Τι Γνωρίζετε για την Πυθαγόρεια Διατροφή;
Τεκμηριωμένο
Τον Πυθαγόρα τον γνωρίζουμε αρκετοί άνθρωποι από τα μαθηματικά. Γνωστό σε όλους μας είναι το Πυθαγόρειο θεώρημα φυσικά. Είναι ο άνθρωπος που δήλωσε ότι η Γη είναι στρογγυλή και ότι το φως του φεγγαριού αντανακλάται.
Πέρα από τις αναζητήσεις του σε κλάδους όπως τα μαθηματικά και η αστρονομία, είχε και φιλοσοφικές ανησυχίες, οι οποίες συνδέονται και με το κομμάτι της διατροφής, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μάθετε για τη διατροφή που είχε διαμορφώσει ο Πυθαγόρας, την οποία θεωρούν πολλοί ως την «πρώτη» χορτοφαγική δίαιτα στην αρχαιότητα.
Πυθαγόρεια Διατροφή: Η ιστορία
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Πυθαγόρας είχε έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες. Η έννοια της μετενσάρκωσης τον απασχολούσε αρκετά. Πίστευε πως μια ανθρώπινη ψυχή μπορούσε να μετενσαρκωθεί σε ένα ζώο. Πρακτικά, για τον ίδιο, σήμαινε ότι δεν έπρεπε να καταναλώνουμε κρέας από ένα ζώο, γιατί θα μπορούσε να είναι μια ανθρώπινη ψυχή.
Παράλληλα, για τη δημιουργία της γνωστής «Πυθαγόρειας διατροφής», όπως λέγεται, ο Πυθαγόρας είχε επηρεαστεί από ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου, όπου η έννοια της εκούσιας απόρριψης του κρέατος ήταν ήδη γνωστή πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Πυθαγόρας αποτέλεσε μια καθαρά vegan προσωπικότητα της εποχής του, καθώς στο διατροφολόγιό του είχε δηλώσει πως δεν πρέπει κανείς να τρώει τους παράγοντες μαζί με την παραγωγή (π.χ. κοτόπουλο και αυγό) και να αποφεύγει σχεδόν όλα τα γενικά θαλασσινά.
Πυθαγόρεια Διατροφή: Τι τροφές περιλαμβάνει;
Η Πυθαγόρειος διατροφή στηρίζεται αποκλειστικά στις διατροφικές συνήθειες του Πυθαγόρα, που πίστευε πως η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τη ροή και την ισορροπία των σωματικών υγρών κατά συνέπεια και τη συνολική υγεία του ανθρώπου. Με λίγα λόγια, είχε αποκλείσει το κρέας και τα παράγωγά του από τη διατροφή του.
Επιπλέον, δεν έτρωγε ποτέ κουκιά καθώς κατά τον ίδιο η κατανάλωσή τους προκαλεί αιμολυτική αναιμία. Ο Πυθαγόρας τρεφόταν κατά κύριο λόγο με ωμές τροφές. Κατανάλωνε πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση αυτών των τροφών καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ένα μηχανισμός που φέρεται να συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πυθαγόρειος Διατροφή: Τροφές |
|
---|---|
Κόκκινα Φασόλια | Συμβάλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νεφρών και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά. |
Ξηροί Καρποί | Οι ξηροί καρποί έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. |
Καρότα | Η κατανάλωσή τους συντελεί στην καλή υγεία των ματιών. Τα καρότα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, που μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, τη βασική αιτία απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους. |
Σέλινο | Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πυριτίου η οποία βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών. |
Αβοκάντο | Είναι μια αξιόλογη πηγή φολικού οξέος. Ερευνητές θεωρούν ότι μειώνει τον κίνδυνο για δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, που αποτελεί προκαρκινική κατάσταση. |
Ντομάτα | Μελέτες έχουν «δείξει» ότι λόγω του λυκοπενίου στις ντομάτες, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων στους ανθρώπους που τις καταναλώνουν. |
Τζίντζερ | Το τζίντζερ βοηθάει κατά κύριο λόγο τον οργανισμό μας με τα αντιοξειδωτικά και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχει. Βοηθάει για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού. |
Μανιτάρια | Τα μανιτάρια συμβάλλουν στη βελτίωση της ακοής, καθώς είναι μια απ’ τις λίγες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. |
Γλυκοπατάτες | Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, από βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο ή τη γήρανση. |
Κρεμμύδια | Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος (B9) και της πυριδοξίνης (B6). Εξυπηρετούν στον μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ έχουν μια αξιόλογη ποσότητα καλίου. |
Σκόρδο | Το σκόρδο αποτελεί ένα «χρυσωρυχείο» για τον οργανισμό μας! Βοηθάει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, μειώνει τη χοληστερόλη, καταπολεμά τους ιούς, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, βελτιώνει την υγεία των οστών ενώ συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική απόδοση. |
Έλαιο Αμυγδάλου | Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Β17 και ιχνοστοιχεία. |
Σύκα | Εκτιμάται ότι αυξάνουν την κινητικότητα του ανδρικού σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας στην καταπολέμηση της ανδρικής στειρότητας. |
Γκρέιπφρουτ | Περιέχει ουσίες που ονομάζονται λιμονοειδή, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα του μαστού. |
Σταφύλια | Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και εμφυσήματος. Οι σπόροι από το σταφύλι περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, η οποία φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα του αλλεργικού άσθματος. |
Πηγές
The bizarre story of one of the world’s first modern vegetarians — and how his diet made him an outcast from society (businessinsider.com)
Τι είναι η Πυθαγόρειος διατροφή και ποιες τροφές περιλαμβάνει; (onmed.gr)
Introduction To The Pythagorean Diet (foodscross.com)
Πηγές
- The “Pythagorean Diet” University of Perugia
- Vegetarian nutrition: past, present, future Science Direct
- Del vitto pitagorico National Library of Australia