×

Σκωληκοειδίτιδα σε Παιδιά: Συμπτώματα, Διάγνωση & Θεραπεία

Συντάχθηκε:  24/09/2024, από , Παιδίατρος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  2m, 32s

Η σκωληκοειδίτιδα είναι το αποτέλεσμα φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης. Συνήθως, εμφανίζεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, από τεσσάρων – πέντε ετών και άνω. Μερικές φορές βέβαια στο πλαίσιο γαστρεντερίτιδας ή σε πιο δυσκοίλια παιδιά, μπορεί να ξεκινήσει ο μηχανισμός της οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Η σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά είναι μια επώδυνη κατάσταση γι’ αυτά και τρομάζει κάθε γονέα. Πράγματι, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονέων, όταν το παιδί πει ότι πονάει η κοιλιά του.

Στην πραγματικότητα, όμως, η σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά αντιμετωπίζεται σήμερα χειρουργικά μεν, αλλά πολύ εύκολα κι έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα, που αισθάνεται το παιδί;

Οξύ κοιλιακό άλγος, το οποίο ξεκινάει ξαφνικά και συνήθως είναι διάχυτο γύρω από τον ομφαλό ενώ σταδιακά εντοπίζεται δεξιά και χαμηλά. Πρόκειται για έναν οξύ, σταθερό κι επίμονο πόνο, που δεν περνάει.

Αντιθέτως, όσο κυλάει η ώρα κι αρχίζει η φλεγμονή, χειροτερεύει. Μπορεί να συνοδεύεται από εμετούς, ανορεξία κι ίσως κάνει χαμηλή πυρετική κίνηση. Η σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά δεν ξεκινάει ποτέ με υψηλό πυρετό, εκτός αν έχει γίνει περιτονίτιδα.

 

Σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά: Υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια;

Αρκετά συχνά συμβαίνει σε παιδιά που έχουν σοβαρή δυσκοιλιότητα, να πάει ένας κοπρόλιθος στην περιοχή και να φράξει έναν αυλό, δηλαδή μία τρύπα που ενώνεται με το υπόλοιπο έντερο.

Όταν βουλώσει λοιπόν αυτή η επικοινωνία, ξεκινάει η φλεγμονή στη σκωληκοειδή. Όπως και στο πλαίσιο μίας βαριάς μικροβιακής- κι όχι ιογενούς- γαστρεντερίτιδας, μπορεί να συμβεί το ίδιο.

 

Ποιες είναι οι διαφορές της οξείας σκωληκοειδίτιδας και της χρόνιας στην πρόληψη, διάγνωση κι αντιμετώπιση;

Δεν υπάρχει χρόνια σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά, μόνο οξεία. Άπαξ και ξεκινήσει η σκωληκοειδίτιδα προχωράει και μπορεί να «πάει» λίγο πίσω χορηγώντας ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Στις περισσότερες φορές όμως δεν αφήνουμε τη σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά και τις χειρουργούμε άμεσα.

 

Σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά & Διάγνωση: Ποια είναι τα βήματα

Αν υπάρχει ένας πόνος δεξιά χαμηλά (ή και λίγο πιο πάνω) που προβληματίζει, επιμένει και χειροτερεύει, πηγαίνουμε αρχικά στον παιδίατρο για έλεγχο κι έπειτα στο νοσοκομείο για έναν υπέρηχο κοιλίας κι εξετάσεις αίματος. Οι έμπειροι υπερηχογραφιστές εντοπίζουν αμέσως τη σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά. Το επόμενο βήμα είναι ο παιδοχειρουργός.

 

Θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά: Η επέμβαση είναι μονόδρομος;

Η θεραπεία είναι συνήθως άμεση χειρουργική επέμβαση, αφού ο παιδοχειρουργός αποφασίζει άμεσα και δεν το ρισκάρει να περιμένει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μπει στο χειρουργείο το ίδιο βράδυ ή νωρίς το επόμενο πρωί.

Πλέον, τα χειρουργεία αυτά γίνονται πολύ εύκολα, λαπαροσκοπικά και με γρήγορη ανάρρωση ανάλογα φυσικά με την περίπτωση και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσουμε για τους γονείς, που αγχώνονται πολύ, πως η σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά (κι ενήλικες) δεν κάνει διάρροιες. Υπάρχει δηλαδή η περίπτωση πόνου στην κοιλιά, η οποία να οφείλεται σε μία δυσκοιλιότητα κατά την οποία δεν έχει αδειάσει καλά το έντερο του παιδιού ή στην έναρξη μίας γαστρεντερίτιδας και να μην είναι σκωληκοειδίτιδα.

Οπότε, παρακολουθούμε την εξέλιξη του πόνου και που εντοπίζεται, παράλληλα ενημερώνουμε τον παιδίατρο με τον οποίο είμαστε σ’ επικοινωνία κι ακολουθούμε τα βήματα που προαναφέραμε, σε περίπτωση ενός οξέος, σταθερού κι επίμονου πόνου.

Η Πετρούλα Λιάκου είναι Παιδίατρος κι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ειδικότητα στην Παιδιατρική, την οποία ολοκλήρωσε στην Ά Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Από το 2003 έως το 2013 εργάστηκε ως Επιμελήτρια στην Ευρωκλινική Παίδων κι από το 2013 έως και σήμερα είναι Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιασώ Παίδων. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή του Ελληνικού.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek