×

Τενοντίτιδα: Αίτια, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Συντάχθηκε:  19/12/2022, από , Φυσικοθεραπευτής
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 16s

Η τενοντίτιδα είναι μία πάθηση, που απασχολεί μεγάλο αριθμό του πληθυσμού. Εντοπίζεται σε αρκετά σημεία του σώματος, αλλά συνήθως επηρεάζει τα άνω άκρα, τα δικέφαλα, τους ώμους, του αγκώνες και τους καρπούς. Είναι πιθανόν να συναντήσουμε την τενοντίτιδα, εκτός από την τενοντίτιδα ώμου και τενοντίτιδα καρπού που είναι οι πιο συνήθεις, και στον αχίλλειο τένοντα, όπως επίσης και στα γόνατα. Κατά κύριο λόγο όμως εμφανίζεται σε σημεία που ο ασθενής χρησιμοποιεί και καταπονεί περισσότερο στην καθημερινότητα του, στην εργασία ή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.

 

Πότε και πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τενοντίτιδα

Οι τένοντες είναι σκληρές δομές που ενώνουν τους μύες με τα οστά και βοηθούν τους μύες στην κίνηση των αρθρώσεων. Η τενοντίτιδα αποτελεί τη φλεγμονή αυτών των τενόντων. Ο πιο σίγουρος λοιπόν τρόπος για να διακρίνουμε την τενοντίτιδα από κάποια άλλη πάθηση, είναι ο έντονος πόνος- ακόμα και στον ύπνο- στο ίδιο σημείο μετά από συγκεκριμένη συνεχόμενη κίνηση. Εάν αυτός ο πόνος επιμένει γύρω από την άρθρωση, και μετά από ανάπαυση, για αρκετό καιρό ή επιδεινώνεται τότε είναι πολύ πιθανό να γίνει διάγνωση για τενοντίτιδα.

 

Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;

Τα αίτια εμφάνισης αυτής της πάθησης εντοπίζονται κυρίως σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του τένοντα (υπερβολική χρήση) κάποιας άρθρωσης ή σε τραυματισμούς από αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από την κακή στάση σώματος στη βάδιση και φυσικά, εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Ακόμη η πολύωρη χρήση υπολογιστή και πληκτρολογίου, καθώς και η συνεχόμενη κίνηση σε κάποια αθλητική δραστηριότητα ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια κάκωση.

Επιπλέον παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο ως αίτια της τενοντίτιδας, είναι η καταπόνηση και η ηλικία. Με τα χρόνια οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητα τους και γίνονται πιο επιρρεπείς στο να προκληθεί φλεγμονή. Τέλος σπάνια μπορούμε να αναζητήσουμε τα αίτια και σε κάποιες πιο σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Τενοντίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα που «δίνει»

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας διαφέρουν ανάλογα με την ένταση της φλεγμονής και το σημείο. Τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν έναν ασθενή, είναι ο πόνος στην πάσχουσα περιοχή κατά τη διάρκεια συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων κινήσεων που δεν περνάει μετά από ξεκούραση. Ο πόνος αυτός μπορεί να γίνει πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποιες φορές εντοπίζεται οίδημα στο σημείο εκείνο. Επίσης η κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης μπορεί να είναι περιορισμένη.

Στα χρόνια συμπτώματα τενοντίτιδας που μπορεί να οφείλονται σε σωματική άσκηση έχουμε συνεχόμενο πόνο στην άρθρωση που δεν οφείλεται απλά σε φυσιολογική καταπόνηση λόγω της άσκησης. Ο πόνος εκεί είναι συνεχόμενος και δεν περνάει μετά από χαλάρωση και ξεκούραση του ασθενή.

 

Πως θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα δεν αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση, αλλά είναι καλό ο ασθενής να θορυβηθεί γρήγορα για να μην επιτρέψει να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του στις καθημερινές δραστηριότητες του, την εργασία ή την άθληση. Είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ώστε να δει βελτίωση πιο γρήγορα, να μην έχει υποτροπές και να μην οδηγήσει η μη θεραπεία σε κάποια σοβαρότερη ή ακόμα και μόνιμη βλάβη.

Η αντιμετώπιση ξεκινά με το πιο απλό βήμα, αυτό της ξεκούρασης της άρθρωσης, που την εντοπίζουμε. Ο ασθενής πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί με τον ίδιο έντονο ρυθμό την πάσχουσα άρθρωση και να κάνει συνεχόμενα διαλείμματα. Για παράδειγμα, εάν αυτό είναι εργασία σε υπολογιστή, θα πρέπει να απέχει για λίγο καιρό από αυτό μέχρι να υποχωρήσει η έντονη φλεγμονή. Εάν είναι κάποια αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει επίσης να απέχει για λίγο καιρό. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως μετά την υποχώρηση των έντονων συμπτωμάτων ο ασθενής δεν πρέπει να επαναπαυθεί, αλλά πρέπει να εντάξει τη δραστηριότητα που του προκάλεσε τη φλεγμονή πιο ομαλά και με αργό ρυθμό για να μην υποτροπιάσει.

Στην αρχή της εκδήλωσης της φλεγμονής, όταν υπάρχει έντονος πόνος και πρήξιμο, συνιστάται ο ασθενής να βάζει πάγο στο σημείο για τις πρώτες μέρες ώστε να υποχωρήσουν τα έντονα συμπτώματα. Μετά την υποχώρηση συνιστάται ζεστό νερό, που θα μαλακώσει το σημείο. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της φυσικοθεραπείας.

 

Τενοντίτιδα και ειδικές ασκήσεις για ενδυνάμωση

Με το κατάλληλο ασκησιολόγιο μπορούμε να επιτύχουμε την ενδυνάμωση των μυών αλλά και μεγαλύτερη ελαστικότητα στον τένοντα. Σημαντική βοήθεια σε αυτό είναι το Manual Therapy (Χειροπρακτική), καθώς επίσης και η υποβοήθεια με τα ειδικά μηχανήματα (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος και laser).

Ιδιαίτερα σημαντικά στην αποκατάσταση είναι τα τρία καινοτόμα μηχανήματα στο κομμάτι της φυσικοθεραπείας τα οποία είναι το Tecar δηλαδή θεραπεία με στοχευμένες ραδιοσυχνότητες , το Shockwave – Κρουστικός υπέρηχος και η Διαμαγνητική αντλία. Η χειρουργική επέμβαση, επίσης, αποτελεί μία λύση στη θεραπεία της τενοντίτιδας, όταν οι πιο συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν λειτουργήσει.

Επειδή η τενοντίτιδα είναι μία πάθηση που προκαλείται κυρίως από υπερβολική καταπόνηση από καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να μην υποτροπιάσει και να μην αφήσει κάποια ευαισθησία στην περιοχή, είναι να μειωθούν ή να τροποποιηθούν οι δραστηριότητες και οι κινήσεις οι οποίες οδήγησαν στην εμφάνισή της. Είναι πιθανόν να αφήσει κάποια μόνιμη ευαισθησία, αν ο ασθενής συνεχίσει στην ίδια ένταση την κίνηση που του προκάλεσε το πρόβλημα εξαρχής. Παρόλα αυτά, με την ξεκούραση και με το κατάλληλο ασκησιολόγιο που μπορεί να προτείνει ο φυσικοθεραπευτής για ενδυνάμωση των αρθρώσεων κι ελαστικότητα του τένοντα, είναι πιθανόν το πρόβλημα να μην επανεμφανιστεί.

 

Φυσικοθεραπευτής, με εξειδίκευση στην υδροθεραπεία, το Aqua Pilates, τη θεραπευτική άσκηση, το Trigger point therapy και στο Τaping (ελαστική περίδεση, kinesiology taping, dynamic taping). Υπεύθυνος φυσικοθεραπείας στην ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Γ.Σ. Περιστερίου και στην ανδρική ομάδα καλαθοσφαίρισης Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου. Διατηρεί ιδιωτικό κέντρο φυσικοθεραπείας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek