Τελογενής Τριχόπτωση- Τριχόρροια: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;
Η τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια σηματοδοτείται με την ξαφνική απώλεια περισσότερων του κανονικού τριχών και την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Αυξημένος αριθμός τριχών μπορεί να παρατηρηθεί στο μαξιλάρι ή κατά το βούρτσισμα και το λούσιμο σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Αποτελεί ένα αναστρέψιμο φαινόμενο, αν και μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο. Η συνηθέστερη εκδοχή της είναι η εποχική τριχόρροια, 1-2 φορές το χρόνο.
Τι είναι η τελογενής τριχόπτωση / τριχόρροια;
Η τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια είναι μια ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής που οφείλεται στην απορρύθμιση του κύκλου ζωής της τρίχας. Σαν αποτέλεσμα έχει την απώλεια μεγάλου αριθμού (πάνω από 125-150) τριχών κάθε μέρα, ενώ λόγω των συνεπειών της στην εμφάνιση των ασθενών μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή τους.
Συγκεκριμένα οφείλεται είτε στην πρόωρη είτε στην καθυστερημένη είσοδο της τρίχας από την αναγενή φάση ανάπτυξης (2 ως 8+ χρόνια για το τριχωτό της κεφαλής) στην τελογενή φάση (3 μήνες).
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 10% των τριχών βρίσκονται στην τελογενή φάση, σε περιπτώσεις τριχόρροιας όμως αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 30%. Η συνολική απώλεια ωστόσο κατά το διάστημα της έξαρσης δεν ξεπερνά συνήθως το 50% των μαλλιών του ασθενούς.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να την πυροδοτήσουν, ενώ η έξαρση δεν είναι πάντα άμεση, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και αρκετούς μήνες μετά, Οι συνηθέστεροι από τους εκλυτικούς αυτούς παράγοντες είναι οι παρακάτω:
- έντονο άγχος, είτε συναισθηματικό είτε σωματικό (π.χ. λόγω χρόνιων ασθενειών, τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης κλπ)
- διαταραχές πρόσληψης τροφής ή κακή διατροφή
- ακραίες δίαιτες ή/ και απότομη απώλεια βάρους
- ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός
- εμμηνόπαυση
- εγκυμοσύνη και λοχεία (οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιμηκύνουν την αναγενή φάση, με αποτέλεσμα περισσότερες τρίχες να εισέρχονται στην τελογενή φάση μετά τη γέννα)
- λήψη ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων (όπως π.χ. αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά της υπέρτασης, τα οποία διακόπτουν την τελογενή φάση της τρίχας και θέτουν τα τριχοθυλάκια σε πρόωρη αναγενή περίοδο) ή απότομη διακοπή φαρμακευτικής αγωγής
- δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα
- σύνδρομο βραχείας αναγενούς περιόδου, μια ιδιοπαθής κατάσταση χρόνιας απώλειας μαλλιών και δυσκολίας ανάπτυξής τους, στην οποία οφείλονται και οι περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας τελογενούς τριχόπτωσης.
Η διάγνωση της τελογενούς τριχόπτωσηςγίνεται από το δερματολόγο βάσει της κατάστασης του τριχωτού της κεφαλής, του αριθμού και του μήκους των απολεσθέντων τριχών. Μπορεί επίσης να χρειαστούν και αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του βασικού αιτίου. Τέλος, μπορεί να συνυπάρχει ταυτόχρονα με αλωπεκία ή άλλη πάθηση του τριχωτού.
Τελογενής τριχόπτωση: αντιμετώπιση και θεραπεία
Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία της τελογενούς τριχόπτωσης μπορεί μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξή της σε χρόνια και να επαναφέρει πλήρως τα μαλλιά στην προηγούμενη κατάστασή τους.
Η αντιμετώπιση της τελογενούς τριχόπτωσης επιλέγεται βάσει του εκλυτικού παράγοντα, της βασικής δηλαδή αιτίας πίσω από την ασθένεια, και μπορεί να περιλαμβάνει:
- βελτίωση της ποιότητας διατροφής και λήψη συμπληρωμάτων (σιδήρου, συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και λυσίνης)
- ορμονική υποκατάσταση σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού και εμμηνόπαυσης
- συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη για τη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων
- καλλυντική υποβοήθηση με χρήση προϊόντων που περιέχουν στεμοξυδίνη, νιοξίνη, και μινοξιδίλη, οι οποίες καθυστερούν την έναρξη της τελογενούς φάσης της τρίχας, ή του συνδυασμού συστατικών CNPDA (caffeine, niacinamide, panthenol, dimethicone, acrylate polymer), ο οποίος συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τρίχας και την αύξηση του όγκου της.
Τελογενής τριχόπτωση και επανέκφυση μαλλιών
Η τριχόρροια διαρκεί κατά μέσο όρο 3 ως και 6 μήνες, μετά τους οποίους συνήθως υποχωρεί τελείως (πλην των χρόνιων περιπτώσεων). Μετά την τελογενή τριχόπτωση, η επανέκφυση των μαλλιών μπορεί να χρειαστεί από 12 ως 18 μήνες μέχρι να γίνει αισθητή, αναλόγως και του μήκους τους.
Στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει χαθεί μεγάλο ποσοστό των τριχών η επανέκφυση μπορεί να υποβοηθηθεί και με μεταμόσχευση μαλλιών.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο κατά την έξαρση της τριχόρροιας όσο και κατά την διάρκεια της θεραπείας και της επανέκφυσης, καλό είναι να αποφεύγονται χημικές και θερμικές επεμβάσεις στα μαλλιά (σίδερο, πιστολάκι, βαφές κ.λπ), οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την πλήρη αποκατάσταση της πυκνότητάς τους.
💡Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής κατά της τριχόπτωσης, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.