×

Ταραξάκο Βότανο: Ιδιότητες & Οφέλη

Συντάχθηκε:  02/10/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 45s

Αν και συχνά αντιμετωπίζεται ως ένα κοινό αγριόχορτο, το ταραξάκο ή πικραλίδα, χρησιμοποιείται για αιώνες από τους ανθρώπους ως μέσο θεραπείας και ανακούφισης διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Παρακάτω, θα γίνει αναφορά στο ταραξάκο, στις σημαντικές ιδιότητές του στον οργανισμό, τρόπους χρήσης του βοτάνου αλλά και πιθανές αλληλεπιδράσεις – παρενέργειες που μπορεί να έχει στον άνθρωπο.

 

Τι είναι το ταραξάκο;

Το ταραξάκο ή πικραλίδα (Taraxacum officinale) είναι φυτό με κίτρινα άνθη. Το Taraxacum officinale που αναγράφεται στην παρένθεση, είναι η πιο κοινή ποικιλία αυτού του φυτού και φυτρώνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Το ταραξάκο φέρει κι άλλες ονομασίες, όπως αγριοράδικο, Lion’s tooth ή δανδελίον.

Περιγράφεται ως μη τοξικό βότανο με εξαιρετική βιολογική δραστηριότητα. Το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια σε φυτικές θεραπείες για τον διαβήτη, τις διαταραχές του ήπατος αλλά κι ως ήπιο καθαρτικό και τονωτικό.

 

Ιστορία και προέλευση του ταραξάκου

Το ταραξάκο (πικραλίδα) αναφέρεται ήδη από τον 10ο αιώνα από Άραβες γιατρούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς. Έχει επίσης αναφερθεί σε αρχαία κινεζικά κείμενα. Το φυτό είναι ενδημικό στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά εγκλιματίστηκε στη Βόρεια Αμερική.

Το φυτό, συναντάται σε όλα τα ήπια κλίματα του βόρειου ημισφαιρίου, ωστόσο μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε ήπειρο του πλανήτη, εκτός της Ανταρκτικής.

Από τους αρχαίους χρόνους, το ταραξάκο (Taraxacum officinale L.) καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, αφού αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, που έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορες ασθένειες.

Καλλιεργείται από ορισμένους Ευρωπαίους καλλιεργητές με περισσότερες από 100 εξειδικευμένες ποικιλίες να έχουν αναπτυχθεί. Τα πικρά του φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού ή μαγειρεύονται όπως το σπανάκι. Η ρίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός ροφήματος που μοιάζει με καφέ.

 

Οι ιδιότητες του ταραξάκου

Το ταραξάκο αποτελεί μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, παρά το μικρό του μέγεθος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες, που θα δούμε παρακάτω. Το συγκεκριμένο βότανο, έχει ταξινομηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως ηπατικό, ήπιο καθαρτικό, αναλγητικό, διεγερτικό, τονωτικό και ρυθμιστής της γλυκόζης του αίματος.

Διατροφική αξία

Το ταραξάκο περιέχει μια ευρεία γκάμα βιταμινών και μετάλλων στη σύνθεσή του. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αποτελεί ενδεχομένως το πιο συμπυκνωμένο σε θρεπτικά συστατικά φυτό. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός πως ένα φλιτζάνι ωμά, ψιλοκομμένα φύλλα ταραξάκο, παρέχουν σχεδόν το 20% της ημερήσιας αξίας (DV) τόσο για σίδηρο όσο και για ασβέστιο.
Τα φύλλα του ταραξάκου, είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως:

Οι βιταμίνες Α και C και η β-καροτίνη, αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Επιπλέον, το ταραξάκο, είναι πλούσιο σε Κάλιο, που αποτελεί φυσικό διουρητικό. Τα διουρητικά χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τέλος, οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στο ταραξάκο, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ιατρικές ιδιότητες

Το ταραξάκο προσφέρει οφέλη και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως:

  • Μείωση της χοληστερόλης: Έρευνες δείχνουν ότι το ταραξάκο βοηθά στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι εξίσου επιβλαβή με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL).
  • Βελτίωση της πέψης: Τα πικρά φυτά και λαχανικά, όπως τo ταραξάκο, συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγής χολής, που βοηθά στη διάσπαση των διατροφικών λιπών κατά την πέψη. Πολύ συχνά, καταναλώνεται ως βάμμα ή τσάι για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και της φλεγμονής του στομάχου και του ήπατος.
  • Πιθανά οφέλη ενάντια στον καρκίνο: Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο του ταραξάκου στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Κάποιες από τις φυτικές ενώσεις της πικραλίδας φέρεται να βοηθούν στη μείωση της ανάπτυξης όγκων, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση της ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου.

Οφέλη για το δέρμα

Το ταραξάκο έχει υψηλή ποσότητα σε β-καροτίνη και βιταμίνες Α & C, που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη. Επιπλέον, περιέχει και πολυφαινόλες, άλλο ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία, καταπολεμούν την οξείδωση του δέρματος και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση του.

Επιπλέον, παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος, ενώ παράλληλα αυξάνει την ενυδάτωση και την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων τύπων ακμής.

 

Τρόποι χρήσης του ταραξάκου

Κάθε μέρος του φυτού του ταραξάκου (ρίζα, φύλλα, άνθη) είναι βρώσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους ιατρικούς σκοπούς.

Στη μαγειρική

Τα φύλλα του ταραξάκου αποτελούν το πιο δημοφιλές σημείο του φυτού που καταναλώνεται. Μπορείτε να δοκιμάσετε σοταρισμένα φύλλα πικραλίδας με διάφορα αρωματικά, όπως κρεμμύδι και σκόρδο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε φύλλα ταραξάκου σε σαλάτες, μαγειρευτά και σούπες.

Το ταραξάκο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ροφημάτων. Η ρίζα του καταναλώνεται μερικές φορές ως εναλλακτική λύση στον καφέ, με το τσάι από ταραξάκο είναι επίσης μια δημοφιλή επιλογή. Μπορείτε να συνδυάσετε τσουκνίδα με ταραξάκο ή ταραξάκο με λεμόνι σε μορφή ροφήματος.

Yogi Tea Feel Pure 17 Τεμάχια (17 Φακελάκια x 1.8g)
Yogi Tea Feel Pure 17 Τεμάχια (17 Φακελάκια x 1.8g)

Ρόφημα με μείγμα ταραξάκου, γλυκόριζας και κανέλλας φιλοσοφίας Αγιουρβέδα, κατάλληλο για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

 

Σε συμπληρώματα διατροφής

Τα φύλλα ταραξάκο μπορούν να βρεθούν εύκολα, ωστόσο, η συλλογή τους μπορεί να μην είναι ασφαλής λόγω πιθανής παρουσίας φυτοφαρμάκων ή περιττωμάτων ζώων. Γι’ αυτό, μπορείτε να λάβετε τα οφέλη του ταραξάκου είτε μέσω ροφήματος, βάμματος ή συμπληρώματος. Παρακάτω, θα δούμε δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής με ταραξάκο (πικραλίδα) από κορυφαία brands.

Solgar Dandelion Root 100veg.caps
Solgar Dandelion Root 100veg.caps

Συμπλήρωμα διατροφής ταραξάκου για αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών, αποτοξίνωση ήπατος και καλής λειτουργίας του ουροποιητικού

 

Now Foods Dandelion Root 500mg 100caps
Now Foods Dandelion Root 500mg 100caps

Συμπλήρωμα Διατροφής από ταραξάκο για την αποτοξίνωση του ήπατος

 

✍️ Τα συμπληρώματα πικραλίδας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία στο φυτό. Να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής.

 

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκύψουν από την περιεκτικότητα του ταραξάκου με νάτριο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, απαιτείται επικοινωνία με ιατρό αν λαμβάνετε φάρμακα για τον διαβήτη ή διουρητικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πιθανή ενίσχυση αυτών των φαρμάκων.

Πιθανές παρενέργειες του ταραξάκου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ήπιες παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροιες και φούσκωμα.
  • Πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της δερματίτιδας εξ επαφής, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και επιδείνωσης του άσθματος.
  • Πρόκληση πρωτοπαθούς υπεροξαλουρίας (υπερπαραγωγή οξαλικών οξέων στο ήπαρ που δεν είναι διαλυτά και εναποτίθενται σαν οξαλικό ασβέστιο στα διάφορα όργανα) από την υπερκατανάλωση τσαγιού πικραλίδας.
  • Αναφορές περιπτώσεων ηπατοτοξικότητας και καρδιοτοξικότητας για το ταραξάκο, όταν λαμβάνεται σε συνδυαστικά σκευάσματα με άλλα βότανα.

 

Συμπέρασμα

Το ταραξάκο αποτελεί ένα σπουδαίο φυτό, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό. Οι κύριες δράσεις του δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της φλεγμονής κ.ά..

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν αυτά τα οφέλη εις βάθος. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφή με ταραξάκο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με έναν γιατρό.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek