×

Τι Είναι το Hangover & Πώς να το Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά

Συντάχθηκε:  07/08/2024, από , Χημικός Φαρμάκων
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 30s

Ποτό, ξενύχτι, ξεφάντωμα μέχρι το πρωί: μια μοναδική βραδιά που πέρασες με τους ανθρώπους σου και θα θυμάσαι για καιρό! Ξυπνώντας, όμως, νιώθεις το κεφάλι σου «βαρύ», δεν έχεις επανακτήσει της αισθήσεις σου, πονάει το στομάχι σου και έχεις μια γενικότερη αίσθηση αστάθειας. Αυτά τα συμπτώματα τα νιώθεις μάλλον γιατί βιώνεις ένα ισχυρό hangover!

Δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, όμως, γιατί το hangover δεν είναι μια τρομακτική κατάσταση και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις κατάλληλες συμβουλές. Διάβασε το άρθρο μας και μάθετε ότι χρειάζεται να ξέρεις για το hangover και πως να το αντιμετωπίσεις την επόμενη φορά που θα παραστρατήσεις λίγο με το αλκοόλ!

 

Τι Είναι το Hangover;

Το hangover αναφέρεται σε ένα σύνολο δυσάρεστων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους ως συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Τα συμπτώματα του hangover είναι αρκετά και θα τα δούμε παρακάτω. Επίσης, το hangover μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Συμπτώματα του Hangover

Ορισμένα από τα συνήθη συμπτώματα του hangover είναι τα παρακάτω:

  • Άγχος
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Ζάλη και ίλιγγος
  • Σωματική εξάντληση και αδυναμία
  • Πονοκέφαλος
  • Ξηροφθαλμία
  • Ευαισθησία στο φως και τον ήχο
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Ταχυκαρδία
  • Μυϊκοί πόνοι και αδυναμία
  • Ναυτία, εμετός και πόνος στο στομάχι
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Έντονη δίψα

Εκτός των παραπάνω συμπτωμάτων, κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν και πιο έντονα συμπτώματα, όπως προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Αιτίες του Hangover

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βασική αιτία πρόκλησης του hangover είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, εκτός της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, οι συγγενείς ουσίες (χημικές ουσίες που προσδίδουν γεύση και άρωμα στα ποτά), τείνουν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του hangover. Επιπλέον, αλκοολούχα ποτά με σουλφίδια (ή θειαιθέρες), που βρίσκουμε αρκετά στο κρασί, μπορούν εξίσου να επιδεινώσουν το hangover. Γι’ αυτό παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις έντονος πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κρασιού. Η ταυτόχρονη, επίσης, κατανάλωση αλκοόλ μαζί με χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να επιδεινώσει το hangover.

Παρακάτω, παρουσιάζονται και οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό, που έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση του hangover:

  • Αφυδάτωση: δίψα, κόπωση και πονοκέφαλος
  • Ανισορροπία ηλεκτρολυτών: έλλειψη ενέργειας
  • Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος: στομαχικές διαταραχές και ναυτία
  • Φλεγμονή: γενική αδιαθεσία
  • Υπογλυκαιμία: κόπωση, εφίδρωση και πείνα
  • Διαταραχή ύπνου: κόπωση και αδυναμία

 

Πόσο κρατάει το hangover;

Συνήθως, οι επιδράσεις και τα συμπτώματα του hangover έχουν διάρκεια περίπου 24 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σπάνια όμως, μπορεί να διατηρηθούν για μερικές ώρες ακόμα.

 

Βήματα για να Αντιμετωπίσετε το Hangover

Δεν υπάρχει κάποια ειδική φόρμουλα για την αντιμετώπιση του hangover, καθώς ο χρόνος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα απ’ όλα. Το σώμα, χρειάζεται τον χρόνο του για να καθαρίσει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ, να ενυδατωθεί ξανά, να θεραπεύσει τον ερεθισμένο ιστό και να επαναφέρει το ανοσοποιητικό και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε έτσι ώστε να επαναφέρετε τις λειτουργίες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενυδάτωση

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, το αλκοόλ προκαλεί έντονη αφυδάτωση στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Επιπλέον, λόγω του αλκοόλ, προκαλείται ιδρώτας, εμετός και διάρροια, καταστάσεις που συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού. Η κατανάλωση νερού επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα απορροφά το αλκοόλ και διατηρεί το συνολικό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην περίπτωση που έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, πιείτε νερό πριν κοιμηθείτε και έχετε δίπλα στο κρεβάτι ένα μπουκάλι με νερό. Έτσι, θα περιορίσετε σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις του αλκοόλ την επόμενη ημέρα.

👉 Για να είστε σίγουροι ότι έχετε ενυδατωθεί επαρκώς, πίνετε υγρά μέχρι τα ούρα σας να είναι καθαρά.

Υγιεινή Διατροφή

Ως γνωστόν, το αλκοόλ μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια τις αυξημένες ανάγκες για υδατάνθρακες. Διάφορες ήπιες τροφές, όπως τοστ, κράκερ και μακαρόνια, μπορούν να ενισχύσουν το σάκχαρο στο αίμα και να επιφέρουν ισορροπία στο στομάχι. Το χαμομήλι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για την καταπράυνση του στομάχου, ενώ προσφέρει και χαλάρωση από το άγχος και την ένταση που προκαλεί το αλκοόλ. Επίσης, μια σούπα με ζωμό μπορεί να συμβάλλει στα παραπάνω αλλά και στην αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών λόγω του hangover.

Τέλος, μπορείτε να καταναλώσετε λίγο καφέ και πάντα με μέτρο. Με μέτρο, γιατί η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες, στοιχείο που δε χρειάζεται ο οργανισμός όταν έχει αφυδατωθεί από το αλκοόλ. Επίσης, η καφεΐνη, αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, με συνέπεια την επιδείνωση του υφιστάμενου πονοκεφάλου.

Ξεκούραση και Ύπνος

Ο ύπνος και η ξεκούραση αποτελούν τον απόλυτο σύμμαχο για να ανακάμψει ο οργανισμός από το hangover. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο οργανισμός χρειάζεται να ισορροπήσει τους ηλεκτρολύτες και να μεταβολίσει το αλκοόλ, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Μέσω του επαρκούς ύπνου, πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία άμεσα και το σώμα μας επανέρχεται στις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Λήψη Συμπληρωμάτων

Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φέρεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση του hangover. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η πρόσληψη βιταμινών Β και ψευδαργύρου μειώνει τα συμπτώματα του hangover.

Παράλληλα, συμπληρώματα που περιέχουν τζίντζερ, είναι εξίσου αποτελεσματικά. Το τζίντζερ, βοηθάει στην καλύτερη πέψη από το στομάχι, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του. Επίσης, μειώνει και άλλα συμπτώματα του hangover, που είναι ο εμετός και ο ίλιγγος.

Intermed Hangover ODF Recovery
Intermed Hangover ODF Recovery

Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Μείωση της Κόπωσης Πριν & Μετά την Κατανάλωση Αλκοόλ

 

Αποφυγή Αλκοόλ

Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή αλκοόλ μετά από hangover είναι απαραίτητη. Για τουλάχιστον ένα με δύο 24ωρα θα είναι καλό να αποφύγετε το αλκοόλ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλες παρενέργειες ή ενταθούν οι υφιστάμενες.

Φαρμακευτικές Επιλογές

Η λήψη σκευασμάτων όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να βοηθήσουν με τον πονοκέφαλο και το γενικότερο αίσθημα πόνου λόγω του hangover.

 

Πρόληψη του Hangover

Για την πρόληψη του hangover πρωταρχικός στόχος είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Μετέπειτα, η καλή ενυδάτωση και σωστή επιλογή των ποτών είναι εξίσου σημαντική.

Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συκώτι μπορεί να διασπά λιγότερη από μία μερίδα αλκοόλ την ώρα. Αν επεξεργαστούμε ορθά τη συγκεκριμένη πληροφορία, θα πρέπει να καταναλώνουμε εντός μίας ώρας το πολύ ένα ποτό. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ έχουμε φάει, είναι μια καλή πρακτική. Μην ξεχνάτε πως και να φτάσετε σε κατάσταση μέθης, αν έχετε καταναλώσει σχετικά μέτρια ποσότητα αλκοόλ, δε θα έχετε τόσο έντονα συμπτώματα hangover.

Ενυδάτωση Κατά τη Διάρκεια της Κατανάλωσης

Για την αποφυγή της αφυδάτωσης και κατ’ επέκταση της μείωσης των συμπτωμάτων του hangover, είναι σημαντικό να καταναλώνετε νερό όσο πίνετε και το ποτό σας. Ιδανικά, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση αλκοόλ για να έχει ενυδατωθεί ο οργανισμός σας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια που πίνετε αλκοόλ, μπορείτε να πίνετε νερό ανάμεσα στα ποτά σας. Επίσης, καλό θα είναι να καταναλώσετε νερό πριν ξαπλώσετε να κοιμηθείτε, έτσι ώστε να αναπληρώσετε σε ένα βαθμό τις ελλείψεις νερού στον οργανισμό.

Επιλογή Κατάλληλων Ποτών

Είναι σημαντικό να επιλέγετε τα κατάλληλα ποτά κατά τη βραδινή σας έξοδο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να καταναλώνετε ποτά υψηλής ποιότητας και καθαρότητας και όχι νοθευμένα. Αρκετοί αναφέρουν πως η ανάμειξη των αλκοολούχων ποτών μπορεί να επιδεινώσει ένα πιθανό hangover.

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτό με βάση το χρώμα του. Δηλαδή, ανοιχτόχρωμα ποτά όπως η βότκα και το τζιν, τείνουν να προκαλούν hangover λιγότερο συχνά από τα σκούρα, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κύρια μορφή αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν χημικά συγγενείς ενώσεις (συγγενείς ουσίες), συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης. Τα ίδια ένζυμα επεξεργάζονται την αιθανόλη και τη μεθανόλη, αλλά οι μεταβολίτες της μεθανόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί, και μπορούν να προκαλέσουν χειρότερο hangover.

 

✍️ Συνοψίζοντας, παρατηρούμε πως το hangover αποτελεί μια κατάσταση που απαιτεί σύνεση και υπομονή. Ο εγκέφαλος και το σώμα χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν και να θεραπευτούν, και δεν υπάρχει τρόπος να το επιτευχθεί γρήγορα. Σίγουρα, η πρόληψη κατά του hangover είναι σημαντική για την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων, ωστόσο, η γενικότερη εγκράτεια στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την έξοδό μας, θα πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα.

Πηγές

  1. Hangover Cleveland Clinic
  2. Hangovers Mayo Clinic
  3. Hangover treatment Medline Plus
  4. How to cure a hangover Medical News Today
  5. Alcohol’s Effects on Health National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism
  6. 7 ways to cure your hangover Harvard Health Publishing
  7. Hangover: The Fastest Way to Cure It WebMD
  8. 9 Scientific Fixes to Recover From a Hangover Everyday Health

BSc, Msc Χημικός Φαρμάκων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου στην κατεύθυνση με τίτλο «Συνθετική Φαρμακευτική Χημεία», του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύεται στο Pharm24 ως Χημικός Φαρμάκων.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek