Ψωρίαση λόγω άγχους: Τι είναι & πως θεραπεύεται;
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Ψωρίαση ονομάζουμε τη χρόνια φλεγμονώδη δερματική νόσο, η οποία πολλές φορές επηρεάζει την ψυχολογία των ασθενών. Θεωρείται μία συστηματική νόσος με δερματικές βλάβες, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, τους όνυχες, τις παλάμες και τα πέλματα, στα γεννητικά όργανα και βλεννογόνους και στο 30% των περιπτώσεων συμμετέχουν και οι αρθρώσεις.
Η ψωρίαση προσβάλλει το 2- 3% του παγκοσμίως, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με έναρξη της νόσου πριν από τα 40 έτη της ηλικίας στο 50% των περιπτώσεων. Ήπια μορφή εμφανίζουν τα 2/3 των ασθενών, ενώ το 1/3 μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση.
Ψωρίαση: Συμπτώματα & τύποι ψωρίασης
Οι κύριες μορφές της είναι 4:
- κοινή κατά πλάκας ψωρίαση
- σταγονοειδής ψωρίαση
- ερυθροδερμική ψωρίαση
- φλυκταινώδης ψωρίαση
Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια μία πολυπαραγοντική νόσο, με τη συμμετοχή γενετικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων, αλλά και μίας ιδιαίτερης ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα οδηγείται σε υπερπολλαπλασιασμό και ατελή ωρίμανση των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας, καθώς παρατηρείται, υπερπλασία των τριχοειδών αγγείων και φλεγμονώδη διήθηση στο χόριο.
💡Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική νόσος, έχει όμως γενετική προδιάθεση και κληρονομείται.
Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα της ψωρίασης;
Τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης στο αρχικό στάδιο είναι:
- δερματικές βλάβες της νόσου
- ψωριασικές πλάκες, οι οποίες εμφανίζονται ως ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες με κόκκινη βάση
- λευκά λέπια
Ο κνησμός είναι το σύμπτωμα, που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία στον ασθενή, επηρεάζοντας έμπρακτα την ψυχολογική του κατάσταση, και φέρνοντας στο προσκήνιο το αίσθημα της αμηχανίας (κυρίως όταν βρίσκεται σε χώρους με πολλά άτομα), λόγω της επιθυμίας για μία συνεχή ανακούφιση μέσω του ξυσίματος, η οποία μπορεί να επιφέρει τραυματισμό και αιμορραγία.
Επίσης, παρατηρείται ξηρότητα, ερεθισμός, απολέπιση των προσβεβλημένων περιοχών καθώς και αλλαγές στην όψη των ονύχων και καθιστούν πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ασθενών.
Ψωρίαση: Πως την επηρεάζουν το άγχος & το κλίμα;
Η ψωρίαση έχει έξαρση κυρίως τους ψυχρούς μήνες και βελτίωση τους ζεστούς μήνες. Η έξαρση της νόσου έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς και από τις μαρτυρίες των ασθενών, ότι πυροδοτείται από διάφορους παράγοντες και ο σημαντικότερος είναι το άγχος. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι:
- λοιμώξεις
- φάρμακα
- τραυματισμός
- κάπνισμα
- παχυσαρκία
- αλκοόλ
- ανεπάρκεια βιταμίνης D
Ποια συναισθήματα όμως συνδέονται με την ψωρίαση & πώς επηρεάζει το άγχος;
Στην επιστήμη της ιατρικής, η ψωρίαση έχει συνδεθεί και με άλλες νόσους, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η νόσος Crohn΄s, ή οι οφθαλμικές λοιμώξεις, όμως δεν πρέπει να παραλείπεται και η σύνδεση της, με την ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών και κυρίως με το προκαλούμενο άγχος.
Ο ασθενής μαθαίνει στην πορεία να ζει με τη νόσο, αλλά για κάποιους ανθρώπους, ο δρόμος προς αυτήν τη συμφιλίωση είναι δύσβατος. Πολλές φορές, λόγω της εμφάνισης της ψωρίασης σε εμφανή μέρη του σώματος, μπορεί να προκληθεί το αίσθημα της ντροπής και του άγχους της προβολής αυτών, σε άλλα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι είναι μια πάθηση γνωστή στο ευρύτερο κοινό και ότι ο γιατρός μας θα είναι δίπλα μας, όχι μόνο κατά τη χορήγηση της αγωγής, αλλά και στις ψυχολογικές μεταβολές, που μπορεί να προκληθούν στην πορεία.
Η ψωρίαση έχει ποικίλους τρόπους αντιμετώπισης, και είναι καίριας σημασίας να αναγνωριστεί και η συναισθηματική επίδραση της νόσου σε έναν ασθενή, ώστε να αναζητηθεί και η κατάλληλη θεραπευτική υποστήριξη από έναν καταρτισμένο ιατρό του κλάδου της δερματολογίας.
Ψωρίαση (λόγω άγχους): Διάγνωση & θεραπεία
Η διάγνωση της ψωρίασης τίθεται από την/τον Δερματολόγο με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς, κάποιες φορές βέβαια μπορεί να χρειαστεί και βιοψία δέρματος για την επιβεβαίωση της, γιατί στο αρχικό στάδιο μπορεί να μοιάζει με άλλες παθήσεις του δέρματος.
Μιλώντας για μία χρόνια νόσο, θα πρέπει ο ασθενής να ενημερωθεί από την/τον Δερματολόγο του, ότι η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης που επιδεικνύει ο εκάστοτε πάσχοντας.
Γενικά για τη θεραπεία της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές κρέμες κι αλοιφές με ενυδατικούς παράγοντες, κορτικοστεροϊδή, παράγωγα της βιταμίνης D και της βιταμίνης Α, τοπικοί αναστολείς καλσινευρίνης και ειδικά σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, η φωτοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου.
Σε μέτρια και σοβαρότερη ψωρίαση η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή ενέσιμων δηλ. μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, ρετινοειδή. Μια ειδική κατηγορία φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου είναι οι βιολογικοί παράγοντες. Πρόκειται για φάρμακα, που καταστέλλουν ένα παράγοντα νέκρωσης καρκινωμάτων: Tumor Necrosis Factor (TNF) με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Ευχαριστούμε τη γιατρό Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη (Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811) , για τις χρήσιμες πληροφορίες.