×

Προβιοτικά Για Διάρροια: Ποια Είναι Τα Καλύτερα;

Συντάχθηκε:  23/06/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  27/06/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 48s

Αν υποφέρετε από διάρροιες και δεν ξέρετε πως να τις αντιμετωπίσετε, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Η διάρροια είναι μια άβολη και δυσάρεστη κατάσταση, αλλά υπάρχει μια φυσική λύση που μπορεί να σας βοηθήσει: τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι φιλικά μικρόβια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της διάρροιας

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι τα προβιοτικά, πότε πρέπει να τα πάρετε, ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για τη διάρροια και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την υγεία σας.

 

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι μικρόβια, δηλαδή ζωντανοί μικροοργανισμοί, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Εξάλλου, η ονομασία “προβιοτικά” προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “προ” και “βίος”, που σημαίνει “υπέρ της ζωής”. Αυτό υποδηλώνει την ικανότητά τους να συμβάλλουν θετικά στην υγείας μας. Τα συγκεκριμένα φιλικά προς τον οργανισμό μικρόβια βρίσκονται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα και αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου μας.

Ουσιαστικά με την παρουσία τους συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, μειώνοντας τον αποικισμό των παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Εκτός από τον οργανισμό, τα βρίσκουμε σε διάφορες τροφές όπως στο τυρί, και το γιαούρτι ή συμπληρώματα διατροφής και μπορούν να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη παθήσεων. Οι πιο συνηθισμένοι μικροοργανισμοί είναι αυτοί που παράγουν γαλακτικό οξύ, όπως τα bifidobacteria και τα lactobacilli.

 

Μάθετε εδώ για την καλύτερη διατροφή ενάντια στις διάρροιες!

 

Είναι τα προβιοτικά αποτελεσματικά κατά της διάρροιας;

Η διάρροια είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, η οποία μπορεί να διαταραχθεί λόγω διάφορων παραγόντων, όπως από ιούς και βακτήρια.

Σε περιπτώσεις διάρροιας είναι καλό να καταναλώνετε προβιοτικά καθώς καταπολεμούν τα μικρόβια ή τους ιούς που προκαλούν τη διάρροια και βοηθούν τον οργανισμό να τα αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με έρευνες, τα προβιοτικά στη χρόνια διάρροια μειώνουν τη διάρκεια της κατά μία ημέρα κατά μέσο όρο. Αν έχετε χρόνια διάρροια η λήψη προβιοτικών με πολλά δισεκατομμύρια στελέχη συμπεριλαμβανομένων των saccharomyces boulardii, lactobacillus GG, acidophilus ή bifidobacteria θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνα βακτήρια

Επίσης, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε και φοβάστε τη διάρροια καλό θα ήταν να ξεκινήστε να λαμβάνετε προβιοτικά αρκετές ημέρες πριν το ταξίδι σας για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.

 

Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για διάρροια;

Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι προβιοτικών, αλλά σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ευρήματα, οι ακόλουθοι τύποι αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές ποικιλίες προβιοτικών για τη θεραπεία της διάρροιας:

  1. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG): Αυτό το προβιοτικό είναι μία από τις πιο συχνά συμπληρωμένες ποικιλίες. Οι έρευνες δείχνουν ότι το LGG είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προβιοτικά για τη θεραπεία της διάρροιας.
  2. Saccharomyces boulardii: Το S. boulardii είναι μία ευεργετική ποικιλία μαγιάς που συνήθως χρησιμοποιείται σε προβιοτικά συμπληρώματα. Θεραπεύει τη διάρροια που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών και τη μεταδοτική διάρροια.
  3. Lactobacillus casei: Το L. casei είναι μία άλλη ποικιλία προβιοτικού που έχει μελετηθεί για τα οφέλη του στην αντιμετώπιση της διάρροιας. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι θεραπεύει τη διάρροια που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών και τη μεταδοτική διάρροια.

 

Ποια είναι καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά για διάρροια;

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε προβιοτικά σας παραθέτουμε τα καλύτερα για τη διάρροια.

Quest TumBiotix Probiotic Συμπλήρωμα Διατροφής

Το Quest TumBiotix είναι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ποικίλα στελέχη φιλικών βακτηρίων, όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium. Στοχευμένο και επιστημονικώς αποδεδειγμένο το Quest TumBiotix μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας και να επαναφέρει τη φυσιολογική ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Quest TumBiotix Προβιοτικό Συµπλήρωµα 30caps
Quest TumBiotix Προβιοτικό Συμπλήρωμα 30caps

 

Solgar Advanced 40+ Acidophilus

Το Solgar Advanced 40+ Acidophilus είναι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει το στέλεχος Lactobacillus acidophilus. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων άνω των 40 ετών. Αυτό το προϊόν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, να βελτιώσει την πέψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Solgar Advanced 40+ Acidophilus 60veg.caps
Solgar Advanced 40+ Acidophilus 60veg.caps

 

Health Aid Acidophilus Plus 4 Billion

Το Health Aid Acidophilus Plus 4 Billion είναι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει Lactobacillus acidophilus. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ανακουφίσει από τη χρόνια διάρροια και κατ’ επέκταση στη γενική καλή υγεία του οργανισμού.

Health Aid Acidophilus Plus 4 billion 30caps
Health Aid Acidophilus Plus 4 billion 30caps

 

Έχουν παρενέργειες τα προβιοτικά;

Σοβαρές παρενέργειες από προβιοτικά είναι σπάνιες σε υγιείς ανθρώπους, ωστόσο ορισμένα πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν.

Αν είστε ευάλωτοι σε λοιμώξεις, αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση, ή πάσχετε από χρόνιες ασθένειες, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε παρενέργειες, όπως κοιλιακούς πόνους, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek