×

Πως θα κάνετε αποτοξίνωση μετά από χρήση κορτιζόνης;

Συντάχθηκε:  22/05/2023, από , Διαιτολόγος Διατροφολόγος - MSc Κλινική Διατροφή
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 46s

Αποτοξίνωση μετά από κορτιζόνη: Ένα σημαντικό θέμα, που χρήζει προσοχής. Ας κάνουμε όμως μία επισκόπηση στην κορτιζόνη, για να ενημερωθούμε λίγο πιο αναλυτικά, να μάθουμε πως λειτουργεί αλλά και ποιες είναι οι παρενέργειές της.

Με τον όρο κορτιζόνη εννοούμε μία γκάμα κορτικοειδοειδών (όπως πρεδνιζολόνη, δεξαμεθαζόνη, φλουτικαζόνη κ.ά.). Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονωδών παθήσεων στον οργανισμό μας.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα, για παράδειγμα, στα οποία το ανοσοποιητικό «επιτίθεται» στα ίδια μας τα κύτταρα δημιουργώντας υψηλά επίπεδα φλεγμονής, η κορτιζόνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα. Ρευματοειδείς αρθρίτιδες, ερυθηματώδης λύκος, ελκώδης κολίτιδα, αλλεργίες, κι έκζεμα είναι μερικές από τις εν λόγω αυτοάνοσες καταστάσεις.

 

Η κορτιζόνη & οι μορφές της

Την κορτιζόνη μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορα σκευάσματα. Κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική δράση και δίνεται για να αντιμετωπίσει μία διαφορετική παθολογική κατάσταση. Φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη μπορεί να είναι:

  • Εισπνεόμενα
  • Κρέμες
  • Ενέσιμα
  • Δισκία

Οι παρενέργειες που ενδεχομένως εμφανίσει η χρήση της κορτιζόνης εξαρτώνται από τη δόση που θα χρησιμοποιηθεί, από το χρονικό διάστημα της αγωγής αλλά κι από το ιστορικό του ασθενούς και φυσικά από τον λόγο της χορήγησης.

 

Κορτιζόνη & παρενέργειες: Ποιες είναι & πως εμφανίζονται;

Η χρήση της κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παρενεργειών, ιδιαίτερα αν ο χρόνος λήψης είναι μεγάλος ή η δόση είναι αυξημένη.

Κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους

Οι περισσότεροι παρατηρούν έντονο πρήξιμο στο σώμα κι οίδημα στα άκρα, αλλά και στο πρόσωπο. Αυτή η κατακράτηση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το σωματικό βάρος.

Αύξηση του σακχάρου και της πίεσης

Η χρήση κορτιζόνης μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του σακχάρου, αλλά και την ισορροπία των υγρών στο σώμα αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί μία παρενέργεια που εμφανίζεται σε άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη σε μακροχρόνιο διάστημα, καθώς παρατηρείται καταβολισμός των οστών.

Μειωμένη απόκριση ανοσοποιητικού

Η κορτιζόνη μειώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γι΄ αυτό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων, όπου το ανοσοποιητικό υπερλειτουργεί. Ωστόσο, κατά την περίοδο της λήψης της μπορεί το άτομο να είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Μειωμένη διάθεση

Η χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα συναισθηματική αστάθεια (πχ κατάθλιψη). Η κορτιζόνη είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διαταραχές όπως αϋπνία, μεταβολές διάθεσης κ.α.

 

Κορτιζόνη &  διατροφή: Πως βοηθάει να αποφύγουμε τις παρενέργειες

Οι προαναφερόμενες παρενέργειες έχουν άμεση σχέση και με τη διατροφή. Η τελευταία λοιπόν συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή ή τον περιορισμό, ανάλογα την περίπτωση, των παρενεργειών από την κορτιζόνη.

Κορτιζόνη και διατροφή: Ποιες είναι οι συμβουλές για να αποφύγουμε τις παρενέργειες;

Μειώστε το αλάτι

Αρχικά, καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση του προστιθέμενου αλατιού, δηλαδή το επιπλέον αλάτι που προσθέτετε στα φαγητά και στις σαλάτες. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το αλάτι με μπαχαρικά ή και μυρωδικά, για να δώσετε γεύση στο φαγητό και τη σαλάτα σας. Επίσης, καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι. Ποια είναι αυτά;

  • Κάποια είδη τυριών
  • Αλλαντικά
  • Ξηροί καρποί
  • Σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.ά.
  • Fast food όπως pizza, σουβλάκια κ.ά.

Αυξήστε τις πηγές του καλίου

Αντίθετα, με το νάτριο, που είδαμε προηγουμένως, το κάλιο είναι ένα στοιχείο που βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης. Κάλιο βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι κ.ά.

Περιορίστε τη ζάχαρη

Για την ακρίβεια περιορίστε τα απλά κι ελεύθερα σάκχαρα. Καλό θα είναι να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών αλλά και της προστιθέμενης ζάχαρης (π.χ. στον καφέ). Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία θα σας βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα

Ιδιαίτερα αν έχετε κάποια ευαισθησία στον μεταβολισμό του σακχάρου (ινσουλινοαντίσταση, προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη) καλό θα είναι να εφαρμόζετε τον κανόνα των μικρών συχνών γευμάτων, προκειμένου για να διατηρήσετε σε καλά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού

Η κατανάλωση του νερού βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών στο σώμα και στην πρόληψη της κατακράτησης. Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς καθημερινά με τουλάχιστον 2 (L) λίτρα υγρών και κυρίως νερό.

Καταναλώστε καλές πηγές πρωτεϊνών

Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα σε συνδυασμό με τα τρόφιμα ολικής άλεσης βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι:

  • Ψάρια
  • Πουλερικά
  • Όσπρια
  • Αυγό
  • Γαλακτοκομικά

Ενισχύστε τις πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D

Κυρίως για τα άτομα που λαμβάνουν μακροπρόθεσμα κορτιζόνης, χρειάζεται να φροντίζουν την υγεία των οστών. Ασβέστιο μπορούμε να βρούμε στα γαλακτοκομικά, σε κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο και στα όσπρια όπως τα φασόλια. Βιταμίνη D ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβετε συμπληρωματική χορήγηση, ανάλογα με τα επίπεδα στον οργανισμό σας.

 

Η σημασία της άσκησης στη λήψη/ αποτοξίνωση από την κορτιζόνη

Η ήπια σωματική άσκηση βοηθά τον σώμα να διατηρήσει τους μύες και τη σκελετική υγεία. Εκτός από τα παραπάνω όμως η συστηματική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση μάς δίνουν επιπλέον οφέλη με τη βελτίωση της διάθεσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση των φυσιολογικών επίπεδων της γλυκόζης στο αίμα και φυσικά με τη διατήρηση ή τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Έτσι οι παρενέργειες από την κορτιζόνη μειώνονται σημαντικά και η αποτοξίνωση από τη χορήγησή της συμβαίνει πιο ομαλά.

 

Αποτοξίνωση μετά από κορτιζόνη: Τι να κάνω όταν σταματήσω τη λήψη κορτιζόνης;

Συνοπτικά, λοιπόν, ενημερωνόμαστε σωστά κι ακολουθούμε τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού μας. Πάνω απ’ όλα, συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τη σταδιακή μείωση της κορτιζόνης. Η απότομη διακοπή της λήψης κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα φαινόμενο, που ονομάζεται ανεπάρκεια αδρεναλίνης. Συμπτώματα αυτού του φαινομένου αποτελούν η κόπωση, η αδυναμία, η ζαλάδα και η απώλεια όρεξης. Συνήθως μετά το τέλος της αγωγής με κορτιζόνη, οι παρενέργειες φθίνουν και εξαφανίζονται.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνδυαστικά με την καθοδήγηση του γιατρού σας και με τη συστηματική άσκηση, το σώμα θα επανέλθει πιο εύκολα και πιο ομαλά στις φυσιολογικές συνθήκες.

Πηγές

  1. NHS Steroids tablets NHS UK

BSc, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Ν. Ψυχικό.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek