×

Top Ενυδατικές Κρέμες για Ακμή για να Διαλέξεις!

Συντάχθηκε:  17/10/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 20s

Η ακμή είναι μία από τις βασικές δερματοπάθειες παγκοσμίως, που ταλαιπωρεί κατά κύριο λόγο εφήβους αλλά και ενήλικες. Συχνό λάθος των ατόμων με ακμή, είναι η παράλειψη της ενυδάτωσης του προσώπου. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα της αφυδάτωση της επιδερμίδας και έξαρση της ακμής.

Στο άρθρο μας, θα γίνει αναφορά στη σπουδαιότητα της χρήσης ενυδατικής κρέμας για ακμή, στα συστατικά που θα πρέπει να εντοπίζετε σε μία τέτοια κρέμα αλλά και τα καλύτερα προϊόντα για να διαλέξετε, από τα κορυφαία brands.

 

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή αποτελεί κοινή δερματική πάθηση, όπου οι πόροι του δέρματος φράζουν. Η απόφραξη των πόρων παράγει μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και άλλους τύπους σπυριών. Τα σπυράκια φέρουν πύον και μερικές φορές επώδυνα εξογκώματα στο δέρμα του ασθενή. Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, η ακμή διακρίνεται σε:

  • Νεογνική(γέννηση – 6 εβδομάδες)
  • Νηπιακή (6 εβδομάδες – 1 έτος)
  • Μέση παιδική (1 έτος – 7 έτη)
  • Προεφηβική (7 έτη – 12 έτη ή περίοδος έναρξης της εμμήνου ρύσεως για τα κορίτσια)
  • Εφηβική(12 – 19 έτη ή περίοδος μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως για τα κορίτσια)

Η ενήλικη ακμή διαχωρίζεται σε:

  • Φαγεσωρική
  • Κυστική
  • Ροδόχρου
  • Οζώδης
  • Ορμονική
  • Ακμή Μαγιόρκας

Όπως παρατηρείτε, όλες οι ηλικιακές ομάδες και φύλα μπορούν να παρουσιάσουν ακμή. Παρόλα αυτά, εμφανίζεται περισσότερο σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

 

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση ενός προσώπου με ακμή;

Σε ένα ακνεϊκό πρόσωπο δεν πρέπει να αφαιρούνται όλα τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. Ωστόσο, είτε λόγω της ακμής, είτε λόγω χρήσης ορισμένων προϊόντων, «απογυμνώνεται» η στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του.

Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστή πληροφορία, αλλά η έλλειψη υγρασίας στην επιδερμίδας μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή ελαίων και σμήγματος. Αυτά, με τη σειρά τους, φράσσουν τους πόρους και οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.

Ωστόσο, δεν αποτελούν όλες οι ενυδατικές για ακμή κατάλληλα προϊόντα για αυτά τα δέρματα. Ένα λάθος στην επιλογή του προϊόντος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να αναζητάτε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα για ακμή σε επικοινωνία με έναν δερματολόγο.

 

Ποια συστατικά να αναζητήσω σε μια ενυδατική κρέμα για ακμή;

Πριν αρχίσετε να αναζητάτε τα κατάλληλα συστατικά σε μια ενυδατική για ακμή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:

  1. Ήπια καθαριστικά: αναζητήστε συστατικά που θα προσφέρουν ήπιο καθαρισμό στην επιδερμίδα σας. Τέτοια συστατικά είναι το Σαλικυλικό οξύ, η Νιασιναμίδη κι ο Ψευδάργυρος.
  2. Προϊόντα με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σας: παρόλο που η ακμή εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε λιπαρά και μικτά δέρματα, αποτελεί μια κατάσταση που μπορεί εμφανιστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Για παράδειγμα, σε ένα ξηρό δέρμα, μπορείτε να σκεφτείτε τη χρήση ενυδατικών προϊόντων με Σκουαλάνιο, για εντατική ενυδάτωση.
  3. Αποφύγετε ορισμένα συστατικά: εκτός της εύρεσης των κατάλληλων συστατικών για την ενυδάτωση της ακμής, στην αντίστοιχη περίπτωση, καλό θα είναι να αποφύγετε ορισμένα συστατικά, όπως σιλικόνες και φαγεσωρογόνα συστατικά.

Top συστατικά για να θυμάσαι

Παρακάτω, θα δούμε και 5 top ενυδατικά συστατικά, που είναι τα κατάλληλα για ένα ακνεϊκό δέρμα:

Γλυκερίνη

Η γλυκερίνη είναι μία κοινή, ενυδατική ουσία. Οι κρέμες ενυδάτωσης με γλυκερίνη συμβάλλουν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Εκτός από τις ενυδατικές της ιδιότητες, η γλυκερίνη, είναι και oil-free συστατικό, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για δέρματα λιπαρά και ακνεϊκά.

Αλλαντοΐνη

Η αλλαντοΐνη είναι μία σημαντική ουσία που βοηθάει στην καταπράυνση των ερεθισμών, προσφέροντας παράλληλα μαλακτική δράση. Σύμφωνα με μελέτες, η αλλαντοΐνη συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων δερματικών ιστών και στη μείωση της φλεγμονής.

Μανδελικό οξύ

Το μανδελικό οξύ παράγεται από τα πικραμύγδαλα, εντάσσεται στα AHA και αποτελεί ένα ενυδατικό και υδατοδιαλυτό συστατικό. Αποτελεί ήπιο απολεπιστικό που βοηθάει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Οι δράσεις του είναι κατά βάση αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις.

Κεραμίδια

Τα κεραμίδια είναι λιπίδια, που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος μας, αποτελώντας το 30% με 40% του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας μας.

Είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος καθώς και για την ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Η μειωμένη περιεκτικότητα κεραμιδίων στο δέρμα συνδέεται με προβλήματα όπως αφυδάτωση, ξηρότητα και ερεθισμός.

Αζελαϊκό Οξύ

Δημοφιλές συστατικό που συστήνουν οι δερματολόγοι για την αντιμετώπιση της ακμής τα τελευταία χρόνια. Το αζελαϊκό οξύ διαθέτει αντιμικροβιακές, κερατολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το συγκεκριμένο συστατικό αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της αλλά και να αποτρέψει μελλοντικά ξεσπάσματα.

 

Ποια ενυδατική για ακμή να διαλέξω;

Η επιλογή της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας για ακμή αποτελεί μια πρόκληση, καθώς λανθασμένα προϊόντα «ευθύνονται» για φαινόμενα εξάρσεων της ακμής. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες για ακμή.

La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome Ultra Soothing Hydrating Care 40ml
La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome Ultra Soothing Hydrating Care 40ml

Ενυδατική κρέμα από τη La Roche-Posay για καταπραϋντική, ενυδατική και επανορθωτική φροντίδα, ενάντια στις ατέλειες. Είναι ιδανική για δέρματα με τάση για ατέλειες, που έχουν γίνει ευαίσθητα λόγω των θεραπειών ακμής που προκαλούν ξηρότητα.

 

Apivita Just Bee Clear Blemish Control Mattifying Moisturizer 40ml
Apivita Just Bee Clear Blemish Control Mattifying Moisturizer 40ml

H Apivita, με τη νέα σειρά Just Bee Clear, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, παρουσιάζει την ενυδατική κρέμα Apivita Just Bee Clear Blemish Control Mattifying Moisturizer, για δέρματα με τάση ακμής.

Αποτελεί μια εξαιρετικά ελαφριά κρέμα – gel που ενυδατώνει χωρίς να αφήνει ίχνος λιπαρότητας, προσφέροντας μια ευχάριστη και άνετη αίσθηση. Επιπλέον, είναι εμπλουτισμένη με την πατενταρισμένη propolis AmC, που συνδυάζει τα πιο αποτελεσματικά αντιμικροβιακά μόρια της πρόπολης και αποδεδειγμένα αναστέλλει τον σχηματισμό του βιοφίλμ του C. Acnes, βασικού παράγοντα στην εμφάνιση ακμής.

 

Lierac Sebologie Regulating Gel 40ml
Lierac Sebologie Regulating Gel 40ml

Για την ενυδάτωση του προσώπου με ακμή, το Lierac Sebologie Blemish Correction Regulating Gel είναι το κατάλληλο προϊόντ. Το ζελ, προσφέρει εξειδικευμένη λύση στην καταπολέμηση των ατελειών σε κάθε στάδιο της εξέλιξής τους.

Η σύνθεση με στυπτικό γλυκονικό ψευδάργυρο και bakuchiol, συμβάλλει στη μείωση της γυαλάδας και τους διευρυμένους πόρους. Το σαλικυλικό οξύ, με κερατολυτική δράση, δρα στα σπυράκια και στα σημάδια. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το δέρμα καθαρίζεται σε βάθος κι η ξηρότητα μειώνεται.

 

Frezyderm Ac-Norm Total Control 50ml
Frezyderm Ac-Norm Total Control 50ml

Η εξειδικευμένη κρέμα προσώπου Ac-Norm Total Control, προσφέρει ενυδάτωση και προστασία για κάθε τύπο ακμής (ήπια, μέτρια ή σοβαρή). Έχει σύνθεση με φυτικά εκχυλίσματα, ανάλογης αποτελεσματικότητας με αυτής των φαρμακευτικών μορίων, χωρίς τον κίνδυνο όμως παρενεργειών ή ερεθισμών.

Το προϊόν, έχει ισχυρή αντιακνεϊκή δράση, χωρίς να εμφανίζονται δυσχρωμίες, φωτοευαισθησίες, πρόωρη γήρανση του δέρματος. Παράλληλα, καταπολεμά την ανάπτυξη του P.Acnes, μειώνοντας τις φλεγμονές. Τέλος, ενυδατώνει το δέρμα και ενεργοποιεί τη σύνθεση της ελαστίνης, για άνεση και ευεξία.

 

Caudalie Vinopure Moisturizing Mattifying Fluid 40ml
Caudalie Vinopure Moisturizing Mattifying Fluid 40ml

Η Caudalie Vinopure Moisturizing Mattifying Fluid προσφέρει ενυδάτωση, μείωση των ατελειών και της γυαλάδας, δίνοντας ματ αποτέλεσμα. Με 96% φυσικά συστατικά και λεπτόρρευστη υφή, προσφέρει απαλό άγγιγμα στην επιδερμίδα χωρίς ερεθισμούς.

Η ενυδατική κρέμα της Caudalie περιέχει πολυφαινόλες σταφυλιού, οι οποίες περιορίζουν την οξείδωση του σμήγματος, το οποίο προκαλεί μαύρα στίγματα, και φυτικό σκουαλένιο από μεσογειακά ελαιόδεντρα, που ενυδατώνει και καταπραΰνει την ξηρή επιδερμίδα.

 

Thank You Farmer Phyto Relieful Cica Cream 80ml
Thank You Farmer Phyto Relieful Cica Cream 80ml

Η Thank You Farmer Phyto Relieful Cica Cream προσφέρει καταπράυνση και ανακούφιση στο δέρμα, αναπληρώνοντας τα επίπεδα υγρασίας και διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα το pH της επιδερμίδας, χάρη στη σύνθεση με υδροκοτύλη και του 8-Relieful Complex, συστατικά από την κορεάτικη ιατρική.

Το προϊόν είναι ιδανικό για άτομα με φλεγμονή στην επιδερμίδα, ξηρότητα ή ακμή που έχει προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από το στρες ή την έλλειψη ύπνου.

 

Avene Cleanance Hydra Soothing Cream 40ml
Avene Cleanance Hydra Soothing Cream 40ml

Η Avene ενυδατική για ακμή που θα προσφέρει καταπράυνση και θρέψη για τις ακνεϊκές επιδερμίδες. Η Κρέμα Cleanance Hydra ενδείκνυται ιδιαίτερα για το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα λόγω φαρμακευτικών αγωγών κατά της ακμής με καταπραϋντική, ενυδατική και θρεπτική δράση.

Το ιαματικό Νερό της Avène προσφέρει στο δέρμα όλες τις καταπραϋντικές και αντι-ερεθιστικές ιδιότητές του κι η Bisabolol καταπραΰνει τις κοκκινίλες στην επιδερμίδα.

Η Ειρήνη Δημητρίου κατάγεται και ζει στον Βλαχιώτη Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Από το 2024, εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο φαρμακείο Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Νικόλαρος, Κ. Βαβλιάκης, στη Σπάρτη Λακωνίας.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek