×

Συμπληρώματα με Μαγιά Μπύρας: Ιδιότητες & Παρενέργειες

Συντάχθηκε:  03/08/2023, από , Συντακτική Ομάδα Ανανεώθηκε:  02/09/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  3m, 18s

Η μαγιά μπύρας είναι ένα αρκετά γνωστό συστατικό, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπύρας και προϊόντων άρτου. Παρασκευάζεται από τον Saccharomyces cerevisiae, έναν μονοκύτταρο μύκητα.

Όσον αφορά τη μαγιά μπύρας, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε και τη δράση της ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό συμβαίνει, γιατί η μαγιά μπύρας αποτελεί μια πλούσια πηγή σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Επιπλέον, τα συμπληρώματα με μαγιά μπύρας έχουν σημαντικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, απαιτείται και γνώση για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο συστατικό.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας και παρακάτω θα γίνει αναφορά στη μαγιά μπύρας, ενός συστατικού με μεγάλη σημασία για τη στήριξη του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Τι κάνει η μαγιά μπύρας;

Αρχικά, να σημειωθεί πως η μαγιά μπύρας θεωρείται προβιοτικό και χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις για την ενίσχυση της πέψης. Επιπλέον, η μαγιά μπύρας περιέχει μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Οι βασικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που εμπεριέχει η μαγιά μπύρας, είναι τα κάτωθι:

Η μαγιά μπύρας, αποτελεί εξίσου μια εξαιρετική πηγή των ακόλουθων βιταμινών Β:

 

Η μαγιά μπύρας είναι πηγή βιταμινών Β, αλλά δεν περιέχει Β12. Η ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε πηγές Β12 στη διατροφή σας.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της μαγιάς μπύρας;

Οι ιδιότητες της μαγιάς μπύρας είναι αρκετές και βρίσκουν δράση σε αρκετά πεδία του ανθρωπίνου οργανισμού.

Τα προβιοτικά χαρακτηριστικά της μαγιάς μπύρας αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της διάρροιας. Επιπλέον, στις ιδιότητες της μαγιάς μπύρας έχουμε την αντιμετώπιση των παρακάτω καταστάσεων:

  • διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά
  • διάρροια του ταξιδιώτη
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • δυσανεξία στη λακτόζη

Επιπλέον, η μαγιά μπύρας, έχει φανεί πως είναι αποτελεσματική στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, στις ιδιότητες της μαγιάς μπύρας έχουμε τη διατήρηση της καλή υγείας του δέρματος, των μαλλιών, ενώ προάγει και την καλή υγεία των ματιών.

 

Έχει παρενέργειες η μαγιά μπύρας;

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν πιθανότητες για παρουσίαση παρενεργειών από τη μαγιά μπύρας. Παρόλα αυτά, οι παρενέργειες της μαγιάς μπύρας είναι γενικά ήπιες. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι η περίσσεια αερίων, το φούσκωμα και οι πονοκέφαλοι που μοιάζουν με ημικρανία.

Διακόψτε τη λήψη της μαγιάς μπύρας και επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αισθανθείτε παρενέργειες, όπως:

  • πόνος στο στήθος
  • σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή

Οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες της μαγιάς μπύρας μπορεί να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο συστατικό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε τη μαγιά μπύρας. Συμπληρώματα όπως η μαγιά μπύρας μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

 

Συμπληρώματα με μαγιά μπύρας

Τα συμπληρώματα με μαγιά μπύρας εξυπηρετούν στην ενδυνάμωση του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Έχει, παρατηρηθεί, όμως, πως το συμπλήρωμα μαγιάς βοηθάει και στο αδυνάτισμα.

Δείτε παρακάτω τα καλύτερα συμπληρώματα με μαγιά μπύρας από κορυφαία brands, όπως τη Lanes και Solgar.

Lanes Brewer's Yeast 300mg. Συμπλήρωμα διατροφή Lanes με μαγιά μπύρας
Lanes Brewer’s Yeast 300mg

Η Lanes μαγιά μπύρας είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με Βιταμίνες B1, B2 & Βιοτίνη. Το προϊόν ενδείκνυται σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, όπως ακμή και τριχόπτωση. Επιπλέον, ενδείκνυται σε άτομα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι αθλητές και οι αθλούμενοι.

 

Brewer's Yeast 650mg 10 Grain (Vegetarian) 200tabs
Brewer’s Yeast 650mg 10 Grain (Vegetarian) 200tabs

Συμπλήρωμα διατροφής με μαγιά μπύρας

 

Solgar Brewer’s Yeast With Vitamin B12 500mg 250 tabs
Solgar Brewer’s Yeast With Vitamin B12 500mg 250 tabs

Το συμπλήρωμα διατροφής Solgar με μαγιά μπύρας, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με υψηλό ποσοστό υδατανθράκων, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, 14 μέταλλα και 17 βιταμίνες, καθιστώντας την μια υπερτροφή μεγάλης διατροφικής αξίας. Επίσης αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β, είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

 

Health Aid Brewers Yeast Μαγιά Μπύρας 300mg tabs
Health Aid Brewers Yeast Μαγιά Μπύρας 300mg tabs

Συμπλήρωμα διατροφής με μαγιά μπύρα, που αποτελεί φυσική πηγή βιταμινών Β και αμινοξέων, που συμβάλλει στην καλή υγεία σε μαλλιά και δέρμα.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek