Ρετινόλη: Τι είναι και πώς οφελεί το δέρμα;
Τεκμηριωμένο
Γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία στις ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς. Στο σχεδόν θαυματουργό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως, είτε ως καθαρή ρετινόλη για το πρόσωπο, είτε ως επιμέρους συστατικό σε γνωστά καλλυντικά, οφείλουμε τη νεανική όψη της επιδερμίδας. Ομως, τι είναι η ρετινόλη και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν;
Τι είναι η ρετινόλη;
Η ρετινόλη είναι μία από τις οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των βιταμινών Α. Η ίδια αναφέρεται και ως Βιταμίνη Α1, ενώ άλλες ενώσεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι η προβιταμίνη Α, τα καροτενοειδή (π.χ. βήτα-καροτένιο), η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ.
Η ρετινόλη έχει μεγάλη διατροφική αξία, καθώς συμμετέχει στην υγεία των οστών, του οπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, το μεταβολισμό του σιδήρου και την υγεία της επιδερμίδας. Φυτικές πηγές ρετινόλης είναι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται από τον οργανισμό μας σε ρετινόλη. Ζωικές πηγές αποτελούν κυρίως το μουρουνέλαιο και άλλα ιχθυέλαια, το συκώτι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
Που βοηθάει η ρετινόλη;
Η ρετινόλη όπως και η Βιταμίνη Α συνολικά είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό όπως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αλλά αποθηκεύεται μέσω του λιπώδους ιστού στο συκώτι. Έτσι μπορεί ο οργανισμός μας να δημιουργήσει απόθεμα για ενδεχόμενες περιόδους έλλειψης.
Η ρετινόλη επίσης συμβάλλει μαζί με το ρετινοϊκό οξύ στην έκκριση αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο βλεννογόνο και το επιθήλιο, καταπολεμώντας έτσι φλεγμονές στο δέρμα μας. Ωστόσο τα οφέλη της για την υγεία της επιδερμίδας δε σταματούν εκεί, καθώς επίσης διεγείρει και την παραγωγή κολλαγόνου και νέων κυττάρων και εξομαλύνει το χρώμα του δέρματος, ρυθμίζοντας την υπερμελάγχρωση.
Έχει παρενέργειες η ρετινόλη;
Η λήψη μεγάλης ποσότητας ρετινόλης μπορεί να αποβεί τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και άλλα κοινά συμπτώματα υπερβιταμίνωσης, ενώ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του εμβρύου.
Η υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας που είναι 7500μg (25000 Units) για τις ενήλικες γυναίκες και 9000μg (29700 Units) για τους ενήλικες άνδρες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοξικότητα αφορά κυρίως κατανάλωση ρετινόλης ζωικής προέλευσης.
Ειδικά για το δέρμα η ρετινόλη ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα, αίσθηση καύσου ή κνησμού και ερεθισμούς και καλό είναι να αποφεύγεται από ανθρώπους με ροδόχρου ακμή, έκζεμα, άλλες δερματικές παθήσεις και ιδιαίτερα ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα.
Eίναι σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή της.
Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του δερματολόγου μας είναι η πιο αξιόπιστη για τη χρήση ή την αποφυγή της ρετινόλης.
Ρετινόλη για ακμή
Δεδομένου ότι τα αίτια της εμφάνισης ακμής μπορεί να διαφέρουν, η τελική απόφαση για την καταπολέμησή της καλό είναι να ανήκει στο δερματολόγο μας. Ακμή και ρετινόλη δεν πάνε πάντα μαζί. Η ρετινόλη μπορεί να καταπολεμήσει τους μικροβιακούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την εξάπλωση της ακμής, ωστόσο αντενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις (πχ ροδόχρους ακμή) λόγω των ερεθισμών που ενδέχεται να προκαλέσει.
Ρετινόλη για πρόσωπο ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας
Η αντιμικροβιακή και αντιγηραντική δράση που έχουν οι κρέμες με ρετινόλη είναι σημαντική, ωστόσο η χρήση της ρετινόλης εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.
Ρετινόλη για το Πρόσωπο | |
---|---|
Ρετινόλη και Ξηρό Πρόσωπο | Λόγω της δράσης της η ρετινόλη που εφαρμόζεται σε ξηρό πρόσωπο καλό είναι να συνοδεύεται από πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες και υψηλή αντηλιακή προστασία. |
Ρετινόλη και Λιπαρό Πρόσωπο | Η ρετινόλη μπορεί να δράσει αντισταθμιστικά στην υπερπαραγωγή σμήγματος, ωστόσο και το λιπαρό δέρμα είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς και καλό είναι παράλληλα να δέχεται καταπραϋντική και αντηλιακή φροντίδα. |
Προϊόντα και κρέμες με ρετινόλη
Υπάρχουν πολλές κρέμες με ρετινόλη και καλλυντικά σκευάσματα από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε:
- Διάλυμα με καθαρή ρετινόλη για το πρόσωπο από το φαρμακείο: η περιεκτικότητά του για πρώτη χρήση μπορεί να ξεκινήσει από το 0,05%, ενώ περιεκτικότητα μεταξύ 0,3% και 0,5% είναι η συνήθης για πιο ενισχυμένα προϊόντα. Σε τέτοια περίπτωση συνιστάται η χρήση της καθαρής ρετινόλη για το πρόσωπο το βράδυ ξεκινώντας από 2-3 φορές/ εβδομάδα και αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητα.
- Ένας ισχυρός ορός ρετινόλης που θα επιλέξουμε για εφαρμογή κάτω από την ενυδατική μας κρέμα αποτελεί μια πολύ καλή πρώτη δοκιμή, που μπορούμε να ενισχύσουμε στη συνέχεια με αντίστοιχες κρέμες.
- Μια πιο στοχευμένη επιλογή για τις ιδιαίτερες ανάγκες μας μπορεί να είναι μια φαρμακευτική κρέμα με ρετινόλη ή ανάλογη αλοιφή, κατά τη σύσταση του δερματολόγου μας. Η καλύτερη κρέμα με ρετινόλη εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας μας. Γενικός κανόνας ωστόο είναι οι κρέμες προσώπου με ρετινόλη που θα επιλέξουμε να περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες, όπως το υαλουρονικό οξύ και δείκτη προστασίας SPF.
- Ειδικά όσον αφορά στην κρέμα ματιών με ρετινόλη, η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς, επομένως καλό είναι να ξεκινήσουμε με μια πιο ήπια επιλογή.
Συγγραφή Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr