιολογικές τιμές Μέγιστος καρδιακός ρυθμός
20 ετών 100-170 παλμοί ανά λεπτό (bpm) 200 bpm
30 ετών 95-162 bpm 190 bpm
35 ετών 93-157 bpm 185 bpm
40 ετών 90-153 bpm 180 bpm
45 ετών 88-149 bpm 175 bpm
50 ετών 85-145 bpm 170 bpm
55 ετών 83-140 bpm 165 bpm
60 ετών 80-136 bpm 160 bpm

Παλμοί Καρδιάς σε Ηλικιωμένους

Οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους ορίζονται ως εξής:

  • 65 έτη: οι φυσιολογικοί παλμοί είναι μεταξύ 78-132 bpm, ενώ το ανώτερο όριο είναι 155 bpm
  • 70 έτη: οι φυσιολογικοί παλμοί είναι μεταξύ 75-128 bpm, ενώ το ανώτερο όριο είναι 150 bpm

 

Παράγοντες που Επηρεάζουν τους Παλμούς Καρδιάς

Σε κατάσταση ηρεμίας, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τους παλμούς της καρδιάς. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες που εντοπίζονται παρακάτω είναι:

  • Ηλικία: σε αρκετές περιπτώσεις, οι παλμοί της καρδιάς είναι διαφορετικοί σε κάθε ηλικιακό στάδιο του ανθρώπου.
  • Φύλο: κατά μ.ο., οι παλμοί της καρδιάς των γυναικών τείνουν να είναι υψηλότεροι από αυτούς των ανδρών.
  • Θερμοκρασία σώματος: οι παλμοί τείνουν να είναι υψηλότεροι όταν η θερμοκρασία σώματος είναι πιο υψηλή από το φυσιολογικό.
  • Θερμοκρασία περιβάλλοντος: όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, έχει ως συνέπεια μια μικρή αύξηση των καρδιακών παλμών.
  • Συναισθήματα: στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων συναισθημάτων, όπως χαράς, λύπης, στρες ή ενθουσιασμού, είναι πολύ πιθανό να ανέβουν οι καρδιακοί παλμοί.
  • Στάση σώματος: η στάση σώματος αλλάζει σε μικρό βαθμό τους καρδιακούς παλμούς. Για παράδειγμα, είναι υψηλότεροι όταν καθόμαστε, σε σχέση όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Επίσης, αυξάνονται προσωρινά όταν αλλάξουμε από καθιστή σε όρθια θέση.
  • Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι β-αναστολείς, μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς.
  • Φυσική άσκηση: όταν τελείται φυσική δραστηριότητα, παρατηρείται αύξηση των καρδιακών παλμών.
  • Κάπνισμα: σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν πιο υψηλούς παλμούς σε σχέση με τους μη καπνιστές.
  • Βάρος: οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερους παλμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η καρδιά λειτουργεί πιο έντονα για να τροφοδοτεί το σώμα με αίμα.
  • Ορμονικές ανισορροπίες: ορισμένες ανωμαλίες στα επίπεδα κάποιων ορμονών μπορεί να επηρεάζουν τους παλμούς της καρδιάς. Παράδειγμα αποτελεί ο υπερθυρεοειδισμός κι ο υποθυρεοειδισμός, όπου στην πρώτη περίπτωση οι παλμοί της καρδιάς είναι υψηλότεροι, ενώ στην αντίθεση περίπτωση είναι χαμηλότεροι.
  • Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS): το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί ανώμαλη αύξηση στους παλμούς της καρδιάς όταν κάποιος μένει όρθιος.

 

Πώς να Διατηρήσετε Υγιείς τους Παλμούς Καρδιάς

Για τη διατήρηση των καλών επιπέδων των παλμών μας, απαιτείται και καλή υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Μειώστε το αλκοόλ
  • Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα
  • Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς
  • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού
  • Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών

Εκτός των παραπάνω συμβουλών, είναι σημαντικό να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδας είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς συμβάλλει στη μείωση των λιπών και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου του αίματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι υψηλοί παλμοί της καρδιάς μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης ή κακής ψυχολογίας. Στην προκειμένη, θα πρέπει να ενυδατωθείτε εντατικά και να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Πότε να Ανησυχήσετε για τους Παλμούς Καρδιάς

Σε αρκετές περιπτώσεις, όλοι οι άνθρωποι, βιώνουμε στιγμές που οι παλμοί της καρδιάς είναι λιγότεροι ή περισσότεροι απ’ το φυσιολογικό. Αυτές οι μεταβολές είναι εντός προγράμματος.

Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε πως ο καρδιακός σας ρυθμός αλλάζει, θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία. Αν παρατηρήσετε υψηλότερους παλμούς, σε αρκετές περιπτώσεις σημαίνει πως πρέπει να ασκηθείτε λίγο παραπάνω και ίσως να χάσετε βάρος, έτσι ώστε να μην καταπονείται η καρδιά για να υποστηρίξει τις ανάγκες του οργανισμού.

Στην περίπτωση υψηλών παλμών λόγω στρες, καφεΐνης ή αλκοόλ δεν προκαλούνται άμεσα προβλήματα στον οργανισμό, αλλά χρειάζεται επικοινωνία με έναν γιατρό για τη διαχείρισή τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να «κρύβεται» κάποια ιατρική κατάσταση πίσω από την ταχυκαρδία, όπως θυρεοειδής, ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες και αναιμία, που χρήζουν παρακολούθησης από γιατρό.

Στην περίπτωση που η καρδιά χτυπά πολύ αργά, έχουμε την επονομαζόμενη βραδυκαρδία. Η βραδυκαρδία είναι συνηθισμένη σε άτομα που αθλούνται τακτικά και έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για καταστάσεις υγείας, όπως ανισορροπία ηλεκτρολυτών, υπνική άπνοια, παρενέργειες από φάρμακα ή προβλήματα στο σύστημα μεταγωγής σημάτων της καρδιάς.

Η περιστασιακή βραδυκαρδία δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία και δεν απαιτεί θεραπεία, ωστόσο, η παρατεταμένη βραδυκαρδία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Παρόλα αυτά, οι καρδιακοί παλμοί, δεν μπορούν από μόνοι τους να καθορίσουν τη σωστή ή μη λειτουργία της καρδιάς. Μόνο μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων μπορεί ένας γιατρός να διαπιστώσει την πιθανότητα ύπαρξης προβλήματος στην καρδιακή λειτουργία.

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καμερίνο (Università di Camerino). Πολύ καλός γνώστης της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας. Εργάζεται στο Pharm24 ως Φαρμακοποιός.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek