×

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος κατά την εγκυμοσύνη;

Συντάχθηκε:  24/01/2025, από , Φαρμακοποιός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 12s

Ο σίδηρος είναι το πρώτο θρεπτικό συστατικό που έρχεται στο μυαλό κάθε μέλλουσας μαμάς που ήδη διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν τώρα βιώνετε ένα από τα πιο όμορφα γεγονότα στη ζωή σας, είναι καλό να γνωρίζετε και να κατανοήσετε γιατί ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός για εσάς και το μωρό σας!

 

Τι είναι ο σίδηρος;

Ο σίδηρος αποτελεί το ιχνοστοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας. Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος που περιέχεται σε τροφές του ζωικού βασιλείου όπως:

  • αυγά
  • άπαχο κρέας
  • πουλερικά
  • ψάρι

Ο αιμικός σίδηρος χαρακτηρίζεται για μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Από την άλλη, ο μη αιμικός, βρίσκεται σε τροφές του φυτικού βασιλείου, όπως:

  • φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • αποξηραμένα φρούτα
  • ξηροί καρποί
  • βρόμη
  • όσπρια
  • εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να έχετε επάρκεια σε σίδηρο, η οποία σε συνδυασμό με τη δυσκολία απορρόφησής του αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες αξιοποίησης της δράσης του. Για παράδειγμα, ο οργανικός δισθενής σίδηρος απορροφάται πολύ καλύτερα από τον ανόργανο και τρισθενή, ενώ η παρουσία των βιταμινών C και Β12 είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του.

Αντίθετα, τροφές που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, τανίνες, όπως το τσάι και ο καφές ελαττώνουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα.

 

🤰Οδηγός Εγκυμοσύνης: Διατροφή, Άσκηση & Πρόληψη για Επιπλοκές

 

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

  • το κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
  • η μαγιά
  • το ψητό βοδινό κρέας
  • το φύτρο σιταριού
  • οι βραστές φακές
  • οι νιφάδες βρώμης
  • το σουσάμι
  • ο πασατέμπος
  • το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο συκώτι
  • τα κάσιους
  • τα φιστίκια
  • τα αμύγδαλα
  • το χοιρινό
  • τα φασόλια
  • τα αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • τα καρύδια

 

🤔 Μαγνήσιο & Εγκυμοσύνη: Πώς βοηθάει;

 

Η σημασία του σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Μολονότι ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις εγκύους, γενικότερα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα, καθώς, κατά την έμμηνο ρύση, αποβάλλονται ικανές ποσότητες σιδήρου από τον οργανισμό, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται. Όμως, ο σίδηρος κατά την κύηση είναι πολύτιμος και για τη μαμά και για το έμβρυο. Ας δούμε για ποιους λόγους:

  • O σίδηρος συμβάλλει στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών, μειώνει το αίσθημα της κόπωσης και της κούρασης, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με ενέργεια, ενώ συμβάλλει και στο «χτίσιμο» ενός γερού ανοσοποιητικού. Όλα τα παραπάνω οφέλη αφορούν κάθε έγκυο γυναίκα, όπου ο οργανισμός της έχει αυξημένες ανάγκες.
  • Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Παράλληλα, είναι ο μεταφορέας του οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος, όχι μόνο τα δικά σας αλλά και του μωρού σας, το οποίο φτάνει μέσω του πλακούντα. Γι’ αυτό καλό είναι ο οργανισμός να έχει αποθέματα σιδήρου πριν την εγκυμοσύνη.
  • Η επάρκεια του σιδήρου είναι σημαντική και για την παραγωγή των οστών και των χόνδρων, καθώς και άλλων συνδετικών ιστών.
  • Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι στην περίοδο της εγκυμοσύνης η παραγωγή αίματος από το σώμα σας μειώνεται κατά 50%, έτσι χρειάζεστε επιπλέον αιμοσφαιρίνη που οδηγεί στην αναγκαία λήψη σιδήρου.
  • Όσο το έμβρυο μεγαλώνει τόσο περισσότερο χρειάζεστε το σίδηρο, ιδιαίτερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η έλλειψή του μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, να έχει το μωρό χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, ενώ συμβάλλει στην επιβίωση του εμβρύου.
  • Υπολογίζεται ότι το 23% των γυναικών παρουσιάζει έλλειψη σε σίδηρο. Ένας ακόμα λόγος που οι γιατροί προτείνουν τη λήψη σιδήρου σε γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πριν την εγκυμοσύνη, όχι μόνο μέσω της τροφής αλλά και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Όταν ο οργανισμός έχει τα απαραίτητα αποθέματα σε σίδηρο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του οργανισμού μετά τη γέννα.

Πότε ξεκινάμε σίδηρο στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο National Library of Medicine, ο κατάλληλος χρόνος για την έναρξη χορήγησης συμπληρώματος σιδήρου, σε δόση 30 mg/ημέρα, είναι περίπου μετά τη 12η εβδομάδα κύησης (αρχή του δεύτερου τριμήνου), όταν οι απαιτήσεις σε σίδηρο για την εγκυμοσύνη αρχίζουν να αυξάνονται.

Πηγές

  1. Iron Nutrition During Pregnancy National Library of Medicine
  2. Pregnancy week by week Mayo Clinic
  3. Daily iron and folic acid supplementation during pregnancy WHO
  4. Iron In Pregnancy The Womens Organisation Australia
  5. How to increase your dietary iron intake in pregnancy NHS UK

Φαρμακοποιός, απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο «OVIDIUS» της Κωστάντζα της Ρουμανίας. Εργάζεται ως φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek