×

Συμπληρώματα Διατροφής & Διαβήτης: Ποιος ο Ρόλος τους;

Συντάχθηκε:  13/11/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  01/10/2024, από , Βιολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 27s

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, 1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας. Αυτή η πάθηση πλήττει πολλούς ανθρώπους και απαιτεί την τροποποίηση της καθημερινής τους ζωής.

Η θεραπεία που σας συνέστησε ο ιατρός θα παράσχει τη λύση, αλλά υπάρχουν και άλλες μεθόδους που μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση του διαβήτη, όπως η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Στις 14 Νοεμβρίου κάθε έτους τιμάται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του πολίτη αναφορικά με τον διαβήτη. Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε για το πως τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του.

 

Τι γνωρίζουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη;

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτης δημιουργήθηκε αρχικά το 1991 από τον Διεθνή Οργανισμό Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αναγνωρίστηκε επισήμως ως ημερομηνία εορτασμού στις 14 Νοεμβρίου κάθε έτος από τα Ηνωμένα Έθνη το 2006.

Αυτή η ημέρα αφιερώνεται στη σοβαρή διαταραχή του μεταβολισμού, γνωστή ως διαβήτης, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη φυσική και ψυχολογική υγεία των ασθενών και των οικείων τους.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη παγκοσμίως υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα αυξηθεί στα 640 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Επιπλέον, οι θάνατοι που συνδέονται με τον διαβήτη και τις επιπλοκές του ανέρχονται σε περίπου 4 εκατομμύρια ετησίως.

 

Τι είναι όμως ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια, κατά την οποία οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, είτε επειδή η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:

  1. Ο διαβήτης τύπου Ι, όπου ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και αποτελεί τον πιο σοβαρό τύπο
  2. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, όπου το σώμα παράγει μειωμένη ποσότητα ινσουλίνης, που δεν αρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού.

Η ανομοιομορφία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και νευροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει στον εμφάνιση ελκών στα κάτω άκρα και ακόμη και στον ακρωτηριασμό τους.

 

Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα;

Η κατάσταση της νόσου στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία. Εκτιμάται ότι περίπου το 10%-12% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι και μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν, κυρίως διαβήτη τύπου ΙΙ, η οποία είναι η πιο “υποδειγματική” μορφή της ασθένειας.

Το κόστος της ασθένειας επηρεάζει πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οικογενειακών, κοινωνικών και οικονομικών πτυχών. Επιπλέον, διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ετήσιο κόστος για έναν διαβητικό ασθενή, ανεξάρτητα από τυχόν επιπλοκές, μπορεί να φτάσει τα 6.000€. Παράλληλα, το 12% των δαπανών στον τομέα της υγείας αποδίδεται στη θεραπευτική αγωγή των διαβητικών και των συναφών επιπλοκών.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο διαβήτης;

Δυστυχώς, για τον διαβήτη τύπου Ι δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία, αλλά μόνο διαχείριση της νόσου μέσω της χορήγησης ινσουλίνης. Ωστόσο, η προσεκτική τήρηση αυτής της θεραπείας μπορεί να διασφαλίσει την υγεία και μια καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι εντελώς ιάσιμος, υπό την προϋπόθεση ότι ανιχνευθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί με τη σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, που αποτελούν τα κύρια μέσα για τη θεραπεία του.

 

Τι προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη;

Τα συμπληρώματα διατροφής για τον διαβήτη χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά μέσα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της διαβήτη.

Βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη γλυκόζη, ενισχύοντας την παραγωγή ινσουλίνης. Παράλληλα, επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου που ονομάζεται “αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Τι συστατικά περιέχουν τα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη;

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λιποϊκό οξύ συνδέεται άμεσα με τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, προλαμβάνει τη διαβητική νευροπάθεια, μια από τις πιο καταστροφικές επιπλοκές της νόσου.

Το σύμπλεγμα βιταμινών B, συμπεριλαμβανομένης και της βιοτίνης, βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ενέργεια από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και ακόμα και από αλκοόλ.

Τέλος, τα διάφορα αντιοξειδωτικά στοιχεία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και περιορίζουν τη βλάβη των νευρικών κυττάρων που προκαλεί ο διαβήτης.

 

Το συμπλήρωμα διατροφής Nevralip

Το συμπλήρωμα διατροφής Nevralip 600 retard έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και νευροτροφικές ιδιότητες καθώς περιέχει:

  • Άλφα λιποϊκό οξύ 600 mg
  • 3 Ιχνοστοιχεία (Σελήνιο, Ψευδάργυρο & Πικολινικό Χρώμιο)
  • 5 Βιταμίνες (Β1, Β5, Β6, Βιοτίνη & βιταμίνη Ε)

Το Nevralip 600 retard συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε περιφερικές και διαβητικές νευροπάθειες.

 

Medical PQ Nevralip 600 Retard 30tabs
Medical PQ Nevralip 600 Retard 30tabs

 

 

Φέτος, λοιπόν, δεν ξεχνάμε το check up μας για τον διαβήτη!

Η πρόληψη αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης, και η παγκόσμια ημέρα διαβήτη, όπως κάθε χρόνο, έρχεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου παγκοσμίως. Οι διαστάσεις της διαβήτης θυμίζουν πραγματικά αυτές μιας πανδημίας.

Σκοπός είναι να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σημασία της πρόληψης μέσω τακτικών εξετάσεων και της υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Δείτε επίσης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι Πρέπει να Προσέξουμε;

Παιδικός Διαβήτης: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη κύησης;

Πως μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει τα πόδια;

Διαβητικό Πόδι: Πώς να το περιποιηθείτε σωστά;

Σακχαρώδης Διαβήτης & Στοματική Υγιεινή: Σχέση Αμφίδρομη!

BSc, Βιολόγος. Απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στο Pharm24 έχοντας εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek