×

Πονόλαιμος: Αίτια, Συμπτώματα & Tips για Γρήγορη Αντιμετώπιση!

Συντάχθηκε:  07/10/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  8m, 53s

Πονόλαιμος: μια επώδυνη κατάσταση που βιώνει κάθε άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Μπορεί, όμως, με τη σωστή πληροφόρηση και τα κατάλληλα προϊόντα, να επιτευχθεί αποτελεσματική αντιμετώπισή του;

Στο άρθρο μας, θα αναλύσουμε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για τον πονόλαιμο, όπως τα βασικά αίτια πρόκλησης του, άλλα συμπτώματα που τον συνοδεύουν αλλά και τρόπους αντιμετώπισης του με φυσικό τρόπο.

 

Τι είναι ο πονόλαιμος;

Ο πονόλαιμος αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση στην περιοχή του λαιμού, που συνοδεύεται συνήθως με αίσθημα ξηρότητας και έντονου κνησμού. Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε μικρούς και μεγάλους.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων πονόλαιμου προκαλείται από ιούς, βακτήρια, αλλεργίες αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το θετικό στοιχείο για τον πονόλαιμο, ωστόσο, είναι πως υποχωρεί από μόνος του στις περισσότερες περιπτώσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονόλαιμου, που αποτελούν μέρος μια λοίμωξης και συνήθως αφορούν ένα συγκεκριμένο τμήμα της στοματικής κοιλότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τύπων πονόλαιμου είναι η φαρυγγίτιδα κι η λαρυγγίτιδα, που προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα κατά βάση σε φάρυγγα και λάρυγγα αντιστοίχως.

 

Αίτια Πονόλαιμου

Τα αίτια πρόκλησης ενός πονόλαιμου είναι πολυποίκιλα, καθώς κυμαίνονται από λοιμώξεις έως περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονόλαιμου.

Ιοί και Βακτήρια

Οι ιοί και τα βακτήρια αποτελούν συνήθεις αιτίες πρόκλησης πονόλαιμου. Στην περίπτωση μιας ιογενούς λοίμωξης μπορεί να παρουσιαστεί πονόλαιμος. Μεταξύ των ιών που προκαλούν πονόλαιμο είναι οι εξής:

  • Το κοινό κρυολόγημα
  • Γρίπη
  • COVID-19
  • Μονοπυρήνωση
  • Ιλαρά
  • Παρωτίτιδα, λοίμωξη που προκαλεί οίδημα των σιελογόνων αδένων στο λαιμό, κυρίως στα παιδιά

Στον αντίποδα, διάφορες βακτηριακές λοιμώξεις, με βασική τη μόλυνση από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πονόλαιμο. Στην περίπτωση προσβολής από στρεπτόκοκκο, η λοίμωξη εντοπίζεται στις αμυγδαλές.

Αλλεργίες

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού σε αλλεργιογόνα, όπως γύρη, γρασίδι και τρίχωμα ζώων, προκαλεί ορισμένα συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και ερεθισμό του λαιμού. Επιπλέον, η συσσώρευση βλέννας επηρεάζει και τη στοματική κοιλότητα, καθώς αυτή μεταφέρεται από τη ρινική κοιλότητα με αποτέλεσμα τον ερεθισμό της. Αυτή η ιατρική κατάσταση ονομάζεται μεταρινική σταγόνα.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Εκτός των λοιμώξεων και των αλλεργιών, διάφορες χημικές και άλλες ουσίες στο περιβάλλον, μπορούν να ερεθίσουν τον λαιμό:

  • Κάθε είδος καπνού (τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο, κ.ά.)
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα
  • Προϊόντα καθαρισμού
  • Σπρέι σε μορφή αερολύματος, όπως τα αποσμητικά χώρου

 

Συμπτώματα Πονόλαιμου

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου, όπως είδαμε και παραπάνω, μπορεί να οφείλονται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο πονόλαιμος εμφανίζεται με τους εξής τρόπους:

  • Κνησμός
  • Αίσθηση καύσου
  • Ξηρότητα
  • Ευαισθησία
  • Ερεθισμός
  • Δυσκολία ή και πόνος κατά την ομιλία και κατάποση

Μαζί με τον πονόλαιμο, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως:

Στην περίπτωση προσβολής από Στρεπτόκοκκο Α, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Έντονος πόνος κατά την κατάποση
  • Πρησμένοι λεμφαδένες
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο στομάχι
  • Κόκκινες ή πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις φέρουν πυώδη αποστήματα
  • Ναυτία ή εμετός

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, ο στρεπτόκοκκος δε συνδέεται με βήχα, ρινική καταρροή ή βραχνάδα. Επιπλέον, στην περίπτωση στρεπτόκοκκου, απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία.

Εάν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα ή εάν ο πονόλαιμος σας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, μιλήστε με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

 

Πότε να Επισκεφθείτε τον Γιατρό

Καλό θα είναι να επικοινωνήσετε αρχικά με τον προσωπικό σας ιατρό αν παρουσιάσετε πονόλαιμο κι άλλα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Οι αιτίες πρόκλησης είναι αρκετές και πρέπει να αποκλειστούν σοβαρές λοιμώξεις, όπως οι βακτηριακές.

Στην περίπτωση, όμως, που παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα ή σημάδια, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αιμόπτυση, ακόμα και στο φλέγμα
  • Αφυδάτωση
  • Οίδημα και πόνος στις αρθρώσεις
  • Εξανθήματα
  • Συμπτώματα που δε βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες ή επιδεινώνονται

Τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν τα ενδεικτικά για να επισκεφτείτε έναν γιατρό, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελούν την πλήρη λίστα. Εάν έχετε επιφυλάξεις ή ανησυχία για κάποιο ή κάποια συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

 

Φυσικές Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε αρκετές περιπτώσεις ο πονόλαιμος μπορεί να υποχωρήσει φυσικά. Για την αντιμετώπιση και αποτελεσματική υποχώρησή του, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένα από τα παρακάτω γιατροσόφια για τον πονόλαιμο.

Γαργάρες με Αλατόνερο

Οι γαργάρες για πονόλαιμο αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου στη στοματική κοιλότητα. Το αλάτι συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος, απορροφώντας το νερό από τον ιστό του λαιμού. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τα επιβλαβή μικρόβια στο λαιμό.

Για την παρασκευή του μείγματος, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδυάστε ένα φλιτζάνι ζεστό, όχι καυτό, νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  2. Ανακατέψτε τα υλικά καλά για να διαλυθούν
  3. Κάντε γαργάρες από αυτό το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα μία φορά την ώρα ή για όσες φορές σας υποδείξει ο γιατρός σας

Οι γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις του λαιμού. Το συγκεκριμένο γιατροσόφι για πονόλαιμο δεν ενδείκνυται σε παιδιά.

Μέλι και Λεμόνι

Το μέλι αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές γλυκαντικό που συνδυάζεται με άλλα φυσικά συστατικά για την καταπράυνση από τον πονόλαιμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, πως το μέλι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Η αποτελεσματικότητά του μπορεί να αυξηθεί εάν συνδυαστεί με άλλα βότανα, όπως εχινάκεια, φασκόμηλο και χαμομήλι.

Ως προς το λεμόνι, αποτελεί άλλο ένα δημοφιλές φυσικό συστατικό για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Το νερό με λεμόνι πιο συγκεκριμένα, μειώνει τον πόνο στο λαιμό που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή γρίπης.

Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, που είναι κοινοί δείκτες ασθενειών. Το λεμόνι συμβάλλει και στην αύξηση της έκκρισης σιέλου στο σώμα, μια ιδιότητα που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας των βλεννογόνων.

Τζίντζερ και Τσάι

Το τζίντζερ είναι ένα βότανο με αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένα βακτήρια και ιούς που ευθύνονται για την πρόκληση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το τσάι με τζίντζερ μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για να δοκιμάσετε:

Συστατικά

  • Φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • 1lt νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Καθαρίστε τη ρίζα τζίντζερ και τρίψτε τη σε ένα μικρό μπολ
  • Βράζετε το νερό σε ένα σκεύος (π.χ. τσαγιέρα) και στη συνέχεια το αποσύρετε από τη φωτιά
  • Τοποθετήστε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ στο σκεύος και καλύψτε το
  • Αφήστε το εκχύλισμα για 10 λεπτά
  • Προσθέστε το γλυκαντικό και τον χυμό λεμονιού και, στη συνέχεια, ανακατέψτε για να γίνουν τα υλικά ένα ενιαίο μείγμα
  • Σερβίρετε το ρόφημα ζεστό ή κρύο

Εκτός από τσάι με ρίζα τζίντζερ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα ροφήματα από εκχυλίσματα βοτάνων για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, όπως τα παρακάτω:

 

Φαρμακευτικές Λύσεις

Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου, εκτός των φυσικών παρεμβάσεων, μπορεί να περιλαμβάνει και φαρμακευτικές λύσεις, ειδικά αν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, που απαιτεί λήψη αντιβιοτικών.

Αντιβιοτικά

Συνήθως δεν απαιτείται λήψη αντιβιοτικών για τον πονόλαιμο, καθώς δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα άμεσα και δεν επιταχύνουν την ανάρρωση του ασθενούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως τα αντιβιοτικά θεραπεύουν λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος. Δεν θεραπεύουν ιογενείς λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για ασθένειες όπως η βρογχίτιδα, η αμυγδαλίτιδα κι η πνευμονία.

Όταν πραγματοποιείται συνταγογράφηση αντιβιοτικών, αυτά έχουν διάρκεια λήψης τις 10 μέρες περίπου. Εάν ξεκινήσετε αγωγή, θα πρέπει να την τηρήσετε για το σύνολο του διαστήματος που σας έχει ορίσει ο γιατρός σας, ακόμα κι αν αισθανθείτε καλύτερα.

Η διακοπή ενός αντιβιοτικού πριν το καθορισμένο διάστημα από αυτό που έχει υποδείξει ο γιατρός, μπορεί να μη βοηθήσει στη θεραπεία του ασθενούς και να προκαλέσει αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας πιο δύσκολη τη θεραπεία λοιμώξεων στο μέλλον.

Αναλγητικά

Τα ΜΣΑΦ ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και τον πόνο στον πονόλαιμο χωρίς να προκαλούν στομαχικές διαταραχές. Ορισμένα γνωστά μη αντιφλεγμονώδη χάπια για τον πονόλαιμο περιέχουν ουσίες όπως ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη.

Καραμέλες για τον Λαιμό

Οι καραμέλες λαιμού που περιέχουν λιδοκαΐνη ή άλλους τύπους φαρμάκων, που προκαλούν αίσθημα μουδιάσματος, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του πονόλαιμου.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μια φυσική προσέγγιση για τον πονόλαιμο, μπορείτε να βρείτε φυτικές καραμέλες για τον πονόλαιμο με διάφορα δραστικά συστατικά, όπως:

 

Lanes Propol Care Μέλι - Λεμόνι 54gr
Lanes Propol Care Μέλι – Λεμόνι 54gr

Καραμέλες για τον λαιμό που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, αντιμετώπιση του πονόλαιμου, του βήχα και διευκόλυνση της αναπνοής

 

Pan Natural Cough 16 Raspberry Lozenges
Pan Natural Cough 16 Raspberry Lozenges

Παστίλιες με φυσικά συστατικά, που ανακουφίζουν τον ερεθισμένο λαιμό και φάρυγγα, με γεύση βατόμουρο

 

Πρόληψη Πονόλαιμου

Ο πονόλαιμος δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως, ωστόσο, μερικές ενέργειες στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μειώσουν αισθητά την πιθανότητα εμφάνισής του.

Καλή Υγιεινή

Η καλή υγιεινή του εαυτού μας είναι μείζονος σημασίας για την αποφυγή λοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πονόλαιμο. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό και η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, αποτελούν βασικές συμβουλές για την αποφυγή λοιμώξεων που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν το σύμπτωμα του πονόλαιμου.

Αποφυγή Καπνού και Ρύπανσης

Η αποφυγή του καπνίσματος και χώρων με καπνό, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση εμφάνισης πονόλαιμου. Επιπλέον, η αποφυγή έκθεσης σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η επιβαρυμένη από καυσαέρια ατμόσφαιρα και αλλεργιογόνα, θα συμβάλλουν εξίσου όπως οι παραπάνω συμβουλές.

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μείζονος σημασίας για την αποφυγή κάθε είδους λοίμωξης του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του συμπτώματος του πονόλαιμου. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους:

  • Υγιής και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες
  • Τακτική άσκηση, τουλάχιστον 150′ την εβδομάδα
  • Επαρκής ύπνος
  • Μείωση στρες
  • Μείωση ή και διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ
  • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού

 

Power Health Propolis Gold Throat Spray 20ml
Power Health Propolis Gold Throat Spray 20ml

Συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα πρόπολης σε μορφή spray για αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Pharmalead Propolis Plus+ 16 Lozenges, Eucalyptus - Menthol
Pharmalead Propolis Plus+ 16 Lozenges, Eucalyptus – Menthol

Συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, εκχύλισμα πρόπολης, σαμπούκου και αλθαίας που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Συμπεράσματα

Ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας του καθενός μας, όλοι θα βιώσουμε το ενοχλητικό αίσθημα του πονόλαιμου αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής μας.

Σημαντική διαπίστωση αποτελεί η πηγή πρόκλησης ενός πονόλαιμου. Ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονόλαιμου, που χρήζουν ξεχωριστής αντιμετώπισης ανά περίπτωση.

Εκτός των αντιβιοτικών, που απαιτούνται στις βακτηριακές λοιμώξεις, στην πλειονότητα των άλλων περιπτώσεων, φυσικές μέθοδοι και βότανα, μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρήσει μετά από μερικές μέρες ή εμφανιστούν άλλα ανησυχητικά σημάδια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek