×

Πόση Βιταμίνη C «καίει» ένα τσιγάρο;

 Ανανεώθηκε: 23/03/2023  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 1s

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ένα τοξικό μείγμα δηλητηρίων και χημικών ουσιών που θέτουν σχεδόν κάθε εσωτερικό όργανο σε κίνδυνο όταν οι άνθρωποι καπνίζουν.

Από τη στιγμή που το κάπνισμα αποτελεί μια βλαβερή συνήθεια με πολλαπλές επιπλοκές στην υγεία, οι ανάγκες των καπνιστών σε κάποια θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες, όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη A, E και C.

Ποια είναι όμως η σύνδεση της βιταμίνης C με το κάπνισμα και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα;

 

Επηρεάζει το κάπνισμα τα επίπεδα της Βιταμίνης C;

Το κάπνισμα, ως μια βλαβερή συνήθεια, επηρεάζει και τα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό κάθε ατόμου που καπνίζει. Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Οι καπνιστές χρειάζονται συνολικά 75 mg ασκορβικού οξέος ή διαφορετικά επιπλέον 35mg την ημέρα για την αντιμετώπιση της οξείδωσης στον οργανισμό τους.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενεργητικοί αλλά και οι παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν μια μικρή ανεπάρκεια στην περιεκτικότητα της βιταμίνης C σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα διαθέτουν 4,319 φορές περισσότερο ασκορβικό οξύ από τους καπνιστές.

 

Πως βοηθάει η βιταμίνη C στη θωράκιση του οργανισμού ενός καπνιστή;

Η βιταμίνη C, όπως και κάποιες άλλες βιταμίνες , είναι ένα αντιοξειδωτικό και μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

Έχει προταθεί ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων που έχουν καταστραφεί από χρόνια καπνίσματος.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι ενέσεις υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν τη βλάβη σε κάποιο βαθμό, δεν έχουν δείξει όμως στοιχεία ότι η μακροπρόθεσμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αναστραφεί στο 100%.

Επιπλέον, βασικό είναι τα άτομα που καπνίζουν να εμπλουτίσουν την διατροφή τους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη C. Από τις 4 μερίδες φρούτων που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως οι 2 θα πρέπει να είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η κατανάλωση αυτών των τροφίμων επιβάλλεται να γίνεται εντός 10 λεπτών, καθώς η αυτή η βιταμίνη οξειδώνεται μέσα σε 10 λεπτά περίπου από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βρίσκουμε στις παρακάτω τροφές:

  • Πεπόνι
  • Καρπούζι
  • Εσπεριδοειδή
  • Βατόμουρα
  • Κράνμπερι
  • Φράουλες
  • Ντομάτες
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Πατάτες (γλυκές και λευκές)

 

Αντιμετώπιση συνεπειών καπνίσματος με συμπληρώματα Βιταμίνης C

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι καπνιστές έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους από τους μη καπνιστές, επειδή την καταναλώνουν με ταχύτερο ρυθμό λόγω του τσιγάρου, επομένως η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για τα άλλα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Η σειρά Super C Complex από την Natures Plus, βοηθάει αποτελεσματικά στην αναπλήρωση της βιταμίνης, η οποία χάνεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά λόγω του τσιγάρου. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 1 προϊόν της σειράς, για να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες σας:

Natures Plus Super C Complex 180tabs
Natures Plus Super C Complex 180tabs

Η Super C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού , ανάπτυξη των ιστών, τη λειτουργία των επινεφριδίων, την υγεία των οστών, δοντιών και ούλων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συντελώντας στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και των ελευθέρων ριζών. Συμβάλλει στην διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου. Παράλληλα, η τακτική λήψη βιταμίνης C, μειώνει την κακή χοληστερίνη και εμποδίζει την οξείδωσή της, προστατεύοντας έτσι από αρτηριοσκλήρωση, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη.

 

💡 Η επιλογή του εκάστοτε συμπληρώματος διατροφής συστήνεται ύστερα από την καθοδήγηση του προσωπικού σας ιατρού και σύμφωνα με τις ελλείψεις που παρουσιάζει κάθε οργανισμός!

Πηγές

How Smoking Depletes Your Body of Vitamins (verywellmind.com)

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη του καπνιστή (thehealthlab.gr)

Vitamin C Isn’t a Smoker’s Salvation (webmd.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα