×

Πως το λεμόνι & άλλες τροφές βοηθούν ενάντια στην υψηλή πίεση

Συντάχθηκε:  25/01/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  20/08/2024, από , Χημικός Φαρμάκων
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 38s

Η υψηλή πίεση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Δεν αφορά, όμως, μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αλλά και νεότερης ηλικίας. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες συντελούν στην αύξηση της πίεσης, με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μάθετε παρακάτω πως τροφές, όπως το λεμόνι, συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Τι συμπτώματα έχει η υψηλή πίεση;

Συνήθως, η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και, έτσι, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν υψηλή πίεση. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες πληθυσμού έχουν δείξει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλο, διαταραχές ύπνου, συναισθηματικές διαταραχές και ξηροστομία. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως σε άτομα με αρκετά υψηλή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Ποια είναι τα αίτια της υψηλής πίεσης;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αναπτύσσεται συνήθως, σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί παράγοντες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας, να συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί λόγω κακής διατροφής ή έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τέλος, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρακάτω, θα δούμε τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής πίεσης, όπως το λεμόνι, αλλά και τροφές που επιδεινώνουν την αρτηριακή μας πίεση.

 

Πότε η πίεση είναι υψηλή;

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης καθορίζονται ως εξής:

Ενήλικες: Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για τη συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση).

Μην ξεχνάτε πως η αρτηριακή πίεση παραμένει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του 24ώρου, κατά συνέπεια, απαιτούνται πολλαπλές μετρήσεις για τη διάγνωσης υπέρτασης.

 

Δίαιτα για υψηλή πίεση

Δείτε τις τροφές που έχει επιστημονικές αποδείξεις ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Τροφές ενάντια στην υψηλή πίεση

Λεμόνι

Το λεμόνι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή του λεμονιού συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ένας καλός συνδυασμός, επίσης, αποτελεί η μίξη λεμονιού με σέλινο, που θα αναφερθεί και μεμονωμένα παρακάτω. Αυτά τα 2 συστατικά αποτελούν φυσικά διουρητικά που βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών (τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση). Το λεμόνι μπορείτε να το πίνετε μαζί με λίγο νερό, κάθε πρωί.

Χυμός Ρόδι

Σε αντίθεση με τους περισσότερους φρουτοχυμούς που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και στερούνται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ο 100% φυσικός χυμός ροδιού αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς, όπως και σε διαβητικούς, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχοντες από καρωτιδική νόσο.

Σπανάκι

Το σπανάκι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες.

Κόλιανδρος

Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του κόλιανδρου έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Ένα από τα αυτά τα οφέλη είναι και η μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Φιστίκια Αιγίνης

Οι ξηροί καρποί γενικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά τα φιστίκια είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ είναι εξίσου ωφέλιμα για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Χυμός παντζάρι

Το παντζάρι κάνει αποτοξίνωση στο αίμα, ενώ αρκετές έρευνες έχουν σημειώσει πως μπορεί να μειώσει τόσο τη διαστολική όσο και τη συστολική πίεση.

Ελαιόλαδο

Το γνωστό σε όλους ελαιόλαδο, έχει σύνδεση με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και μείωση του ποσοστού καρδιακών παθήσεων λόγω της ικανότητάς του να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μαύρη Σοκολάτα

Μια μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλή σε ζάχαρη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιά. Είναι αρκετά χρήσιμη για τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος έχει μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός για τους πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία προκαλείται κατά κύριο από αποθέσεις λίπους και ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών.

Σέλινο

Βασική ιδιότητα του σέλινου είναι η καύση θερμίδων, ενώ βοηθάει και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, όταν το έχουμε μαγειρέψει. Επιπλέον, βοηθά αρκετά και σε συνδυασμό με το λεμόνι, όπως έγινε αναφορά και παραπάνω.

Ντομάτες

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Σκόρδο

Ενδεχομένως η πιο δημοφιλής τροφή που έχει σύνδεση με την αρτηριακή πίεση. Πολλές μελέτες έχουν φανερώσει την επίδραση του σκόρδου στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Μερικές από αυτές έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως το κάλιο και το ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με ανασκόπηση 28 μελετών, έδειξε πως η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως έχει την ικανότητα να μειώσει 13% την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Μελέτες, έχουν διαπιστώσει πως άτομα που κατανάλωναν 4 ή περισσότερες μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Καρότα

Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις που εμπλέκονται σε διάφορες διαδικασίες υγείας, όπως η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Πιο συγκεκριμένα, έχουν περιεκτικότητα σε χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ (φαινολικές ενώσεις), που δραστηριοποιούνται για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής, όπου με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αμάραντος

Ο αμάραντος αποτελεί ένα σπουδαίο δημητριακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως ο αμάραντος, συνδέεται με τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.Ποιες τροφές ανεβάζουν την πίεση;

 

Ποιες τροφές «ανεβάζουν» πίεση;

Εκτός των τροφών, όπως το λεμόνι και το σκόρδο, που «ρίχνουν» την πίεση, υπάρχουν τροφές που προκαλούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε έναν οργανισμό. Για ανθρώπους με υπόταση μπορεί να είναι ιδανικές τροφές, αλλά για ανθρώπους με υπέρταση, καταστροφικές. Οι ειδικοί αναφέρουν πως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν ραγδαία την αρτηριακή πίεση. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές «ανεβάζουν» την πίεση:

  • Αλλαντικά, όπως ζαμπόν και μπέικον
  • Γαλακτοκομικά, όπως παρμεζάνα, φέτα, ένταμ, γκούντα και η μοτσαρέλα
  • Τουρσί
  • Αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν, κέικ, κουλουράκια και μάφιν
  • Παράγωγα της ντομάτας, όπως χυμός, για πάστα ή πουρέ
  • Κόκκινο κρέας
  • Αλκοόλ
  • Αλατισμένοι ξηροί καρποί
  • Κονσέρβες φαγητού

 

💡Η καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

 

Τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek