Τηλεργασία: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της;
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
H τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει κομμάτι της σύγχρονης οικονομίας και της ζωής μας. Τα αλματώδη βήματα της τεχνολογίας επιτρέπουν σε εργασιακές ομάδες, των οποίων τα μέλη βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, να κάνουν επιτυχημένες βιντεοκλήσεις, αλλά και να ολοκληρώνουν επαγγελματικά πρότζεκτ, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ μεταξύ τους. Η τηλεργασία γίνεται πραγματικότητα για όλο και περισσότερους ανθρώπους μέρα με τη μέρα σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε όμως τι είναι η τηλεργασία και ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της.
Τι είναι η τηλεργασία;
Τι είναι λοιπόν η τηλεργασία; Η τηλεργασία (remote work) είναι ένα είδος εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους μιας εταιρίας να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αντί να μετακινούνται οι υπάλληλοι καθημερινά για να πάνε στο γραφείο, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εργαστούν είναι να ανοίξουν τον υπολογιστή τους τη ώρα που “πιάνουν δουλειά”. Η τηλεργασία βασίζεται στην ιδέα ότι η συγκεκριμένη εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδια επιτυχία εκτός του παραδοσιακού περιβάλλοντος γραφείου.
Η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα
Η ευέλικτη αυτή μορφή εργασίας έχει κατακτήσει τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα έχει θέσει τις νέες βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η οικονομία και στο μέλλον και, γιατί όχι, να επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα. Η τηλεργασία επιτρέπει σε κάθε υπάλληλο να εργαστεί από το σπίτι του, από την αγαπημένη του καφετέρια ή ακόμα και από το κοντινότερο πάρκο ή παραλία.
Για την ακρίβεια, μπορεί να εκτελέσει τα εργασιακά του καθήκοντα από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αρκεί να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ – αν και σε μερικές περιπτώσεις ούτε αυτό είναι απαραίτητο. Έτσι, δεν είναι σπάνιο πια να βλέπουμε άτομα να μετακομίζουν έστω και για ένα σύντομο διάστημα μηνών σε κάποια άλλη χώρα που τους αρέσει για να εργαστούν από εκεί.
Τηλεργασία: θετικά και αρνητικά του νέου εργασιακού μοτίβου
Όπως με κάθε στυλ εργασίας, έτσι και η τηλεργασία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για κάθε άνθρωπο οι συνθήκες διαφέρουν, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου εργασιακής ζωής. Σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πάνε πακέτο με την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα:
Θετικά τηλεργασίας:
- Το μηδενικό κόστος μετακίνησης: Με την εξ αποστάσεως εργασία, έξοδα όπως βενζίνη και εισιτήρια για το μετρό ή το λεωφορείο παύουν να βαραίνουν τον μηνιαίο οικονομικό προϋπολογισμό – και οι ρύποι τους το περιβάλλον. Επιπλέον, το κόστος που γλιτώνει ο εργοδότης για την ενοικίαση χώρου μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους υπαλλήλους ή σε κάποιο μπόνους.
- Ο κερδισμένος χρόνος της μετακίνησης: Στις σύγχρονες πόλεις, οι μεγάλες αποστάσεις σε συνδυασμό με την κίνηση στους δρόμους αναγκάζουν τους εργαζομένους να ξοδεύουν αρκετές ώρες από και προς τον χώρο εργασίας. Με την τηλεργασία, ο μόνος επιπλέον χρόνος που ξοδεύει κανείς είναι εκείνος που χρειάζεται για να φτάσει από το δωμάτιό του μέχρι το σαλόνι ή μέχρι την κοντινότερη καφετέρια. Οι εξτρά ώρες ύπνου μπορούν να κάνουν θαύματα για τη συνολική υγεία του ατόμου, πράγμα που είναι και ένα από τα σπουδαιότερα θετικά της τηλεργασίας.
Αρνητικά τηλεργασίας:
- Τα προβλήματα στην επικοινωνία: Όσο προηγμένη κι αν είναι η τεχνολογία, η διά ζώσης συνομιλία με τον/την συνάδελφο για να διαλευκανθεί κάποιο θέμα στη δουλειά γίνεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πολλές φορές πιο αποτελεσματικά. Η συνεννόηση μέσα από τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων είναι μια δεξιότητα που χτίζεται με τον καιρό και μπορεί στην αρχή να φανεί αρκετά απαιτητική σε κάποιον που δεν το έχει συνηθίσει.
- Η πολύωρη χρήση υπολογιστή: Η τηλεργασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστή σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους ή αίσθημα κόπωσης, και πιο μακροπρόθεσμα να επιδεινώσει τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με κακές διατροφικές συνήθειες – στην περίπτωση που είμαστε εκτός σπιτιού – μπορούν να επιβαρύνουν γενικότερα την υγεία. Η χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη φροντίδα της υγείας από όπου κι αν επιλέξουμε να εργαστούμε.
Επιμέλεια Άρθρου: Pharm24.gr