×

Συμβουλές για Ασφάλεια των Παιδιών & το Καλοκαίρι

Συντάχθηκε:  25/06/2024, από , Οργανισμός
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 54s

Οι θερμοκρασίες έξω αυξάνονται και παράλληλα αυξάνεται και η ανάγκη για περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Παρακάτω, μαζί με την επιστημονική ομάδα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα σας δώσουμε 7 συμβουλές για το πώς να απολαύσετε με τα παιδιά σας το καλοκαίρι, με ασφάλεια.

7 συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι με τα παιδιά

Παρακάτω, θα δούμε 7 χρήσιμες αλλά και αρκετά σημαντικές συμβουλές για την προστασία των παιδιών μας φέτος το καλοκαίρι.

1. Προστατεύστε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα

Τα παιδιά, λόγω της ευαίσθητης επιδερμίδας, τους είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στα ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό, τις ώρες ηλιοφάνειας, να προστατεύετε το δέρμα του παιδιού σας με αντιηλιακό.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15 έως 50 SPF, ενάντια στις UVA και UVB ακτίνες. Επιπλέον, θα πρέπει να ανανεώνετε το αντιηλιακό στο παιδί (και σε εσάς) κάθε 2 ώρες, ή νωρίτερα, αν το παιδί έχει κολυμπήσει, ιδρώσει ή σκουπιστεί. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως η χρήση του αντηλιακού είναι αναγκαία ακόμα και όταν το παιδί βρίσκεται στη σκιά. Εκτός του αντηλιακού, είναι αναγκαία και η χρήση ρούχων με αντιηλιακή προστασία, καθώς παρέχουν επιπλέον προστασία.

Η χρήση αντιηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, που πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, δε συνιστάται.

Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας μπορείτε να προσέξετε τα παρακάτω:

  • Φορέστε τους ελαφριά ρούχα
  • Καπέλο
  • Να έχετε μαζί ομπρέλα θαλάσσης

Τέλος, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη (10:00πμ με 16:00 μμ) και χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου με σωστές προδιαγραφές από τη βρεφική ηλικία (με τουλάχιστον 99% UV προστασία).

2. Ενυδάτωση!

Την περίοδο του καλοκαιριού, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για το παιδί. Κρατήστε ενυδατωμένα τα παιδιά σας, ειδικά μετά από κάποια δραστηριότητα.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε φρουτοχυμούς, ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά. Το νερό, αποτελεί την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για παιδιά άνω του 1 έτους, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε σκόνη αν δε θηλάζουν, είναι προτιμότερα.

Extra tip 👉 Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό παγωμένα φρούτα (τα οποία πριν καταψύξετε έχετε πλύνει σχολαστικά), και φυσικά δώστε το καλό παράδειγμα!

3. Διατηρήστε υγιεινές συνήθειες

Η περίοδος του καλοκαιριού, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν αποτελεί την ιδανική περίοδο για κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών και παγωτών.

Μπορείτε, αντί για παγωτό, να παγώσετε γιαούρτι στην κατάψυξη και να το προσφέρετε στο παιδί. Γενικώς, η βέλτιστη λύση είναι να προσφέρετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα παιδιά, καθώς, εκτός από ενυδάτωση στον οργανισμό, προσφέρουν και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

4. Προσοχή στα ζεστά αυτοκίνητα

Δυστυχώς, κάθε χρόνο, καταγράφονται θάνατοι παιδιών τα οποία παρέμειναν στο αυτοκίνητο ακόμα και για λίγο χρόνο. Εκτιμάται πως τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα περιστατικά, συμβαίνουν σε γονείς ή φροντιστές που θεωρούνται υπεύθυνοι και προστατευτικοί. Κάποια αλλαγή ρουτίνας, σε συνδυασμό με έναν κουρασμένο ή φορτισμένο γονιό, μπορεί να οδηγήσει στα τραγικά αυτά περιστατικά.

Να έχετε υπόψη ότι ακόμη και αν η θερμοκρασία έξω είναι 15,5°C, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στους 38°C. Μη βασίζεστε στην προσωπική σας αίσθηση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού μπορεί να αυξηθεί 3 έως 5 φορές γρηγορότερα από αυτή ενός ενήλικα. Η διαφορετική αναλογία επιφάνειας σώματος και η μειωμένη ικανότητά τους να ιδρώνουν τα καθιστούν πιο ευάλωτα.

Επιπλέον, αν αφήνετε εντός του αυτοκινήτου ελαφρώς ανοικτό το παράθυρο, δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αλλά αυτές οι συνθήκες δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ακόμη και λίγα λεπτά παραμονής σε τέτοιες συνθήκες, μπορούν να καταστούν μη αναστρέψιμες.

5. Παίζουμε με ασφάλεια και οδηγούμε

Το καλοκαίρι ξοδεύουμε τον χρόνο μας εκτός σπιτιού, αυξάνουμε τις μετακινήσεις και δίνουμε χρόνο στα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, τα πατίνια ή το κολύμπι. Ως προς τη δραστηριότητα με τα πατίνια, τα παιδιά θα πρέπει να φορούν κράνος και προστατευτικά.

Σε κάθε μετακίνηση, όσο μικρή και αν είναι, χρησιμοποιούμε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου σύμφωνα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψη στην παιδική χαρά, να ελέγχετε με το χέρι σας τη θερμοκρασία των κατασκευών (π.χ. τις τσουλήθρες) πριν τα χρησιμοποιήσει το παιδί σας. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, κάντε στο παιδί σας διαλείμματα στο παιχνίδι κάθε 20-30 λεπτά.

6. Ασφάλεια στο νερό

Καλοκαίρι χωρίς παιχνίδι στη θάλασσα ή στην πισίνα δε γίνεται, όμως λόγω του κινδύνου πιθανού πνιγμού, θα αναπτύξουμε το θέμα πιο αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

Κανόνες ασφαλείας για το παιδί στο νερό

Συνεχής ενεργή επίβλεψη του παιδιού Μην παίρνετε τα μάτια σας ΠΟΤΕ από τα παιδιά σας, όταν βρίσκονται κοντά ή γύρω από το νερό. Να έχετε συνεχή οπτική επαφή και όχι περιστασιακές ματιές. Η ενεργής επίβλεψη να παιδιά κάθε ηλικίας κι ας γνωρίζουν κολύμπι. Αποφύγετε όλους τους περισπασμούς, όπως το να μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο. Τα ατυχήματα γίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, δε θα πρέπει να αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά (κάτω των 16 ετών) να προσέχουν τα μικρότερα. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών, θα πρέπει πάντα να βρίσκονται όχι πιο μακριά από απόσταση ενός χεριού από τον ενήλικα και να φορούν το κατάλληλο σωσίβιο. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών θα πρέπει να βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο και να είναι σε σημείο που θα μπορεί να παρέμβετε, αν χρειαστεί.
Περιορίστε την πρόσβαση στο νερό Οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν προστατευτικό φράγμα ασφαλείας για τα παιδιά, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά την ανάγκη για συνεχή ενεργή επίβλεψη. Παρακολουθήστε τα παιδιά γύρω από σιντριβάνια, δεξαμενές νερού και ακόμη και δοχεία νερού για κατοικίδια ζώα. Ελέγξτε το σπίτι σας για πιθανούς κινδύνους που χρειάζονται επισκευή, όπως σωλήνες ή ανοιχτές αποχετεύσεις.
Μάθετε βασικές πρώτες βοήθειες Οι γονείς ή οι φροντιστές ενός παιδιού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και κυρίως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση βρέφους ή παιδιού. Μπορείτε να αναζητήσετε φορείς που μπορείτε να εκπαιδευτείτε δωρεάν. Επίσης, αν είχατε παρακολουθήσει κάποιο μάθημα παλαιότερα, θα πρέπει να ανανεώσετε τις γνώσεις σας.
Ευαισθητοποιηθείτε για την ασφάλεια στο νερό Μαθήματα κολύμβησης ή ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στο νερό, συνιστώνται για όλα τα παιδιά. Θα πρέπει να συζητήσετε με το παιδί σας για τους κανόνες και την ασφάλεια στο νερό και να σας θέσει το ίδιο πιθανούς προβληματισμούς. Ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι βουτιές και το ύψος του νερού από το οποίο πέφτει το παιδί. Ακόμα και αν το παιδί έχει βουτήξει ξανά στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί το ύψος του νερού να έχει αλλάξει.

7. Προσοχή στα έντομα και τα τσιμπήματα τους

Καθώς τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει ελέγχετε συστηματικά το δέρμα τους για κρότωνες (τσιμπούρια). Τέτοιοι χώροι είναι επιφάνειες με γρασίδι.

Το έντομο που θα πρέπει να προσέξετε, επίσης είναι τα κουνούπια. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:

  • Για τα νεογέννητα και βρέφη, καλύψτε τα καρότσια μεταφοράς με μία κουνουπιέρα
  • Στο σπίτι, μπορείτε να τοποθετήσετε όπου είναι εφικτό, σίτες.
  • Αδειάστε συχνά τα σκουπίδια και πετάξτε το στάσιμο νερό από κουβάδες.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά κατάλληλα για την ηλικία και στη σωστή συχνότητα.

⚠️ Να θυμάστε πως τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν τη χημική ουσία DEET (chemical name, N,N-diethyl-meta-toluamide), δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε βρέφη κάτω των 2 μηνών και στα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούμε τις μικρότερες δυνατές συγκεντρώσεις -όχι πάνω από 30%- αναλόγως με την ώρα στον εξωτερικό χώρο.

Extra tip 👉 Σε παιδιά κάτω των 10 ετών, εφαρμόστε εσείς το εντομοαπωθητικό και αν πρόκειται για spray, ψεκάστε σε ανοικτό χώρο, πρώτα στις δικές σας παλάμες και εφαρμόστε το μετά ώστε να αποφύγετε την εισπνοή. Στη συνέχεια να πλένετε καλά τα χέρια σας!

⚠️ Μη χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των 3 ετών, σκευάσματα που περιέχουν έλαιο από lemon eucalyptus (OLE) ή para – menthane –diol (PMD).

Ως προς τα εντομοαπωθητικά, θα πρέπει να προσέξετε και τα παρακάτω:

  • Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο εκτεθειμένο δέρμα και όχι κάτω από τα ρούχα
  • Με την επιστροφή στο σπίτι, θα πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί
  • Να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλεύεστε το φύλλο οδηγιών

«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».

Επιστημονική Ομάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Πηγές: ΑAP, RCH. CDC, Cleveland Clinic, ΕΟΔΥ.

Τα άρθρα γράφει και επιμελείται η Επιστημονική Ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Γιατρούς, και οι οποίοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek