×

Στυτική Δυσλειτουργία: Αιτίες & Τρόποι Αντιμετώπισης

Συντάχθηκε:  01/10/2024, από , Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 18s

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μία σεξουαλική διαταραχή των ανδρών. Σήμερα, δεν αποτελεί ταμπού στον βαθμό που ήταν παλαιότερα.
Συναντήσαμε τον Χειρούργο – Ουρολόγο- Ανδρολόγο, Διευθυντή της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Κ. Κωνσταντινίδη, με τον οποίο επικοινωνήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν τη στυτική δυσλειτουργία, τις αιτίες και την αντιμετώπισή της.

Στυτική δυσλειτουργία: Αιτίες και παράγοντες που ευθύνονται

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας ταξινομούνται σε δυο κύριες κατηγορίες:

  1. Στα οργανικά
  2. Στα ψυχογενή

Ο διαχωρισμός δεν είναι εύκολος, καθώς μπορεί να υπάρχει εμπλοκή των αιτίων. Σε ένα ευρύ πλαίσιο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κυριότερα – σε καμιά περίπτωση όμως τα μόνα – οργανικά αίτια που συναντάμε, είναι:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υπερλιπιδαιμία
  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ
  • Πιθανές φαρμακευτικές αγωγές
  • Διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην πύελο

Αναφορικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζεται αρκετές φορές ως πρόωρο σύμπτωμα, συνεπώς η διερεύνησή της είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Το καθημερινό στρες έχει καθοριστικό ρόλο σε μία τέτοια κατάσταση;

Το στρες είναι πιθανότατα το κυριότερο ψυχογενές αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπλέον, ευθύνεται για την πρόκληση άλλων συμπεριφορών, όπως κατάχρηση αλκοόλ, και προβλημάτων υγείας, τα οποία με τη σειρά τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα.

Μάλιστα, η επίδρασή του στη στυτική δυσλειτουργία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο:

  • Ο άνδρας δεν μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά λόγω στρες
  • Η αποτυχία τον απογοητεύει και του δημιουργεί περισσότερο άγχος την επόμενη φορά

Κατά συνέπεια, απομακρύνεται σταδιακά σε αρκετές περιπτώσεις από την ερωτική πράξη ενώ μπορεί να εμφανίσει ακόμα και συμπτωματολογία κατάθλιψης.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;

Σχεδόν όλοι οι άνδρες σε κάποια φάση της ζωής τους θα βιώσουν κάποιο περιστατικό στυτικής δυσλειτουργίας, που μπορεί να οφείλεται σε κόπωση, έντονο στρες, κατάχρηση αλκοόλ ή/και καπνού ή σε οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτά τα συμβάντα είναι παροδικά και η κατάσταση διορθώνεται χωρίς κάποια παρέμβαση, ειδικά όταν αποχωρήσουν τα αίτια που την προκαλούν.

Στην περίπτωση, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών ή επαναλαμβάνονται περιοδικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ουρολόγο – ανδρολόγο.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο σας;

Οποιοσδήποτε ενήλικος άνδρας μπορεί να προσέλθει στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο και να εξεταστεί. Διαθέτουμε όλη την απαραίτητη υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό και καλύπτουμε όλο το φάσμα της Ουρολογίας – Ανδρολογίας.

Στυτική δυσλειτουργία και ηλικία των ανδρών

Με μια πρόχειρη εκτίμηση, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας οι άνδρες που επηρεάζονται από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία είναι πάνω από 500.000, δηλαδή πάνω από το 10% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού της χώρας.

Ποιο είναι το «κοινό» που κάνει συνήθως την εμφάνισή της η στυτική δυσλειτουργία (π.χ. σε ηλικία/ φάση ζωής/ ορμονική κατάσταση/ κατάσταση υγείας κ.ά.);

Με την πάροδο του χρόνου και τις συννοσηρότητες που επέρχονται λόγω της φυσικής γήρανσης, υπολογίζεται πως το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών πάσχει από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστεί ως μία «πάθηση του γήρατος», καθώς επηρεάζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 35- 40% των ανδρών ηλικίας 40 ετών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλο και μικρότερες επηρεάζονται από τα συμπτώματα, τα οποία στην πλειοψηφία αυτών των περιστατικών οφείλονται σε ψυχογενή αίτια.

Σας επισκέπτονται και νεαρά σε ηλικία, άτομα;

Ναι, βεβαίως. Οι διαταραχές της σεξουαλικής υγείας δεν περιορίζονται μόνο στη στυτική δυσλειτουργία, που όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δεν αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, η πεϊκή κάμψη, η έλλειψη επιθυμίας, η μεγέθυνση του πέους είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν άνδρες κάθε ηλικίας.

 

Στυτική δυσλειτουργία: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ιάσιμη κι αυτό είναι το θετικό μήνυμα, που οφείλουμε να περάσουμε σαν γιατροί. Πλέον με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε στη διάθεσή μας, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι άνδρες δεν έχουν κανένα λόγο να αποκλείουν τον εαυτό τους από τις χαρές του έρωτα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απευθυνθούν σε ειδικό ουρολόγο ανδρολόγο για να βρουν εξατομικευμένες λύσεις.

Ποια είναι η διαδικασία, που ακολουθείτε όταν σας επισκέπτεται ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία;

Αρχικά, πραγματοποιείται έλεγχος του λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού, κι ακολουθεί συζήτηση με τον πάσχοντα πάνω στους προβληματισμούς και τα συμπτώματά του.

Εν συνεχεία, ακολουθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, εργαστηριακές κι απεικονιστικές, που είναι απαραίτητες για τη σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού και την ακριβή διάγνωσή του.

Τελικά, η στυτική δυσλειτουργία είναι ταμπού ή ένα πρόβλημα που είναι αρκετά πιθανό να προκύψει στη ζωή ενός σύγχρονου άνδρα και πλέον το συζητάει, ώστε να το λύσει άμεσα;

Η στυτική δυσλειτουργία πλέον έχει πάψει να είναι ταμπού ή τουλάχιστον δεν είναι στον βαθμό που ήταν παλιότερα. Αυτό μας διδάσκει η καθημερινή μας εμπειρία με τους ασθενείς.

Η πλειοψηφία των ανδρών ενημερώνεται, κάνει την έρευνά του πριν προσέλθουν και γνωρίζουν πως αποτελεί μια κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αν απευθυνθούν στους ειδικούς. Η ποιότητα ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σύγχρονο άνδρα και ποιος είναι σημαντικότερος δείκτης της ποιότητας ζωής από τη σεξουαλική υγεία;

 

✍️ Στο Pharm24.gr θα βρείτε τονωτικά και διεγερτικά συμπληρώματα διατροφής για άντρες και γυναίκες, για τη βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων σας, την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, τη φυσιολογική αύξηση της τεστοστερόνης κ.ά.

MD, PhD, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ. είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, πρώην πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική) και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Ν. Ψυχικό Αθηνών.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek