Πως θα Αντιμετωπίσω ένα Τσίμπημα από Έντομο;
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Το καλοκαίρι το αγαπάμε γιατί κάνουμε τις βουτιές μας στη θάλασσα, για τους βραδινούς περιπάτους στην πόλη ή στην εξοχή αλλά και για τις συγκεντρώσεις στις βεράντες μας ή των φίλων και συγγενών μας!
Όλα αυτά ακούγονται – και είναι – ειδυλλιακά, αλλά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε όλες αυτές τις καταστάσεις, έχουμε και μερικούς ανεπιθύμητους επισκέπτες: τα έντομα.
Τα έντομα, με τα τσιμπήματα τους, προκαλούν κνησμό, ερυθρότητα και μεγάλη δυσφορία, «χαλώντας» αυτή την αίσθηση χαλάρωσης. Διαβάστε το άρθρο μας, και μάθετε πως θα αντιμετωπίσετε άμεσα, εύκολα και αποτελεσματικά, ένα τσίμπημα εντόμου!
Τσίμπημα από έντομο: πως το αντιμετωπίζω;
Το τσίμπημα ενός εντόμου μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό ερεθισμό, κνησμό και ερυθρότητα, μέχρι και αρκετά δυσάρεστες αλλεργικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αντιμετώπιση με τα κατάλληλα (φυσική ή μη) προϊόντα είναι το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Παρακάτω, θα δούμε τους τρόπους αντιμετώπισης τσιμπήματος στα πιο «δημοφιλή» έντομα: κουνούπι, σκνίπα, μέλισσα, σφήκα και αράχνη.
Τσίμπημα κουνουπιού
Ίσως, το πιο ενοχλητικό έντομο κάθε καλοκαίρι! Το τσίμπημα του κουνουπιού έχει ως αποτέλεσμα έναν μικρό ερεθισμό της περιοχής που τσίμπησε, με μια μικρή κοκκινίλα στο κέντρο και μπορεί να προκαλέσει κνησμό και φαγούρα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα εξανθήματα.
Για την άμεση και φυσική αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος από κουνούπι, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Πλύνετε την περιοχή με απαλό σαπούνι και νερό
- Τοποθετήστε στο σημείο που δέχθηκε το τσίμπημα μια παγοκύστη για 10 λεπτά για να μειώσετε το πρήξιμο και τον κνησμό
- Εφαρμόστε ξανά παγοκύστη για όσες φορές χρειάζεται
Για την καταπράυνση του τσιμπήματος από κουνούπι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προϊόντα όπως τζελ, stick, roll-on ή λοσιόν, που θα ανακουφίσουν άμεσα την επιδερμίδα.
Απαλό gel που ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα από το τσίμπημα εντόμων καθώς και την επαφή με τσούχτρες, μέδουσες, τσουκνίδες.
Τσίμπημα σκνίπας
Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τις σκνίπες με τα κουνούπια, αλλά δεν είναι το ίδιο έντομο. Οι σκνίπες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα κουνούπια από τις τριχωτές πτέρυγες τους και το μικρό τους μέγεθος καθώς είναι 2 με 3 χιλιοστά πιο μικρές. Το τσίμπημα της σκνίπας επιφέρει τα παρόμοια δυσάρεστα αποτελέσματα όπως και το τσίμπημα ενός κουνουπιού, όπως ελαφρύ πρήξιμο, κνησμό και ερυθρότητα στην περιοχή του δέρματος που προσβλήθηκε.
Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος της σκνίπας, μπορείτε να τοποθετήσετε πάγο, όπως και στο τσίμπημα κουνουπιού, πάντα με ένα ύφασμα τυλιγμένο γύρω του. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ανακούφισης για τσιμπήματα εντόμων.
Καταπραϋντικό στικ τοπικής εφαρμογής για άμεση ανακούφιση, που είναι κατάλληλο για τσιμπήματα από σκνίπες, κουνούπια, μέδουσες και άλλα έντομα.
Τσίμπημα μέλισσας
Ένα από τα πιο γνωστά έντομα, για το μέλι τους, αλλά και το πολύ επώδυνο κεντρί τους! Κι αυτό, γιατί το τσίμπημα της μέλισσας είναι συνήθως αρκετά επώδυνο και προκαλεί ένα μεγάλο, κόκκινο, και ερεθιστικό εξάνθημα στην περιοχή του τσιμπήματος. Το τσίμπημα μέλισσας συνδέεται με έντονο κνησμό και αίσθηση ερεθισμού στην περιοχή του τσιμπήματος.
Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος της μέλισσας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Αφαιρείτε με προσοχή το κεντρί
- Τοποθετείτε τοπικά παγοκύστες, για να επιβραδύνετε την εξάπλωση του δηλητηρίου
- Χρησιμοποιείτε τοπικά κρέμα ειδική για τσίμπημα μέλισσας
💡 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στικ αμμωνίας, γιατί το δηλητήριο της μέλισσας είναι όξινο και με την αμμωνία εξουδετερώνεται.
🚨 Εάν υπάρξει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μη διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Δραστικό stick αμμωνίας το οποίο ανακουφίζει άμεσα από τα τσιμπήματα και καταπραΰνει αποτελεσματικά από τους ερεθισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μέλισσες κουνούπια, τσούχτρες, τσουκνίδες κ.α.
Τσίμπημα σφήκας
Το τσίμπημα της σφήκας δε διαφέρει ως προς τα συμπτώματα στο δέρμα, αλλά είναι αρκετά επικίνδυνο. Αυτό ισχύει γιατί η σφήκα καταναλώνει νέκταρ αλλά και σάπια κρέατα και αποφάγια στα σκουπίδια με αποτέλεσμα η μεταφορά ενός μικροβίου με το τσίμπημα σε κάποιον άνθρωπο να είναι άμεση.
💡 Ως προς τη φροντίδα ενός τσιμπήματος σφήκας, αφαιρείτε το κεντρί (συνήθως δεν είναι εμφανές όπως της μέλισσας), καθαρίζετε την περιοχή, εφαρμόζετε μια παγοκύστη και εφαρμόζετε μια κρέμα για τη φαγούρα. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε ξύδι, το οποίο είναι όξινο και θα εξουδετερώσει το δηλητήριο της σφήκας, που είναι αλκαλικό.
🚨 Εάν υπάρξει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μη διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Μπορώ να προστατευτώ από τα τσιμπήματα των εντόμων;
Όπως πάντα, η πρόληψη είναι το παν. Για να προλάβετε τα επώδυνα τσιμπήματα εντόμων, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα από τα παρακάτω tips:
- Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά προϊόντα όπως σπρέι, λοσιόν, stick ή κρέμες στην επιδερμίδα σας. Θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική απομάκρυνση των εντόμων.
- Φορέστε μακριά ρούχα όταν πραγματοποιείτε εξωτερικές εργασίες.
- Αποφύγετε να βρίσκεστε σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση εντόμων, όπως πάρκα και μέρη με λίμνες, ειδικά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
- Μην έχετε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες χωρίς σίτα.
- Κρατήστε την περιοχή γύρω από το σπίτι σας καθαρή από απορρίμματα, καθώς αυτά, αποτελούν επικίνδυνη εστία εντόμων.
- Μην αφήνετε τρόφιμα ανοιχτά, που μπορεί να προσελκύσουν έντομα στο σπίτι σας.
Τσίμπημα εντόμου: πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν γιατρό;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα τσιμπήματα των εντόμων συνοδεύονται από τη δυσάρεστη αίσθηση του κνησμού, της ερυθρότητας και ενός τοπικού οιδήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα μολυσμένο έντομο ή κεντρί μέλισσας / σφήκας, έρθει σε επαφή με τον οργανισμό μας, να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε αυτόν.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν ιατρό εάν εμφανίσετε τα παρακάτω συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα εντόμου:
- Πυρετός
- Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
- Έντονος πόνος
- Πρήξιμο στο πρόσωπο, στο σώμα ή στο στόμα
- Δυσκολία στην κατάποση
- Ζαλάδα και τάση για εμετό
👉 Όπως παρατηρήσαμε, τα τσιμπήματα από έντομα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές αντιδράσεις στο δέρμα μας, από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο σοβαρές.
👉 Η τήρηση φυσικών μεθόδων καταπράυνσης αλλά και αποτελεσματικών εντομοαπωθητικών και αντικουνουπικών είναι οι λύσεις για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα και τον πόνο. Βέβαια, ο ρόλος της πρόληψης είναι πάντα σημαντικός, όπου με απλά tips, μπορούμε να προστατευτούμε από τους ανεπιθύμητους «εχθρούς» του καλοκαιριού. Και μην ξεχνάτε, εάν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα εντόμου, επικοινωνήστε με έναν ειδικό άμεσα!