×

Πότε το Μούδιασμα Είναι Ανησυχητικό

Συντάχθηκε:  09/10/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  5m, 39s

Αρκετές φορές, εντοπίζουμε κάποιο σημείο του σώματός μας να νιώθει ένα ξαφνικό μούδιασμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ένα μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, είναι αποτέλεσμα κακής στάσης σώματος. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ασθένειας.

Στο άρθρο μας, θα γίνει ενδελεχής ανάλυση για τα μουδιάσματα, για τις κοινές αιτίες πρόκλησης τους και θα μάθουμε για το πότε ένα μούδιασμα είναι ανησυχητικό.

 

Τι Είναι το Μούδιασμα;

Το μούδιασμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ιατρική για να περιγράψει μια μη φυσιολογική αισθητηριακή εμπειρία που προκαλείται με ή χωρίς την παρουσία κάποιου ερεθίσματος. Συνήθως, εμφανίζεται όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω του νευρικού συστήματος, κάτι που μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Το μούδιασμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που μουδιάζουν είναι τα παρακάτω:

  • Χέρια
  • Πόδια
  • Δάχτυλα

Μερικές φορές το μούδιασμα επιμένει και δεν υπάρχει προφανής αιτία. Θα μπορούσε να είναι συμπτώματα μιας πάθησης, όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ή ενός τραυματισμού. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία για το μούδιασμα θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση που θα κάνει ένας γιατρός.

 

✍️ Μούδιασμα στα Χέρια: Πότε Είναι Ανησυχητικό;

 

Κοινές Αιτίες Μουδιάσματος

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μουδιάσματος είναι σημαντική η κατανόηση των αιτίων πρόκλησης του. Μπορεί να αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, αν επιμένει το μούδιασμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό.

Κακή Κυκλοφορία Αίματος

Η έλλειψη παροχής αίματος σε μια περιοχή του σώματος λόγω αρτηριοσκλήρυνσης, κρυοπαγήματος ή φλεγμονής των αγγείων, μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα των άκρων.

Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να αποτελέσει κοινή αιτία εμφάνισης μουδιάσματος. Όταν υπάρχει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, τα νεύρα δυσκολεύονται να στείλουν μηνύματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Αν και δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς με διαβήτη αυτό το σύμπτωμα, είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα σε αυτά τα άτομα.

Το Σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) αποτελεί κατάσταση που επηρεάζει εξίσου την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια. Το φαινόμενο οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών των δακτύλων.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση με μούδιασμα στα χέρια. Η πιθανότερη αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι η επιπλέον πίεση στο μέσο νεύρο στον καρπό. Αυτή η περίσσεια πίεση μπορεί να προέρχεται από οίδημα (φλεγμονή) του περιεχομένου μέσα στο σωλήνα.

Νευρικές Βλάβες

Το μούδιασμα μπορεί να προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από βλάβη ή συμπίεση των νεύρων. Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή αγωγές όπως οι χημειοθεραπείες ή το αλκοόλ, μπορούν να βλάψουν εξίσου τα νεύρα. Παρακάτω, παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμένες από τις πιο γνωστές νευρικές βλάβες που συνδέονται με το μούδιασμα:

  • Περιφερική νευροπάθεια
  • Βλάβη λόγω κακής στάσης σώματος
  • Αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα
  • Εγκάρσια μυελίτιδα
  • Βλάβη στην πλάτη και τον αυχένα
  • Πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, όπως λόγω δισκοκήλης
  • Νευρική βλάβη λόγω μόλυβδου, αλκοόλ ή καπνού
  • Παρανεοπλασματικά σύνδρομα του νευρικού συστήματος
  • Σύνδρομο Guillain-Barre

 

Συμπτώματα που Συνοδεύουν το Μούδιασμα

Το μούδιασμα μπορεί να γίνει αισθητό σε διάφορες περιοχές του σώματος και μπορεί να ανιχνευθεί μέσω των παρακάτω, βασικών συμπτωμάτων.

Πόνος και Μυϊκή Αδυναμία

Ένα συχνό σύμπτωμα σε νευρικές βλάβες είναι το αίσθημα πόνου και αδυναμίας ή απώλεια μυϊκού ελέγχου στην πληγείσα περιοχή.

Απώλεια Αισθητικότητας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως διαβητική νευροπάθεια ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μπορεί να παρατηρηθεί και έλλειψη αισθητικότητας.

Μυρμηγκιάσματα

Τα μυρμηγκιάσματα αποτελούν ίσως το συχνότερο σύμπτωμα που συνοδεύει το μούδιασμα στα άκρα. Το μυρμήγκιασμα παρουσιάζεται με μειωμένη αίσθηση στην πληγείσα περιοχή και αίσθηση καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

✍️ Μούδιασμα στο Αριστερό Χέρι: Πότε Είναι Ανησυχητικό; 

 

Πότε να Ανησυχήσετε για το Μούδιασμα

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό εάν το μούδιασμα ή είναι επίμονο ή εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία ή εάν συνοδεύει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Επίμονο Μούδιασμα

Στην περίπτωση που έχετε επίμονο μούδιασμα, που δεν υποχωρεί εντός ολίγων ωρών ή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων/κινήσεων, καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Ξαφνικό και Σοβαρό Μούδιασμα

Στην περίπτωση που το μούδιασμα είναι ξαφνικό, χωρίς αιτία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Επίσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην περίπτωση που το μούδιασμα είναι έντονο και εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο μέρος του σώματός σας (π.χ. ολόκληρο το χέρι).

Συνοδευόμενα από Άλλα Συμπτώματα (π.χ. ζάλη, παράλυση)

Στις παρακάτω περιπτώσεις το μούδιασμα είναι ανησυχητικό και απαιτεί άμεση παρέμβαση:

  • Ζάλη
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα
  • Αδυναμία ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
  • Σύγχυση ή δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Θολή ομιλία ή και όραση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Απώλεια της αίσθησης στο πρόσωπο ή τον κορμό του σώματος
  • Ξαφνικός πυρετός
  • Πόνος στο στήθος
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ναυτία και εμετός
  • Ευαισθησία στο φως
  • Χλωμό δέρμα
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

 

Διαγνωστικές Εξετάσεις για Μούδιασμα

Για τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα λάβει ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση, ελέγχοντας προσεκτικά το νευρικό σας σύστημα. Παράλληλα, θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, πότε ξεκίνησε το μούδιασμα ή αν υπάρχει κάτι που βελτιώνει / επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Μετέπειτα, θα προχωρήσει σε εξετάσεις για την ακριβή διαπίστωση της αιτίας πρόκλησης του μουδιάσματος.

Νευρολογικές Εξετάσεις

Οι νευρολογικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτρομυογράφημα, για τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο οι μύες ανταποκρίνονται στη νευρική διέγερση.
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση (παρακέντηση σπονδυλικής στήλης), για τον αποκλεισμό διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Γενετικός έλεγχος, για διαπίστωση ή μη πιθανών νευρικών προβλημάτων που εμφανίζονται και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Απεικονιστικές Μέθοδοι (MRI, CT)

Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αξονική αγγειογραφία κεφαλής και λαιμού
  • Αξονική τομογραφία της κεφαλής
  • Αξονική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης
  • Μαγνητική τομογραφία κεφαλής
  • Μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης
  • Υπερηχογράφημα των αγγείων του λαιμού 
  • Triplex αγγείων
  • Ακτινογραφία της πληγείσας περιοχής

 

Θεραπεία και Αντιμετώπιση του Μουδιάσματος

Η θεραπεία ενός μουδιάσματος απαιτεί την πλήρη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις το μούδιασμα είναι παροδικό, χωρίς να απαιτεί κάποια παρέμβαση.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την άμεση αντιμετώπιση του νευρικού πόνου. Κάποιες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα είναι:

  • Πρεγκαμπαλίνη
  • Γκαμπαπεντίνη

Για άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών, μπορεί να προταθεί η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμίνες Β6, Β12).

Τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από το μούδιασμα, αλλά είναι καλύτερο να εντοπίσετε τη βασική αιτία του μουδιάσματος πριν τα πάρετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και λάβετε φάρμακα που σας προτείνει ο ίδιος.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του μουδιάσματος σε όλα τα σημεία του σώματος. Παρέχει ανακούφιση μέσω της αυστηρής ρουτίνας άσκησης και τεχνικές, όπως μασάζ, αποτελώντας μια αξιόπιστη μέθοδο αντιμετώπισης του μουδιάσματος.

Χειρουργική Επέμβαση (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως αφαίρεση όγκου ή αποκατάσταση ενός προβλήματος σε ένα μέρος του σώματος (π.χ. σπονδυλική στήλη), απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Συχνές Ερωτήσεις για το Μούδιασμα

 

  1. Γιατί παρατηρείται μούδιασμα του χεριού μετά τον ύπνο; 

    Ένα μούδιασμα στο χέρι μετά τον ύπνο μπορεί να οφείλεται σε καθημερινά αίτια. Για παράδειγμα, κάποιος, μπορεί να έχει πιέσει το χέρι του για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυτή την αίσθηση, ακόμα και μετά τον ύπνο. 

  2. Μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη μαγνησίου τα μουδιάσματα; 

    Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μουδιάσματα μπορεί να είναι «μήνυμα» για έλλειψη μαγνησίου. Αυτό, συμβαίνει γιατί το μαγνήσιο συμβάλλει σε αρκετές λειτουργίες του νευρικού συστήματος. 

  3. Πως συνδέεται η έλλειψη σιδήρου με τα μουδιάσματα; 

    Όχι άμεσα, αλλά ευρύτερα, η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με τα μουδιάσματα. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα άτομα με μειωμένα επίπεδα σιδήρου εκδηλώνουν το λεγόμενο Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών, των οποίων σύμπτωμα αποτελεί και το μούδιασμα των κάτω άκρων. 

  4. Μπορεί να οφείλεται στις κρίσεις πανικού ένα μούδιασμα; 

    Ναι, το μούδιασμα μπορεί να συνδεθεί με τις κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού, ή περίοδοι με έντονο στρες, μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια. 

  5. Μπορούν να εμφανιστούν μουδιάσματα και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από τα χέρια και τα πόδια; 

    Ναι, τα μουδιάσματα μπορούν να παρουσιαστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως: μούδιασμα στο πρόσωπο, μούδιασμα στα χείλη, μούδιασμα στη γλώσσα. Το κάθε μούδιασμα από αυτά μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες, κατά συνέπεια απαιτείται αξιολόγηση από έναν ειδικό. 

Πηγές

  1. Numbness Cleveland Clinic
  2. Numbness Multiple Scleriosis Association of America
  3. Numbness and Tingling Massachusetts General Hospital
  4. Numbness in Hands American Society for Surgery of the Hand
  5. Numbness and tingling Medline Plus
  6. What causes numbness and tingling? Medical News Today
  7. The Relationship between Numbness and Quality of Life National Library of Medicine
  8. Why Am I Experiencing Numbness and Tingling? Healthline

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Καμερίνο (Università di Camerino). Πολύ καλός γνώστης της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας. Εργάζεται στο Pharm24 ως Φαρμακοποιός.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek