×

Ρυζόνερο στα Μαλλιά & στο Πρόσωπο: όσα πρέπει να γνωρίζεις

Συντάχθηκε:  10/10/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  7m, 6s

Πριν από λίγο καιρό, προωθήθηκε έντονα στο TikTok, με σκοπό να συμπεριληφθεί στις ρουτίνες περιποίησης επιδερμίδας και μαλλιών. Το ρυζόνερο, για το οποίο θα αφιερώνεται το άρθρο μας, αποτελεί βασικό στοιχείο ομορφιάς εδώ και πολλούς αιώνες, προερχόμενο από τις ασιατικές παραδόσεις περιποίησης.

Αυτό το ταπεινό αλλά ισχυρό «ελιξίριο», είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, απαραίτητα για την προώθηση της υγιούς επιδερμίδας και μαλλιών.

Ωστόσο, αυτή η «θαυματουργή» φόρμουλα συμβάλλει όντως για ένα λαμπερό, «γυάλινο» πρόσωπο και μακριά μαλλιά ή πρόκειται απλώς για μια διαφημιστική εκστρατεία των influencers; Διαβάστε το άρθρο μας και ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε για το ρυζόνερο!

 

Τι είναι το ρυζόνερο;

Το ρυζόνερο είναι αυτό που γράφουμε: ένα υγρό που παρασκευάζεται από την εκχύλιση του ρυζιού, το οποίο σουρώνεται για να διαχωριστεί το εμπλουτισμένο νερό.

Το ρυζόνερο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στους ασιατικούς πολιτισμούς ως θεραπεία ομορφιάς. Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι beauty influencers το διαφημίζουν ως θαυματουργή θεραπεία για την ανάπτυξη μακρών, υγιών μαλλιών και την αντιγήρανση του προσώπου.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το ρυζόνερο;

Το ρυζόνερο αποτελεί πλούσια πηγή των παρακάτω θρεπτικών συστατικών:

 

Ρυζόνερο στα μαλλιά: ποια τα οφέλη του;

Το ρυζόνερο στα μαλλιά αποτελεί μια αρκετά δημοφιλή πρακτική των τελευταίων χρόνων για ενίσχυση της υγείας και του μήκους τους. Πως βοηθάει όμως το ρυζόνερο τα μαλλιά;

Ένα απλό λούσιμο ή ξέβγαλμα με ρυζόνερο αρκεί για να αρχίσει η δράση του στα μαλλιά.

Το άμυλο του ρυζιού δρα ως μαλακτικό στον εξωτερικό θύλακα της τρίχας, εμποδίζοντας την τριβή των θυλακίων. Επίσης, το άμυλο υποστηρίζεται πως προσδίδει λάμψη στα θαμπά μαλλιά.

Επιπλέον, το ρύζι περιέχει ινοσιτόλη, η οποία θεωρείται ως «παράγοντας τριχοφυΐας», καθώς και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της τρίχας.

Παράλληλα, το ρύζι βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας των μαλλιών σε υγιή επίπεδα, καθώς η υπερβολική υγρασία, όπως και η παντελής έλλειψη (αφυδάτωση), μπορεί να τα βλάψει.

Τέλος, οι υποστηρικτές του ρυζόνερου, ισχυρίζονται ότι μπορεί να μαλακώσει τις τούφες, γεγονός που καθιστά επίσης ευκολότερο το ξεμπέρδεμα.

 

Ρυζόνερο στο πρόσωπο: ποια τα οφέλη του;

Το ρύζι, δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική τροφή για αρκετούς ανθρώπους, αλλά και ένα πολύτιμο συστατικό για το πρόσωπο. Το ρυζόνερο στο πρόσωπο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της επιδερμίδας, όπως θα δούμε και παρακάτω:

  • Αντιγήρανση: Τα αντιοξειδωτικά του ρυζιού, όπως η βιταμίνη Ε και το φερουλικό οξύ, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και προστασία του δέρματος από την πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, για κάποιους ειδικούς, αποτελεί ένα υποσχόμενο συστατικό περιποίησης του δέρματος που βοηθά στην πρόληψη της φωτογήρανσης.
  • Λάμψη της επιδερμίδας: Το ρυζόνερο περιέχει τα θρεπτικά συστατικά φερουλικό οξύ και αλλαντοΐνη. Το φερουλικό οξύ συμβάλλει ως αντιοξειδωτικό στη λάμψη του προσώπου και τη μείωση μαύρων κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης. Στον αντίποδα, η αλλαντοΐνη, συμβάλλει στην καταπράυνση και ενυδάτωση του δέρματος.
  • Καταπολέμηση ερεθισμού του δέρματος: Το ρυζόνερο είναι πλούσιο σε άμυλο και βιταμίνες, βοηθώντας στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως ο δερματικός φραγμός βελτιώθηκε σε άτομα με έκζεμα, με τη χρήση ρυζόνερου.
  • Ενυδάτωση: Το ρυζόνερο έχει ενυδατικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υφής του, ειδικά τους πιο ξηρούς μήνες του χρόνου.

 

Ρυζόνερο και άλλες χρήσεις του

Τα οφέλη του ρυζόνερου δεν περιορίζονται μόνο στα μαλλιά και το πρόσωπο. Μπορεί να χρησιμεύσει και σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως προβλήματα στο στομάχι και το έντερο ή στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης.

Ρυζόνερο για το στομάχι

Σύμφωνα με μελέτες, η περιεκτικότητα του ρυζόνερου σε άμυλο, συμβάλλει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα. Για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως διάρροιες ή άλλες διαταραχές του στομάχου, η κατανάλωση ρυζόνερου, σε αραιωμένη μορφή, μπορεί να βοηθήσει. Το άμυλο δρα ως συνδετικός παράγοντας, βοηθώντας στην ανακούφιση από τη δυσφορία, προάγοντας την καλή υγεία του εντέρου.

Ρυζόνερο και ισορροπία των ηλεκτρολυτών

Το ρυζόνερο προσφέρει ισορροπία ηλεκτρολυτών, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για φυσική ενυδάτωση. Αποτελεί ιδανική εναλλακτική για την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών μετά από κάποια ίωση (π.χ. γαστρεντερίτιδα) ή έντονη φυσική δραστηριότητα.

Ρυζόνερο και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του ρυζόνερου είναι ότι συμβάλλει στην προαγωγή της ανοσίας. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Η περιεκτικότητα του ρυζόνερου στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, υποστηρίζει άριστα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ρυζόνερο και διαχείριση βάρους

Το ρυζόνερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απώλεια βάρους. Έχει ελάχιστες θερμίδες, ενώ αποτελεί υγιεινή εναλλακτική στα ζαχαρούχα ροφήματα. Επιπλέον, η κατανάλωση του μπορεί να συμβάλλει στο αίσθημα πληρότητας λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

 

Έχει παρενέργειες το ρυζόνερο;

Το ρυζόνερο, θεωρείται γενικά ένα αρκετά ασφαλές σκεύασμα, ωστόσο, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παρενέργειες, όπως:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε συστατικά ή στο ίδιο το ρύζι απ’ το οποίο παράγεται το ρυζόνερο. Εάν εμφανίσετε ερυθρότητα, κνησμό ή πρήξιμο, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του ρυζόνερου και να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.
  • Υπερ-απολέπιση: Το ρυζόνερο έχει φυσικές απολεπιστικές ιδιότητες, με την υπερβολική του χρήση όμως να οδηγήσει πιθανώς σε υπερ-απολέπιση. Η υπερ-απολέπιση έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμούς, φλόγωση και ερυθρότητα.
  • Μολύνσεις: Εάν δεν προετοιμαστεί και δεν αποθηκευτεί σωστά, το ρυζόνερο μπορεί να αποτελέσει εστία αναπαραγωγής βακτηρίων και μούχλας.
  • Υπερβολική ξηρότητα: Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται σωστά, το ρυζόνερο, προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Εάν, όμως, γίνει κατάχρηση του ή συνδυαστεί με επιβλαβή συστατικά για το δέρμα, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ξηρότητα του δέρματος.
  • Δυσκοιλιότητα: Μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα λόγω υπερκατανάλωσης ρυζόνερου, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.
  • Διαβήτης: Η κατανάλωση του ρυζόνερου πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς το ρύζι περιέχει υδατάνθρακες και μπορεί εν γένει να προκαλέσει προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ξηρά μαλλιά: Το άμυλο που περιέχεται στο ρυζόνερο μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα σε τριχωτά χωρίς επαρκή ενυδάτωση.

 

Πως παρασκευάζω το ρυζόνερο;

Η παρασκευή του ρυζόνερου μπορεί να γίνει εύκολα και αποτελεσματικά με τους παρακάτω τρόπους:

Μουλιασμένο ρυζόνερο

  • Ξεπλένετε την ποσότητα που επιθυμείτε από ωμό ρύζι.
  • Τοποθετείτε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέστε τη διπλάσια ποσότητα σε νερό απ’ ότι αυτή του ρυζιού.
  • Αφήνετε το μείγμα 30’ για να μουλιάσει.
  • Αδειάζετε το υγρό μέσα από ένα κόσκινο σε ένα νέο σκεύος (π.χ. μπολ).

Ζυμωμένο ρυζόνερο

  • Ξεπλένετε την ποσότητα που επιθυμείτε από ωμό ρύζι.
  • Μετά το πλύσιμο, αφήνετε το νερό του ρυζιού να υποστεί ζύμωση σε θερμοκρασία δωματίου για έως και δύο ημέρες πριν από τη χρήση.
  • Σουρώστε το πριν το χρησιμοποιήσετε.

Βρασμένο ρύζι

  • Ξεπλένετε την ποσότητα που επιθυμείτε από ωμό ρύζι.
  • Βράστε το ρύζι σε νερό.
  • Μόλις το νερό βράσει για 20 έως 30 λεπτά, διαχωρίστε το από το πλούσιο σε άμυλο νερό χωρίς να προσθέσετε κάτι άλλο.

Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό και καλά ξεπλυμένο ρύζι και αποθηκεύετε το ρυζόνερο σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για χρήση έως και 4 ημέρες.

 

Πως χρησιμοποιώ το ρυζόνερο σε μαλλιά και πρόσωπο;

Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα tips για χρήση του ρυζόνερου σε μαλλιά και πρόσωπο.

Χρήση στα μαλλιά

  • Αφού πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, ξεπλύνετε τα καλά με νερό βρύσης.
  • Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας με το ρυζόνερο.
  • Αφού το αφήσετε λίγα λεπτά να δράσει, ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό.

Χρήση στο πρόσωπο

  • Περίπου 2 φορές την εβδομάδα την εβδομάδα, πλένετε απαλά το πρόσωπό σας με ρυζόνερο.
  • Για χρήση ως τόνερ, εμποτίζετε ένα βαμβάκι με ρυζόνερο και ταμπονάρετε μετά το πλύσιμο, για να κάνετε το δέρμα σας πιο λείο και φωτεινό.

Προς αποφυγήν αλλεργικών αντιδράσεων, κάντε ένα patch test με ένα επίθεμα πριν την εφαρμογή του ρυζόνερου στο πρόσωπο.

 

Homemade μάσκα προσώπου με ρυζόνερο

Εάν θέλετε να φτιάξετε μια μοναδική μάσκα προσώπου με ρυζόνερο, σας έχουμε 2 συνταγές για να δοκιμάσετε!

Μάσκα προσώπου με ρυζόνερο, βρώμη και γάλα

Συστατικά

  • Ρυζόνερο
  • 1 κ.γ. γάλα
  • 1 κ.γ. βρώμη

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε τη βρώμη με το γάλα, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Στη συνέχεια ανακατέψτε το ρυζόνερο που έχετε προετοιμάσει πριν με βρώμη και γάλα.
  • Απλώστε τη μάσκα σε όλο το πρόσωπο και αφήστε τη για περίπου 8-10 λεπτά.
  • Μόλις στεγνώσει η μάσκα, ξεπλύνετε με κρύο νερό.

 

Μάσκα προσώπου με ρυζόνερο, μέλι και ρεβυθάλευρο

Συστατικά

  • Ρυζόνερο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ρεβυθάλευρο

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε το ρυζόνερο που έχετε προετοιμάσει προηγουμένως με το ρεβυθάλευρο και το μέλι, μέχρι να έχετε μια υφή σαν πάστα.
  • Εφαρμόστε τη μάσκα προσώπου για 10 λεπτά και αφήστε τη να στεγνώσει.
  • Μόλις στεγνώσει η μάσκα, ξεπλένετε καλά το πρόσωπο με κρύο νερό.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek