×

Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό;

Συντάχθηκε:  09/03/2022, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 1s

Το βάρος και η διατήρησή του σε ίδια επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποτελεί ένα καθημερινό ζήτημα που απασχολεί πολλά άτομα όλων των ηλικιών.

Είτε κάποιος έχει κατορθώσει να το πετύχει για κάποιο διάστημα, είτε αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο που έχει θέσει, σίγουρα απαιτεί να επιλέξει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τα οποία βοηθούν τον στόχο της διατήρησης του βάρους να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Είτε βρίσκεσαι στη φάση ζωής όπου ύστερα από την απώλεια κιλών θες να διατηρήσεις το βάρος σου, είτε βρίσκεσαι σε υγιές επίπεδο κιλών και θες να συνεχίσεις να βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο, αναζητείς τρόπους να διατηρήσεις το ιδανικό βάρος για το σώμα και την υγειά σου.

 

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να επιτύχει τη διατήρηση του βάρους που επιθυμεί;

Ισορροπημένη διατροφή

Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής η οποία είναι εύκολο να επιτευχθεί μέσω της Μεσογειακής διατροφής, είναι μια επιλογή που βοηθά στον στόχο της διατήρησης του βάρους.

Η επιλογή τροφών που εμπεριέχονται και προτείνονται στην Μεσογειακή διατροφή, που έχει ως βάση την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων τα οποία θωρακίζουν και μεταφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Οι φυτικές ίνες που έχουν τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν, έτσι, το αίσθημα της πείνας. Τα φρούτα, από την άλλη, περιέχουν σάκχαρα, τα οποία όμως διαφέρουν από τα σάκχαρα των γλυκών. Τα σάκχαρα των φρούτων διασπώνται πιο αργά , παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού, ικανοποιούν την ανάγκη της κατανάλωσης γλυκού ενώ παράλληλα συνδέονται με μειωμένη αποθήκευση λίπους και ρύθμιση του ζαχάρου.

Σύμφωνα με την Μεσογειακή διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε μέσα στην διάρκεια της εβδομάδας όσπρια, ενώ συνιστάται δυο φορές την εβδομάδα η κατανάλωση ψαριού και κρέατος.

Ουσιαστικά ακολουθώντας την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής μπορεί κάποιος να αναπτύξει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με την οποία μπορεί πιο εύκολα να επιτευχθεί η διατήρηση βάρους.

 

Επιλογή σπιτικού φαγητού και όχι fast food

Το μαγειρευτό φαγητό, αυτό που παρασκευάζεται στο σπίτι, είναι η ιδανική επιλογή για να δημιουργήσεις το πρόγραμμα διατροφής σου, με το οποίο μπορείς να ελέγξεις και να πετύχεις τη συντήρηση του επιθυμητού βάρους που επιθυμείς.

Εφόσον επιλέγεις τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσεις γεύματα με υψηλά θρεπτικά συστατικά και να χρησιμοποιήσεις τις πρώτες ύλες που μπορούν να ανταμείψουν τον οργανισμό σου με όλα όσα χρειάζεται ώστε να μένει υγιής και να διατηρήσει το επιθυμητό ιδανικό βάρος.

Πλέον υπάρχουν και επιχειρήσεις που δημιουργούν το πρόγραμμα διατροφής σου για όλη την εβδομάδα και στο στέλνουν έτοιμο, το οποίο μεταβάλλεται μέσα στον μήνα για να υπάρχει ποικιλία, έτσι η σωστή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού βάρους μπορεί να γίνει μια πιο ευχάριστη και ξεκούραστη διαδικασία.

 

Πολύ σημαντικές συνήθειες που μπορεί κάποιος να υιοθετήσει για να διασφαλίσει το ιδανικό βάρος είναι επίσης:

  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μέσα στην ημέρα και η μειωμένη πρόσληψη αλατιού.

Το νερό βοηθά μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ενισχύει την ενυδάτωση και την υγειά του σώματος, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο οδηγεί σε μικρότερες ποσότητες φαγητού, ενώ επίσης συμβάλλει στην μείωση της κατακράτησης υγρών. Σε αυτό το αποτέλεσμα βοηθάει και η αποφυγή του αλατιού στα γεύματα. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης των πρηξιμάτων που προκαλείται από τη κατακράτηση υγρών όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Δηλαδή η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα αποτελεί έναν σημαντικό σου σύμμαχο για τη διατήρηση του βάρους που θες!

  • Το πρωινό θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από μία δίαιτα, ενώ εκείνοι που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν τα χαμένα κιλά.
  • Προσάρμοσε τις μερίδες σου με βάση τις ανάγκες σου. Ο γενικός κανόνας για να διατηρήσεις ή να μειώσεις το βάρος σου είναι να προσλαμβάνεις καθημερινά ίσες ή λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις μέσα στη μέρα λόγω του μεταβολισμού, της ορθοστασίας και της κίνησής.
  • Φυσικά στη συντήρηση του βάρους που επιθυμεί ο καθένας σημαντικό ρόλο παίζει και η γυμναστική.

Η καθημερινή ή η τακτική ενασχόληση με τη γυμναστική έστω για μισή ώρα μέσα στην ημέρα σου ή υιοθετώντας συνήθειες όπως καθημερινό περπάτημα ή τρέξιμο βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους για το σώμα σου. Βρες την γυμναστική που ταιριάζει καλύτερα στην ηλικία σου, στον σωματότυπό σου, στις ανάγκες σου και στα ενδιαφέροντά σου και θα δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου αλλά και στην ψυχολογία και αυτοπεποίθησή σου.

 

Τι χρειάζεται να προσέξω;

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικές προτάσεις που ο καθένας μπορεί να αφομοιώσει με τον δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες στην καθημερινότητά του.

Σίγουρα σε όλες τις παραπάνω επιλογές είναι καλό να μην υιοθετηθούν συνήθειες που φτάνουν στην υπερβολή, καθώς συνήθως συμβάλλει στα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Το σωστό βάρος για το κάθε σωματότυπο και ύψος, αλλά και η διατήρηση του χρειάζεται να προσεγγίζεται πάντα σύμφωνα με τον στόχο να δημιουργήσουμε φτάσουμε και να διατηρήσουμε το βάρος που ταιριάζει σε ένα υγιές σώμα, αυτό που βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να τον διευκολύνει στην παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας που ο καθένας χρειάζεται να διαθέτει μέσα στην ημέρα του.

Σε αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει και η λήψη σκευασμάτων αδυνατίσματος, πάντα με προσοχή στα συστατικά, καθώς πολλά από τα αυτά τα σκευάσματα περιέχουν ουσίες όπως η εφεδρίνη και η συνεφρίνη, οι οποίες δρουν με τρόπο παρόμοιο με την αδρεναλίνη, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό, τα οποία αντενδείκνυνται σε παθήσεις του καρδιαγγειακού. Εάν δεν είσαι σίγουρη/ος τι επιτρέπεται να λάβεις και τι είναι καλύτερο για εσένα, συμβουλεύσου τον γιατρό σου ή τον φαρμακοποιό σου, που ξέρουν το ιστορικό σου, για να σε συμβουλεύσουν με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο ότι στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους βοηθάει το να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο, έτσι ώστε να σε καθοδηγήσει πιο σωστά με βάση τις ανάγκες σου, το στόχο σου, την ηλικία, τον μεταβολισμό και τον σωματότυπό σου, για να μπορέσεις να δεις πιο γρήγορα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek