×

Πως Επηρεάζουν τα Ναρκωτικά την Υγεία;

Συντάχθηκε:  26/06/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  29/07/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 12s

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ναρκωτικών θα αναλύσουμε ένα θέμα που αποτελεί θέμα για συζήτηση, για ενημέρωση και πολλές φορές για καθοδήγηση, ώστε να είναι απολύτως αντιληπτές οι επιπτώσεις στην υγειά, στον οργανισμό, στην ψυχολογία και γενικά σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να επηρεάσει η χρήση των ναρκωτικών ουσιών τον άνθρωπο συνολικά.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως η χρήση των ναρκωτικών ουσιών επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις στον άνθρωπο κυρίως όταν η χρήση είναι συχνή και επαναλαμβανόμενη. Το γεγονός που επηρεάζει αρκετά τις επιπτώσεις αυτές είναι ο εθισμός που προκαλούν τα ναρκωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και νου.

Η εθιστική φύση των ναρκωτικών, οι επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορούν αν είναι ο δρόμος προς αποφυγήν, όμως απαιτούν ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Έτσι θα αναφερθούμε γιατί τα ναρκωτικά εθίζουν, τις επιπτώσεις τους στην υγεία, την ψυχολογία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και τη σημασία της ενημέρωσης που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

 

Γιατί εθίζουν τα ναρκωτικά;

Ο λόγος που τα ναρκωτικά είναι τόσο εθιστικά οφείλεται στην επίδραση που ασκούν στον εγκέφαλο. Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η δραστική τους επίδραση αποτέλεσε θέμα ερευνών όπου κατέληξαν πως η θεραπεία των εξαρτήσεων και νευρολογικών παθήσεων, ξεκινά από τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Αυτό οδηγεί σε μια διαδικασία ενίσχυσης των αισθήσεων ευχαρίστησης και ευεξίας. Ο εγκέφαλος, που αντιλαμβάνεται αυτήν την ενίσχυση, με τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, και εφόσον είναι συστηματική ξεκινά να αναζητά αυτήν την ευχαρίστηση και αναπτύσσει μια εξάρτηση άλλες φορές μεγαλύτερη και άλλες φορές περιορισμένη από την ουσία που του την παρέχει.

 

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των ναρκωτικών στην υγεία του ανθρώπου;

Φυσικά, η χρήση των ναρκωτικών ουσιών έχει επιπτώσεις – αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Οι ουσίες των ναρκωτικών μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε εσωτερικά όργανα, την καρδιά και τους πνεύμονες ακόμα και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ορισμένα από τα συχνά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών περιλαμβάνουν:

  • καρδιακή προσβολή
  • κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • πνευμονική νόσος
  • καταστροφή του ήπατος

Επιπλέον, η χρήση των ναρκωτικών επηρεάζει ακόμα και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου καθώς επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Έχει παρατηρηθεί πως ορισμένες ναρκωτικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

 

Πώς επηρεάζουν τα ναρκωτικά στην ψυχολογία;

Η χρήση των ναρκωτικών εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στην σωματική υγεία, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία και αυτό γιατί τα ναρκωτικά έχουν την τάση να λειτουργούν ως μεγεθυντικοί φακοί στην εκάστοτε ψυχολογική κατάσταση και συναισθήματα που βιώνει το κάθε άτομο. Μπορεί να προκαλέσει από κατάθλιψη, έντονο άγχος και αρνητικές σκέψεις μέχρι και πολύ πιο σημαντικές ψυχικές διαταραχές.

Τέλος, τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν και τη σωστή και ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάποιες από τις ουσίες των ναρκωτικών μπορούν να παρέμβουν με αρνητικό τρόπο στη λειτουργία των νευρώνων, αλλά και να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και ακόμα και πιο σοβαρές δυσλειτουργίες.

 

Ενημέρωση & ναρκωτικά

Για όλους αυτούς και ακόμα πιο πολλούς λόγους χρειάζεται κυρίως οι νέοι να ενημερώνονται διεξοδικά και από νεαρή ή μικρή ηλικία από τους γονείς, το σχολείο, την κοινωνία και τους ειδικούς φορείς του κράτους για τις πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις των ναρκωτικών ουσιών.

Με αυτό τον τρόπο η σωστή ενημέρωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα και αρωγό ώστε να μειωθεί η εντύπωση πως η χρήση ναρκωτικών έχει περιορισμένες επιπτώσεις, να πάψει να αποτελεί ταμπού και θέμα που αποφεύγεται να συζητηθεί, αλλά αντίθετα η ενημέρωση να είναι η πρόληψη της κοινωνίας, όλων των ατόμων και ειδικά των νέων προς μία αντίθετη κατεύθυνση.

Η ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να προάγει την υγεία, τη νηφαλιότητα του νου και την ικανότητα να λες όχι σε ό,τι δεν εξυπηρετεί τη σωματική και την ψυχική υγεία και σε οτιδήποτε μπορεί να σταθεί μεγάλο εμπόδιο ακόμα και στην αξία της ζωής ή να δυσκολέψει με οποιονδήποτε τρόπο την καθημερινότητα κάποιων.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek