×

Ρίγανη: Ιδιότητες & Οφέλη

 Ανανεώθηκε: 29/05/2024  Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 52s

Στον κόσμο των μπαχαρικών, ελάχιστα μπορούν να συγκριθούν με τη ρίγανη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αυτό το βότανο έχει κατακτήσει τις κουζίνες σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, τα οφέλη της ρίγανης δεν περιορίζονται μόνο στην κουζίνα μας, καθώς έχει σημαντικές ιδιότητες και για την ανθρώπινη υγεία.

Στο άρθρο μας παρακάτω, θα εξερευνήσουμε τις εκπληκτικές ιδιότητες και τα μοναδικά οφέλη που προσφέρει η ρίγανη, αναδεικνύοντας την ως έναν από τους θησαυρούς της φύσης που αξίζει να γνωρίζουμε περισσότερο!

 

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, όπου ανήκουν ο βασιλικός, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο κ.ά. Στην Ελλάδα, η οικογένεια αντιπροσωπεύεται με πάνω από 400 είδη και υποείδη.

Η ρίγανη, χρησιμοποιείται εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια ως προσθετικό γεύσης στα πιάτα και ως μέσο θεραπείας για διάφορες καταστάσεις υγείας. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνέδεαν τη ρίγανη με τη χαρά και την ευτυχία. Το όνομά της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «oros», που σημαίνει βουνό, και «ganos», που σημαίνει χαρά. Υπάρχουν διάφορα είδη ρίγανης. Ο πιο κοινός τύπος είναι το Oregano vulgare, γνωστό και ως ισπανικό θυμάρι και άγρια μαντζουράνα.

Η ρίγανη, ως γιατροσόφι, χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους:

  • Πληγές στο δέρμα
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Άσθμα
  • Κράμπες
  • Δυσπεψία
  • Κρυολογήματα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ρίγανη στη διατροφή ως συμπλήρωμα και ως έλαιο ρίγανης με διάφορες χρήσεις, που θα δούμε παρακάτω.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της ρίγανης;

Σύμφωνα με τις έρευνες, η ρίγανη έχει σημαντικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων υγείας. Στον πίνακα μας, συνοψίζονται τα βασικά από τα οφέλη της ρίγανης.

Ιδιότητες της ρίγανης

Αντιοξειδωτική δράση  

Η ρίγανη και ειδικότερα το έλαιο ρίγανης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Το έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα υψηλό σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. 

Μείωση λοιμώξεων 

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, οι μελέτες έχουν δείξει πως η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν άμεση σύνδεση με αντι-ιικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η καρβακρόλη έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, γαστρεντερίτιδα ναυτία και πόνο στο στομάχι. 

Αντικαρκινικές ιδιότητες 

Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει πως το εκχύλισμα ρίγανης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης του DNA στα κύτταρα που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες, στην ακτινοβολία και στα μιτογόνα, έναν τύπο πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη κυτταρική διαίρεση. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει, επίσης, πως η καρβακρόλη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως η καρβακρόλη προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.  

Αντιβακτηριακές ιδιότητες 

Ορισμένες από τις ενώσεις που έχει η ρίγανη, διαθέτουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το έλαιο ρίγανης παρεμποδίζει την ανάπτυξη στελεχών βακτηρίων, όπως το Escherichia coli και της Pseudomonas aeruginosa.  

 

Έχει παρενέργειες η ρίγανη;

Γενικά η ρίγανη, είτε ως έλαιο, συμπλήρωμα ή βότανο, είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ορισμένα σημεία που θα πρέπει να επισημάνουμε:

  1. Να αποφεύγετε τα προϊόντα ρίγανης για 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
  2. Να αραιώνετε τα έλαια ρίγανης πριν από τη χρήση. Η συγκέντρωση του ελαίου ρίγανης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1%, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος.
  3. Μπορεί να είναι επικίνδυνο να καταπιείτε αιθέρια έλαια ρίγανης, καθώς μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση.
  4. Η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα.
  5. Τα άτομα με αλλεργία σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Lamiaceae, στην οποία περιλαμβάνονται η ρίγανη, ο βασιλικός, η λεβάντα, η μέντα και το φασκόμηλο, θα πρέπει να προσέχουν, καθώς μπορεί επίσης να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στη ρίγανη.
  6. Υπάρχει ανησυχία ότι κατά την εγκυμοσύνη η χρήση μεγάλων ποσοτήτων ρίγανης θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η ασφάλειά της κατά τη θηλασμό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές ποσότητες.
  7. Συνήθως, η χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 4 ετών, όπως ισχύει και με τα περισσότερα αιθέρια έλαια.

 

Τσάι ρίγανης: πως το παρασκευάζω; 

Recipe By Pharm24
Course: Beverage Cusine: Difficulty:Easy

Servings

2 minutes

Preparing Time

7' minutes

Cooking Time

minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. Ρίγανη σε φακελάκι ή αποξηραμένη

  2. Νερό

  3. Μέλι (προαιρετικό)

DIRECTION

  1. Βάζουμε τη ρίγανη

    Βάζετε 1 κ.σ. αποξηραμένης ρίγανης σε ένα σκεύος που κλείνει. 

  2. Προσθέτουμε νερό

    Προσθέτετε 200ml με ζεστό νερό, θερμοκρασίας 90οC. 

  3. Παρασκευή του ροφήματος

    Περιμένετε για 3’ με 5’ αφήνοντας το βότανο να απελευθερώσει τα αρώματα και τις ιδιότητές τους. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο «δυνατό» θέλουμε το ρόφημά μας, όσο περισσότερο το αφήνουμε, τόσο πιο δυνατό θα είναι. 

  4. Απολαύστε το ρόφημά σας!

    Απομακρύνετε το βότανο από το σκεύος και σερβίρετε το ρόφημα. Εφόσον προτιμάτε πιο γλυκές γεύσεις μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι. 

NOTES

    Το νερό μας πρέπει να φτάσει λίγο πριν το σημείο βρασμού, προκειμένου να μη χαθούν με τους ατμούς και τα αιθέρια έλαια του βοτάνου, ενώ το σκεύος πρέπει να κλείνει προκειμένου να διατηρήσουμε τις ιδιότητες και τα αρώματα της ρίγανης.

Όπως είδαμε, η ρίγανη είναι ένα βότανο που προσφέρει μερικά πολύ ισχυρά οφέλη όσον αφορά την υγεία σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών, ενδεχομένως να μειώσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να βοηθήσει στην ανακούφιση των φλεγμονών.

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στη χρήση της, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, η ρίγανη είναι ένα βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, στη διατροφή μας, ως έλαιο ρίγανης, σε συμπληρώματα και φυσικά ως τσάι ρίγανης!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα