Τι δηλώνει η βία απέναντι στις γυναίκες;
Τεκμηριωμένο
Αν θα μπορούσε να οριστεί με τους όρους του σήμερα, η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια μορφή πανδημίας. Πανδημία γιατί λαμβάνει χώρα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και η ένταση των περιστατικών βίας βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Η βία κατά των γυναικών πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρέπει να αψηφά κανένας άνθρωπος.
Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και το παρακάτω άρθρο έχει αφενός σκοπό να ρίξει φως σε στοιχεία που αφορούν την κακοποίηση των γυναικών και αφετέρου να αναδείξει το μήνυμα της ενδυνάμωσης για κάθε γυναίκα.
Βία κατά των Γυναικών: Μια αναδρομή στο χθες
Μερικές δεκαετίες πίσω, τον Δεκέμβριο του 1991, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, με στόχο να αναδείξει από τότε ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.
Ωστόσο, η συγκεκριμένα Ημέρα είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, προς τιμή των αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, που δολοφονήθηκαν φριχτά με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίγιο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Βία κατά των γυναικών: Εκθέσεις & Στοιχεία
Οι εκθέσεις και τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις κοινωνίες του σήμερα.
Από την ενδοοικογενειακή βία έως τις παραδοσιακές επιβλαβείς κοινωνικές πρακτικές και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, η βία κατά των γυναικών συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Μερικά ενδεικτικά στοιχεία είναι τα παρακάτω:
- 1 στις 3 γυναίκες σε κάποια φάση της ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
- 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
- Πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 30 χώρες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων.
- Οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων λόγω της ανισότητας και των διακρίσεων. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης και εμπορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι εφάμιλλη της συνολικής που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως δείχνουν κι εδώ τα στοιχεία, στο διάστημα 2019 – 2020, 4.872 γυναίκες κατέφυγαν σε συμβουλευτικά κέντρα, 536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες και 8.609 κάλεσαν στη γραμμή 15900 για ενημέρωση.
Πως θα καταπολεμήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών στην Πράξη;
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει, έχει βαθιές ρίζες όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων χρόνων και αυτό απαιτεί δράσεις από τους φορείς αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ο βασικός άξονας της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών αφορά την ενδυνάμωση για τις γυναίκες, τη συμβουλευτική σε φορείς και οργανισμούς & την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ισότητα των φύλων.
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου και με συνέπεια, είναι:
- Στρατηγική πρόληψης της βίας, όπου θα περιγράφεται η δράση κάθε φορέα και θα προκύπτει ένα βασικό πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων σε διαφόρους τομείς.
- Σχεδιασμός και αξιοποίηση εργαλείων εκτίμησης επικινδυνότητας και αξιολόγησης ενός ευάλωτου προσώπου, τα οποία θα διαφοροποιούνται στις διάφορες πτυχές της βίας κατά των γυναικών.
- Δημιουργία δι-υπηρεσιακών δομών προστασίας, όπου τα θύματα θα μπορούν να απευθυνθούν για υποστήριξη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Σχεδιασμός πλαισίων δράσης με κέντρο προσοχής τα θύματα, στα οποία θα υπάγονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
- Εκπόνηση μελετών για τα αίτια της βίας κατά των γυναικών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για την κατάρτιση στοχευμένων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.
- Δράσεις ευαισθητοποίησης που θα αφορούν τον οικογενειακό πυρήνα και το σχολικό περιβάλλον.
- Αξιοποίηση κοινωνικών διαμεσολαβητών για την πρόληψη του κοινωνικού ρατσισμού σε «ασθενείς» κοινωνικές ομάδες, που χρειάζονται στήριξη.
- Ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων για τη βία κατά των γυναικών.
- Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών για την ενίσχυση των αντιστάσεων των νέων στη βία κάθε μορφής.
Οι παραπάνω λύσεις προϋποθέτουν μια ριζική αλλαγή κουλτούρας από τον κάθε φορέα – κρατικό ή ιδιωτικό – και από εμάς τους ίδιους. Το κράτος δικαίου θα πρέπει να συμπαραστέκεται στα θύματα βίας, να προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για να μπορεί να μιλήσει το κάθε θύμα με ασφάλεια, χωρίς ντροπή και ενοχή, γιατί το πρόβλημα θα πάρει τη μορφή ενός φαύλου κύκλου.
Φυσικά, η κοινωνία έχει εξίσου μεγάλο ρόλο και ευθύνη για την αλλαγή νοοτροπίας, όπου τα θύματα θα νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θα αποβάλλουν τον φόβο του στιγματισμού από το κοινωνικό σύνολο.
Κοινώς, αν προσπαθήσει το κοινωνικό σύνολο να αποβάλλει στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος, θα υπάρξει μεγαλύτερη επαγρύπνηση και θα παρατηρούμε με μεγαλύτερη οξυδέρκεια διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινότητά μας.
But First… Love Yourself!
Όπως έχουμε δηλώσει και σε προηγούμενο άρθρο… Love Yourself! Μία φράση που περιλαμβάνει μια πληθώρα πραγμάτων και που ο καθένας μας μπορεί να την ερμηνεύσει διαφορετικά.
Μια έννοια που έχει πολλούς ορισμούς! Είναι η αυτοφροντίδα, η αποδοχή, ο αυτοσεβασμός, αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, δυναμικότητα, ανεξαρτησία, κατανόηση, υπομονή… Το Love Yourself χαρακτηρίζει την ομάδα του Pharm24 και το υποστηρίζουμε πάντα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ψυχική και την πνευματική υγεία ενός ατόμου! Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να νιώθει και κάθε γυναίκα, είτε έχει υποστεί κακοποίηση. Κι έτσι, το Pharm24 προτρέπει τις γυναίκες να αγαπάνε τον εαυτό τους και να ακολουθούν πάντα το ένστικτο τους, υποστηρίζοντας τα ¨θέλω¨ τους!
❤️ Το motto μας σας αφορά όλους εσάς εκεί έξω!
Το Love Yourself σε προτρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να αφουγκραστείς τις ανάγκες και τα ¨θέλω¨ σου, να αγαπάς το σώμα, την ψυχή και την προσωπικότητά σου με όλη σου τη δύναμη, γιατί εν τέλει εσύ είσαι ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο είσαι αναγκασμένος να ¨συμβιώσεις¨ για πάντα…
❤️ Μην το ξεχνάτε ποτέ, να αγαπάτε τον εαυτό σας!
Πηγές
womensos.gr
Facts About Women’s Rights (womankind.org.uk)
Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών (eliamep.gr)
25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (unric.org)