×

Πρώτα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Ποια είναι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάχθηκε:  26/11/2024, από , Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  8m, 58s

Αναρωτιέστε μήπως είστε έγκυος; Ένα τεστ εγκυμοσύνης και κατόπιν η επίσκεψη στον Μαιευτήρα είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθεί μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Παρ’όλα αυτά, πολλές γυναίκες παρατηρούν συμπτώματα εγκυμοσύνης, ακόμα και σε πολύ αρχικό στάδιο.

Ποια είναι λοιπόν και πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση της περιόδου που μπορεί να προμηνύουν τον ερχομό ενός μωρού;

 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: τα πιο συχνά και πότε εμφανίζονται

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αποτελούν σημάδια που δείχνουν ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι έγκυος. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μια γυναίκα αντιμετωπίσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να διενεργήσει τεστ εγκυμοσύνης και να επικοινωνήσει με ιατρό. Παρακάτω, θα δούμε τα πιο συχνά συμπτώματα που προμηνύουν εγκυμοσύνη και την περίοδο εμφάνισής τους:

  • Πρωινή ναυτία και εμετός: Η πρωινή ναυτία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των εβδομάδων 2-8 μετά τη σύλληψη και αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα για την πλειονότητα των εγκύων γυναικών.
  • Αλλαγές στο στήθος (μαλακό ή πρησμένο στήθος): Αλλαγές στο στήθος της γυναίκας, όπως το πρήξιμο, αποτελούν ορισμένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που εμφανίζονται 2 έως 3 ημέρες μετά τη σύλληψη.
  • Συχνοουρία: Αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να ξεκινήσει κατά την τέταρτη εβδομάδα περίπου, του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
  • Κόπωση: Πολύ συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι το αίσθημα κόπωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ορμόνη προγεστερόνη και η συνολική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος ευθύνονται για αυτό το σύμπτωμα. Περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες βιώνουν αυτό το σύμπτωμα κυρίως κατά το 1ο και το 3ο τρίμηνο, ακόμα και στην πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη.
  • Κηλίδες ή ελαφρά κολπική αιμορραγία: Μπορεί να παρατηρήσετε ελάχιστες κηλίδες αίματος το διάστημα που κυοφορείτε και αποτελεί κι αυτό ένα σημάδι της πρώιμης εγκυμοσύνης. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να παρατηρηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Πονοκέφαλος και ζάλη: Ο πονοκέφαλος και η ζάλη είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές στο σώμα καθώς και από την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Ο πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Φούσκωμα: Αρκετά σύνηθες σύμπτωμα που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες, που οφείλεται στην αύξηση της ποσότητας της ορμόνης προγεστερόνη στην κυκλοφορία του αίματος η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος του σώματος. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες το ίδιο διάστημα της εγκυμοσύνης. Χρονικά, συνήθως, τοποθετείται γύρω στη 12-16 εβδομάδα της κύησης.
  • Κράμπες: Οι κράμπες αποτελούν ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, που εμφανίζονται περίπου 1-2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
  • Αποστροφή από το φαγητό: Οι αλλαγές στις προτιμήσεις σε ορισμένες τροφές και μυρωδιές ξεκινούν με μία εβδομάδα διαφορά περίπου μετά την πρωινή αδιαθεσία και αφορούν συνήθως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Οξεία αίσθηση της όσφρησης: Ένα ακόμα σημάδι εγκυμοσύνης που αφορά τροφές είναι η οξεία αίσθηση της όσφρησης, που προκαλείται λόγω των ορμονικών αλλαγών. Συνήθως, οι αλλαγές στην όσφρηση παρατηρούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνδέονται με το αίσθημα ναυτίας.
  • Πόνος στην πλάτη: Αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα, το οποίο εντείνεται με την ανάπτυξη του εμβρύου. Συνήθως, παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα παραπάνω, αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συχνότερα και βασικά σημάδια και συμπτώματα εγκυμοσύνης. Επειδή, όμως, η εγκυμοσύνη αποτελεί ξεχωριστή περίοδο για κάθε γυναίκα, μπορούν να εμφανιστούν και μερικά άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Δύσπνοια
  • Καούρες
  • Ακμή

 

Ποια συμπτώματα εγκυμοσύνης παρατηρούμε πρώτα;

Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης, πριν από την καθυστέρηση της περιόδου, τα οποία δε βιώνουν όλες οι γυναίκες. Πολλά από αυτά θυμίζουν τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Μετά από τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο (την εσωτερική στιβάδα) της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης που είναι κηλίδες αίματος λίγες μέρες προ της αναμενόμενης περιόδου και κράμπες στην κοιλιά που θυμίζουν επερχόμενη περίοδο.

Άλλο πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης μπορεί να είναι οι αλλαγές στο στήθος. Μετά από τη σύλληψη, αλλάζουν γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών. Λόγω των αλλαγών, μπορεί να πρηστεί το στήθος, να πονέσει ή να μουδιάσει μία ή δύο εβδομάδες αργότερα. Μπορεί επίσης οι μαστοί να αισθάνονται πιο πρησμένοι ή πιο γεμάτοι ή να είναι πιο ευαίσθητοι στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές, που ονομάζεται θηλαία άλως, μπορεί επίσης να αποκτήσει πιο σκούρο χρώμα.

 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης δύο εβδομάδων

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η χρονολόγηση της εγκυμοσύνης ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως, δηλαδή περίπου 10-14 μέρες πριν γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μπορούν οι γιατροί να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ΠΗΤ (πιθανή ημερομηνία τοκετού) δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικά με την ημέρα της ωορρηξίας-σύλληψης. Αντιθέτως, η ημερομηνία έναρξης της περιόδου είναι γνωστή σχεδόν σε όλες τις γυναίκες.

Αν, λοιπόν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, συλλάβατε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, τότε μάλλον είστε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες έγκυος. Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης δύο εβδομάδων είναι στην ουσία εκείνα που παρατηρείτε όταν είστε 4 εβδομάδων έγκυος.

 

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Περίπου οι μισές γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά την 5η εβδομάδα της κύησης. Την 6η και 7η εβδομάδα σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες παρατηρούν κάποια σημάδια εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι καθυστέρηση περιόδου, ναυτίες, εμετοί, δυσπεψίες, καούρες, ευαισθησία στις μυρωδιές, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Τα συχνότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι τα εξής:

  • Κηλίδες αίματος (αιμόρροια εμφύτευσης)
  • Αλλαγές στο στήθος
  • Κράμπες
  • Κούραση
  • Υπνηλία
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στις μυρωδιές
  • Συχνουρία
  • Επιθυμία ή αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές
  • Φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στη μέση

🤔 Εγκυμοσύνη & διατροφή ανά τρίμηνο

Μετά από πόσες μέρες καθυστέρησης κάνεις τεστ εγκυμοσύνης;

«Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης»; Μια αρκετά συνήθης ερώτηση, για αρκετές γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και βρίσκονται στο στάδιο της προσπάθειας με τον σύντροφό τους.

Μπορεί, η διενέργεια τεστ, να φαντάζει ιδανική λίγα 24ωρα μετά τη σεξουαλική επαφή, αλλά αυτό ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης ψευδούς αποτελέσματος. Παρόλου που δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση για το πόσες μέρες πριν την περίοδο δείχνει το τεστ, είναι εξαιρετικά απίθανο να βγει θετικό αν γίνει περισσότερο από 6 ημέρες πριν την καθυστέρηση, ειδικά σε κύκλο 28 ημερών.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι μείζονος σημασίας να γίνει το τεστ την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ψευδούς αποτελέσματος. Παρακάτω, θα δούμε και τα κατάλληλα διαστήματα για τη διενέργεια του τεστ εγκυμοσύνης.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν τελείται σεξουαλική επαφή στις γόνιμες ημέρες, η σύλληψη θα συμβεί εντός ενός 24ώρου, που ακολουθεί την ωορρηξία. Το γονιμοποιημένο ωάριο ή έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα 7 περίπου ημέρες μετά την ωορρηξία και αρχίζει να αναπτύσσεται. Σε αυτή τη διαδικασία, απελευθερώνεται η ορμόνη εγκυμοσύνης, γνωστή ως ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη ανιχνεύεται όχι μόνο με το τεστ ούρων του φαρμακείου αλλά και με εξέταση αίματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο διάστημα για την διενέργειας του τεστ εγκυμοσύνης είναι 10-14 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή, εφόσον έγινε σε πιθανή μέρα ωορρηξίας.

Ωστόσο, ορισμένα τεστ έχουν τη δυνατότητα να δώσουν απάντηση ακόμα και 10 μέρες μετά την ωορρηξία, με δεδομένο όμως τον σταθερό κύκλο των 28 ημερών.

Στην περίπτωση όμως που κάποια γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο, είναι καλό να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης τη μέρα της αναμενόμενης περιόδου της. Μπορεί, επίσης, αν βγει αρνητικό το τεστ, να διενεργήσει κι άλλο, λίγες ημέρες μετά.

Τέλος, αν κάποια γυναίκα πραγματοποιήσει το πρώτο τεστ και έχει αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά στη συνέχεια δεν έχει περίοδο, τότε θα πρέπει να επανελέγξει τα αποτελέσματά της με εξέταση αίματος, εφόσον υπήρξε σεξουαλική επαφή που έθεσε την υποψία εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση που είναι έγκυος, τότε η hCG του σώματος θα διπλασιάζεται καθημερινά και σύντομα η εξέταση θα βγει θετική.

 

🤰 Οδηγός Εγκυμοσύνης: Διατροφή, Άσκηση & Πρόληψη για Επιπλοκές

 

Μπορεί να υπάρχει εγκυμοσύνη με περίοδο και χωρίς συμπτώματα;

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η γυναίκα δεν έχει περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες παρατηρούν κάποια αιμορραγία που θυμίζει πολύ την περίοδο, η οποία όμως δεν οφείλεται στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Για την ακρίβεια, μπορεί να πρόκειται για ακόμα ένα πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Λίγες κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος και δείτε λίγο αίμα, επικοινωνήστε αμέσως με το γυναικολόγο-μαιευτήρα σας.

Ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη με εξακολούθηση της περιόδου, παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα. Είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά σε μερικές περιπτώσεις, το μόνο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απώλεια της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου μήνα ανά εβδομάδα;

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης του πρώτου μήνα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά. Δείτε με λεπτομέρεια ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα.

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης Ανά Εβδομάδα
1η εβδομάδα Την 1η εβδομάδα προφανώς έχετε την περίοδό σας, μιας και οι γυναικολόγοι χρονολογούν την εγκυμοσύνη από την τελευταία περίοδο. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, φροντίστε να ξεκουράζεστε, να τρέφεστε σωστά, να πίνετε αρκετό νερό, να αποφεύγετε το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ και εν γένει να προσέχετε την υγεία σας.
2η εβδομάδα Ούτε την 2η εβδομάδα είστε έγκυος. Μετά τα μέσα της δεύτερης εβδομάδας γίνεται συνήθως η ωορρηξία λόγω της οποίας ίσως νιώσετε κάποιον πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή αυξημένη θερμοκρασία σώματος, τα οποία είναι συνήθως και τα μοναδικά συμπτώματα εγκυμοσύνης 2 εβδομάδων.
3η εβδομάδα Την 3η εβδομάδα, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Κάποιες έγκυες μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα, όπως ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή μικρές κηλίδες αίματος. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.
4η εβδομάδα Την 4η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται το έμβρυο και ο πλακούντας. Σε αυτό το στάδιο, το τεστ εγκυμοσύνης θα βγει θετικό.

 

Κοινά συμπτώματα περιόδου και εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αναφέρεται σε σειρά από συμπτώματα που βιώνει η γυναίκα προ της εμμήνου ρύσεώς της.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες που εμφανίζουν σημάδια προεμμηνορροϊκού συνδρόμου αναρωτιούνται για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στον πίνακα παρακάτω, θα δούμε τα κοινά συμπτώματα περιόδου και εγκυμοσύνης αλλά και αυτά που διαφοροποιούν τις δύο καταστάσεις.

Συμπτώματα Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου vs. Εγκυμοσύνης

Συμπτώματα Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο Εγκυμοσύνη
Πονοκέφαλος Ναι Ναι
Αίσθημα έντονης κόπωσης Όχι πάντα Ναι
Αλλαγές διάθεσης Ναι Ναι
Γαστρεντερικά προβλήματα Ναι (+εμφάνιση διάρροιας) Ναι
Φούσκωμα / αλλαγή βάρους Ναι Ναι
Αλλαγές στο στήθος Ναι Ναι (+ αλλαγές στη θηλή)
Πόνος (κράμπες, οσφυαλγία) Ναι (+κοιλιακές κράμπες, πόνοι στην πλάτη) Ναι
Ναυτία Ναι Συχνό σύμπτωμα
Αλλαγές στην όρεξη Ξαφνική αύξηση της όρεξης Λαχτάρα ή αποφυγή ορισμένων τροφών
Συχνή ούρηση Ναι Ναι
Ακμή Ναι Ναι

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, τα κοινά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και εγκυμοσύνης είναι ίδια, με κάποιες διαφοροποιήσεις. Εάν έχετε την υποψία εγκυμοσύνης, καλό θα είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης έγκαιρης ανίχνευσης.

 

Επιστημονική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλάνας, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

MD, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόριτς στην Αγγλία και στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και είναι Διευθυντής του Γυναικολογικού Τμήματος στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Υγείας Μέλαθρον».

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek