Πόσα ξέρετε για την κυτταρίτιδα;
Τεκμηριωμένο
Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις και να το αναλύσεις. Μάθετε λοιπόν τί ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα, ποια είναι τα βασικά αίτια εμφάνισής της αλλά και πώς μπορείτε να την προλάβετε ή να την αντιμετωπίσετε εάν ήδη σας απασχολεί…
Επιστημονικά με τον όρο “κυτταρίτιδα” προσδιορίζεται μια μη φυσιολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της υφής και της όψης του δέρματος στην προσβληθείσα περιοχή του σώματος, του οποίου η επιδερμίδα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με την χαρακτηριστική όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Επειδή κύρια γνωρίσματα της κυτταρίτιδας είναι το οίδημα λόγω της κατακράτησης υγρών και παράλληλα η διόγκωση και δυσλειτουργία των λιποκυττάρων, η κατάσταση αυτή προσδιορίζεται επίσης πολύ συχνά με τους όρους “υδρολιποδυστροφία”, “υπερλιποδυστροφία”, “λιποσκλήρυνση” και “ανενεργό λίπος”.
Συχνότητα Εμφάνισης Κυτταρίτιδας
Όπως και να την αποκαλέσει κανείς, η ουσία είναι ότι η κυτταρίτιδα αποτελεί ως επί το πλείστον γυναικείο πρόβλημα: απαντάται σε περίπου 90% των γυναικών ηλικίας άνω των δεκαέξι (16) ετών, χωρίς να κάνει διακρίσεις ηλικίας, σωματικού βάρους, σωματότυπου ή επιπέδου φυσικής κατάστασης.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και ανά πάσα στιγμή ακόμα και σε γυμνασμένες και αδύνατες γυναίκες, και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αν και φαίνεται ότι προτιμά κυρίως τους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά αλλά και το πίσω μέρος των μπράτσων, περιοχές δηλαδή του γυναικείου σώματος που έχουν κατά κανόνα αναλογικά περισσότερα λιποκύτταρα και μεγαλύτερες τοπικές συγκεντρώσεις λίπους.
Οι φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εφηβεία, τις ημέρες της εμμήνου ρύσης, στην εγκυμοσύνη και πριν την εμμηνόπαυση, συνήθως επιτείνουν την κυτταρίτιδα και κάνουν πιο ορατή την όψη φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα.
Βασικά αίτια Κυτταρίτιδας
Βεβαρημένη κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές και παθήσεις, κακή αιμάτωση, κυκλοφορικά προβλήματα, τοπικά αυξημένο σωματικό λίπος, καθώς και οι ανωμαλίες στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, αυξάνουν την τάση εναπόθεσης νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό (υποδόριοι ιστοί), αποτελώντας έτσι τα πλέον συχνά αίτια δημιουργίας της κυτταρίτιδας.
Σε υγιείς όμως και με φυσιολογικό βάρος γυναίκες, η κυτταρίτιδα οφείλεται ως επί το πλείστον σε διατροφικούς παράγοντες, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στον καθιστικό τρόπο ζωής.
Βέβαια, τα παραπανίσια κιλά και η αύξηση του τοπικού σωματικού λίπους σαφώς επιδεινώνουν την κατάσταση της κυτταρίτιδας, επομένως ο έλεγχός τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την αντιμετώπισή της.
Πρόληψη και αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας
Είναι γεγονός ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό υιοθετώντας συστηματικά έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.
Αν όμως η κυτταρίτιδα έχει ήδη εμφανιστεί και ανάλογα με το στάδιο και τη σοβαρότητα της κατάστασης, τότε η αποφυγή των στερητικών διαιτών αδυνατίσματος, ο περιορισμός των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, οι υγιεινότερες επιλογές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων ενίοτε και της υποστήριξης με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής), ο σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής, η τακτική σωματική άσκηση χωρίς υπερβολές και η συστηματική περιποίηση με ειδικά καλλυντικά προϊόντα σώματος που στοχεύουν στην ρίζα του προβλήματος και συμβάλλουν στο τοπικό αδυνάτισμα, αποτελούν πάντα αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.
Eπιμέλεια άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr
Πηγή άρθρου: Elancyl