×

Πως Διαμορφώνεται η Γονιμότητα ανά Ηλικία;

 Ανανεώθηκε: 18/06/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 6s

Η γονιμότητα αποτελεί ένα μείζον θέμα για αρκετές γυναίκες κι άνδρες. Αρχικά ως γονιμότητα ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία ένα άτομο ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να αποκτήσει απογόνους.

Βασικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι παίζει η ηλικία της γυναίκας με τις αντίστοιχες πιθανότητες και δυνατότητες σύλληψης. Από την άλλη – κι αυτό θεωρητικά – ο άνδρας έχει τη βιολογική δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η γυναίκα όμως είναι εκείνη που παρουσιάζει μια κορύφωση της γονιμότητας γύρω στην ηλικία των 30 ετών κι έπειτα αρχίζει μια σταδιακή πτώση.

 

Γονιμότητα στη δεκαετία των 19- 30 ετών

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν η γυναίκα στην ηλικία από 19 έως 30 ετών διαθέτει περίπου στα 200 χιλιάδες ωοθυλάκια, έχει σταθερό κύκλο και σε κάθε ωορρηξία μπορεί να απελευθερώσει 2 με 3 το πολύ ωάρια με υψηλή ποιότητα. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επέλθει σχετικά εύκολα καθώς η γυναίκα είναι νέα, σε καλή φυσική κατάσταση και δεν υπάρχει κάποιο άλλο γνωστό πρόβλημα υγείας.

Γονιμότητα γυναίκας στη Δεκαετία των 30- 39 ετών

Στην ηλικία των 30 έως 39 ετών, οι πιθανότητες με φυσική σύλληψη διαφοροποιούνται αρκετά, καθώς το γυναικείο σώμα αλλάζει κι η ποιότητα των ωαρίων φθίνει με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες διαταραχές στην περίοδο. Φυσικά, σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο το άγχος, το στρες και οι ρυθμοί που ακολουθούμε στην καθημερινότητα. Σε αυτή τη δεκαετία λοιπόν περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 50% θα μπορέσει να τεκνοποιήσει φυσικά μετά από συστηματική προσπάθεια κι υπάρχει πιθανότητα το ζευγάρι να καταλήξει σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δεκαετία 40- 50 ετών: Τι συμβαίνει με τη γονιμότητα;

Στη δεκαετία από 40 έως 50 ετών η δυνατότητα φυσικής σύλληψης επέρχεται αρκετά δύσκολα, καθώς η ποιότητα των ωαρίων έχει αλλάξει δραστικά όπως κι η δυνατότητα γονιμοποίησης αυτών (δείκτης, που ενισχύεται με την εξέταση AMH, Αντιμυλλέριος ορμόνη). Παράλληλα υπάρχει αύξηση πιθανότητας αποβολής σε αναφερόμενο ποσοστό κοντά στο 33 με 35%, αλλαγές ορμονολογικού προφίλ και καταστάσεις κλιμακτηρίου, όπως κι αυξημένο ποσοστό χρωμωσωμιακών ανωμαλιών ιδιαίτερα του συνδρόμου Down. Γι’ αυτό και στις ηλικίες αυτές τα ποσοστά εξωσωματικής με δικά τους ωάρια είναι πολύ δύσκολα, ενώ με ωάρια δότριας οι πιθανότητες είναι αρκετά αυξημένες.

Άλλοι παράγοντες γονιμότητας και υπογονιμότητας στο ζευγάρι

Υπάρχουν επίσης καταστάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν γενικότερα τη γονιμότητα μιας γυναίκας όπως είναι οι κολπίτιδες και τραχηλίτιδες, παθήσεις του θυρεοειδή, ινομυώματα και κύστες ωοθηκών, κληρονομικό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, κάπνισμα, χειρουργεία και ακτινοβολία, παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης, ενδομητρίωση κ.ά. Όλα αυτά λοιπόν οφείλει μια γυναίκα να τα εξετάσει σωστά και με τη βοήθεια του Μαιευτήρα Γυναικολόγου της να βρει την καλύτερη δυνατή λύση, για να έχει τη δυνατότητα που θέλει ώστε να αποκτήσει παιδιά.

Αντιστοίχως και ο άνδρας είναι σημαντικό να ακολουθεί έναν σχετικό έλεγχο, πριν την προσπάθεια απόκτησης απογόνων.

Από την πλευρά του όμως κάθε άτομο μπορεί να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με:

  • Λιγότερη καθιστική ζωή
  • Λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ
  • Λιγότερα λιπαρά και τυποποιημένες τροφές
  • Καθημερινή άσκηση και αυτοβελτίωση
  • Πιο πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
  • Αλλαγή ρυθμού ζωής με λιγότερο άγχος και στρες
  • Λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων που βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τα ποσοστά γονιμότητας και στα δύο φύλα

Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του ζητήματος της υπογονιμότητας, διότι υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στη ρύθμιση της περιόδους και της ελεγχόμενης ωορρηξίας, όπως και της πρόκλησης και τους αριθμού ωαρίων. Υπάρχουν εξειδικευμένες τεχνικές, όπως:

  • Υστεροσαλπιγγογραφία, που παίζει σημαντικό διαγνωστικό ρόλο στη διαβατότητα των σαλπίγγων
  • Λαπαροσκοπική χειρουργική
  • Σκευάσματα για τις παθήσεις του θυρεοειδή και τις διαταραχές περιόδου
  • Υπέρηχοι τελευταίας γενιάς με δυνατότητα απεικόνισης όλου του γεννητικού συστήματος
  • Η σύγχρονη ivf εξωσωματική σε συνδυασμό με διάφορες τεχνικές όπως και την προεμφυτευτική διάγνωση, που προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μαμά και σε κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει μωράκι.

Ο Αγαμέμνων Δρακονταειδής είναι Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ρώμης “LA SAPIENZA”, ενώ εξέτισε τη θητεία του ως στρατεύσιμος σμηνίας ιατρός στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Ορθοπεδική, Ουρολογική, Πλαστική Χειρουργική και Νευροχειρουργική Κλινική.

Σήμερα, ο ιατρός διατηρεί ιδιωτική γυναικολογική κλινική στη Βούλα Αττικής, ενώ συνεργάζεται και με κορυφαία ιδιωτικά μαιευτήρια.
Ο ιατρός, ειδικεύτηκε στη Μαιευτική Χειρουργική Γυναικολογία στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» και στο Π.Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου».

Κατέχει τίτλο ΜSC(c) στο ΠΜΣ «Αναπαραγωγική – Αναγεννητική Ιατρική» του ΕΚΠΑ, στο Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. Παράλληλα, ο ιατρός έχει διδακτικό έργο στο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Τέλος, ο Dr. Δρακονταειδής, έχει συμμετάσχει με δεκάδες ιατρικές εργασίες που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Προτεινόμενα Άρθρα