×

Τριχόπτωση: Οι καλύτερες βιταμίνες & συμπληρώματα διατροφής

Συντάχθηκε:  10/12/2024, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  14m, 21s

Η τριχόπτωση αποτελεί μια κατάσταση που απασχολεί έντονα άνδρες και γυναίκες! Ενώ η τριχόπτωση είναι φυσιολογική όσον αφορά την απώλεια μερικών τριχών καθημερινά, η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να είναι ανησυχητική και να απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και αντιμετώπιση.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθουμε τα πάντα για την τριχόπτωση, όπως τα αίτια της, τους τύπους τριχόπτωσης, τον ρόλο της διατροφής, καθώς και τους τρόπους για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα.

 

Τι είναι η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των τριχών που έχουμε στο κεφάλι μας. Η ζωή του τριχοθυλακίου είναι κυκλική από τη φύση της. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια διαδικασία διαδοχής τριών καθορισμένων φάσεων, στις οποίες τα μαλλιά αναπτύσσονται, υποχωρούν και πέφτουν:

  1. Αναγενής φάση: η φάση ανάπτυξης των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, διάρκειας 2 έως 6 χρόνια, τα κύτταρα της ρίζας της τρίχας (ή τριχοθυλακίου) πολλαπλασιάζονται ενεργά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου ένα εκατοστό τον μήνα.
  2. Καταγενής φάση: η συγκεκριμένη φάση διαρκεί 2 έως 3 εβδομάδες. Αποτελεί μια σύντομη μεταβατική φάση μεταξύ των φάσεων ανάπτυξης και απόπτωσης. Η ρίζα της τρίχας είναι ανενεργή και τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται.
  3. Τελογενής φάση: είναι η φάση της τριχόπτωσης ή της απόπτωσης των “νεκρών” τριχών. Το στάδιο αυτό έχει διάρκεια περίπου 2 έως 3 μήνες.

Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης, με την πτώση των μαλλιών ένας νέος κύκλος ξεκινά και πάλι με την ανάπτυξη νέων μαλλιών στην αναγενή φάση. Στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα τριχοθυλάκιο μπορεί να πραγματοποιήσει 25 – 30 κύκλους, παράγοντας 25 – 30 τρίχες, η οποίες «ζουν» για διάστημα 2-6 χρόνια. Στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκονται περίπου 150.000 τριχοθυλάκια, όλα σε διαφορετικά στάδια του κύκλου από γειτονικά θυλάκια.

Η πτώση ορίζεται στις 50 – 100 τρίχες την ημέρα, πάντα κατά προσέγγιση. Δεν αποτελεί όμως ένα δεδομένο που πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς ο αριθμός που αναπτύσσονται είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό που πέφτουν.

 

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα κι έχει τις ρίζες του σε διάφορες αιτίες. Τα βασικότερα αίτια της τριχόπτωσης αφορούν:

  • Ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες
  • Ορμονικές αλλαγές (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση, την κλιμακτήριο ή την εγκυμοσύνη) ή κληρονομικοί παράγοντες 
  • Χρόνιες παθήσεις, όπως η αναιμία ή ο διαβήτης 
  • Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές
  • Παράγοντες, όπως το έντονο και συχνό βούρτσισμα, η επεξεργασία με θερμότητα κ.ά. 

Οι αλλαγές των εποχών συνδεόνται επίσης με την τριχόπτωση. Το καλοκαίρι υπάρχει η τάση το τριχωτό της κεφαλής να “γεμίζει” περισσότερο, προστατεύοντας έτσι το κεφάλι από τον ήλιο. Αντίθετα, την άνοιξη και το φθινόπωρο,  παρατηρείται αύξηση της απώλειας των μαλλιών, η οποία ονομάζεται εποχική τριχόπτωση. Το φθινόπωρο η τριχόπτωση διαρκεί περίπου 2 μήνες και λογίζεται ως μία πλήρως αναστρέψιμη διαδικασία

 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για τη τριχόπτωση;

Η αξιολόγηση της τριχόπτωσης απαιτεί συνήθως τη συμβουλή ενός ειδικού, όπως ενός δερματολόγου. Κατά την εξέταση, ο γιατρός θα εξετάσει στοιχεία, όπως:

  • ιστορικό της τριχόπτωσης
  • γενική υγεία του ατόμου
  • διατροφικές συνήθειες
  • ορμονικές αλλαγές

Εν συνεχεία, ορισμένες εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των αιτιών της τριχόπτωσης. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αίματος και ορμονικές εξετάσεις: Ο έλεγχος των επιπέδων ορισμένων ορμονών, όπως του θυρεοειδούς και των οιστρογόνων μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τυχόν διαταραχές που σχετίζονται με την τριχόπτωση.
  • Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή δείγματος του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να ληφθεί για βιοψία για να εξεταστεί με μικροσκόπιο. Αυτό μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υγεία των τριχών και την πιθανή αιτία της τριχόπτωσης.
  • Εξέταση σίδηρου και άλλων θρεπτικών συστατικών: Έλεγχος των επιπέδων σίδηρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών.

 

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της αραίωσης μαλλιών;

Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία, και τα πρώτα σημάδια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία και τον τρόπο εξέλιξης. Ωστόσο, κάποια συνήθη σημάδια αραίωσης των μαλλιών περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια όγκου: Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η απώλεια του φυσικού όγκου των μαλλιών. Τα μαλλιά μπορεί να φαίνονται λιγότερο πυκνά και λεπτά.
  • Αύξηση της εμφάνισης του τριχωτού της κεφαλής: Η εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να αυξηθεί, με τα κενά από τα μαλλιά να είναι πιο αισθητή.
  • Αλλαγές στην υφή και την όψη: Τα μαλλιά μπορεί να αλλάξουν στην υφή τους, γίνονται πιο ξηρά ή λιγότερο λαμπερά.

 

Πώς θα αντιμετωπίσω την τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν τα μαλλιά μιας γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ανάπτυξη της τρίχας.

Στη συνέχεια και μετά τον τοκετό, τα οιστρογόνα πέφτουν απότομα και έτσι εμφανίζεται έντονη τριχόπτωση στις γυναίκες. Γενικά, η τριχόπτωση μετά από μια εγκυμοσύνη δεν είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Αν όμως δεν επανέρχονται τα μαλλιά σας στην κατάσταση τους πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να αναζητήσετε την αιτία της απώλεια μαλλιών σε άλλους παράγοντες, όπως τριχόπτωση λόγω κακής διατροφής, τριχόπτωση λόγω χαμηλών επιπέδων σιδήρου ή έλλειψη φυλλικού οξέος.

 

Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό για την τριχόπτωση;

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό αν παρατηρήσετε σημάδια άμεσα τριχόπτωσης (π.χ. πολλές τρίχες στο μαξιλάρι ή στο μπάνιο μετά το ντους).

Συγκεκριμένα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό αν:

  1. Η τριχόπτωση είναι αιφνίδια ή έντονη
  2. Άλλα συμπτώματα, όπως κνησμός, ερυθρότητα, πόνος ή ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής
  3. Έχετε προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών σας

 

Τι είναι η τελογενής τριχόπτωση;

Η τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια είναι μια ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής που οφείλεται στην απορρύθμιση του κύκλου ζωής της τρίχας. Σαν αποτέλεσμα έχει την απώλεια μεγάλου αριθμού (πάνω από 125-150) τριχών κάθε μέρα, ενώ λόγω των συνεπειών της στην εμφάνιση των ασθενών μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή τους.

Οφείλεται είτε στην πρόωρη είτε στην καθυστερημένη είσοδο της τρίχας από την αναγενή φάση ανάπτυξης (2 ως 8+ χρόνια για το τριχωτό της κεφαλής) στην τελογενή φάση (3 μήνες).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 10% των τριχών βρίσκονται στην τελογενή φάση, σε περιπτώσεις τριχόρροιας όμως αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 30%. Η συνολική απώλεια ωστόσο κατά το διάστημα της έξαρσης δεν ξεπερνά συνήθως το 50% των μαλλιών του ασθενούς.

Αντιμετώπιση της τελογενούς τριχόπτωσης

Η αντιμετώπιση της τελογενούς τριχόπτωσης επιλέγεται βάσει του εκλυτικού παράγοντα, της βασικής δηλαδή αιτίας πίσω από την ασθένεια, και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • βελτίωση της ποιότητας διατροφής και λήψη συμπληρωμάτων (σιδήρου, συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνης D, ψευδαργύρου κ.ά.)
  • ορμονική υποκατάσταση σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού και εμμηνόπαυσης
  • συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη για τη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων
  • καλλυντική υποβοήθηση με χρήση προϊόντων που περιέχουν στεμοξυδίνη, νιοξίνη, και μινοξιδίλη, οι οποίες καθυστερούν την έναρξη της τελογενούς φάσης της τρίχας, ή του συνδυασμού συστατικών CNPDA (caffeine, niacinamide, panthenol, dimethicone, acrylate polymer), που συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τρίχας και την αύξηση του όγκου της.

Πόσο διαρκεί η τελογενής τριχόπτωση;

Η τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια, διαρκεί κατά μέσο όρο 3 ως και 6 μήνες, μετά τους οποίους συνήθως υποχωρεί τελείως (πλην των χρόνιων περιπτώσεων). Μετά την τελογενή τριχόπτωση, η επανέκφυση των μαλλιών μπορεί να χρειαστεί από 12 ως 18 μήνες μέχρι να γίνει αισθητή, αναλόγως και του μήκους τους.

Στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει χαθεί μεγάλο ποσοστό των τριχών η επανέκφυση μπορεί να υποβοηθηθεί και με μεταμόσχευση μαλλιών.

 

Το άγχος προκαλεί τριχόπτωση;

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας είναι η πρόκληση τριχόπτωσης λόγω άγχους. Πολλές φορές δεν είναι απλά σύμπτωμα, διότι από το έντονο άγχος προκαλείται έντονη -πολλές φορές αντιμετωπίσιμη και άλλες όχι- τριχόπτωση, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεαρές ηλικίες.

Τα είδη τριχόπτωσης από το άγχος

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα είδη τριχόπτωσης που οφείλονται από το άγχος

Τελογενής τριχόρροια ή διάχυτη αλωπεκία

Λόγω του έντονου άγχους επηρεάζεται ο κύκλος ζωής των τριχών και έτσι παρατηρείται πως πολλά τριχοθυλάκια υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως να λειτουργούν. Αποτέλεσμα αυτού, η πρόωρη απώλεια των μαλλιών. Τέτοιου είδους τριχόπτωση συχνά παρατηρείται ύστερα από έντονες περιόδους, γεμάτες με άγχος και αλλαγές, που απαιτούν νέα προσαρμογή. Επίσης μπορεί να προκληθεί ύστερα από εγκυμοσύνη ή κάποια σοβαρή ασθένεια.

Γυροειδής αλωπεκία

Πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση, η οποία προκαλείται και παρουσιάζεται μετά από έντονο και συνεχόμενο άγχος. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση τριχόπτωσης και η απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι, δημιουργώντας μπαλώματα.

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μια τάση ή ψυχαναγκασμό που ο ασθενής τραβά τις τρίχες από το κεφάλι ή από κάθε σημείο τους σώματός του, λόγω άγχους. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά να προκαλείται μια αραίωση ή τριχόπτωση, που όμως δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση και το άτομο μπορεί να το ξεπεράσει με τη βοήθεια ενός θεραπευτή.

 

Η τριχόπτωση συνδέεται με την ηλικία;

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όσο μεγαλώνουμε όμως, τόσο πιο πιθανό είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με την τριχόπτωση. Φυσικά, μια μικρή αραίωση των μαλλιών όσο μεγαλώνουμε είναι απόλυτα φυσιολογική, καθώς οι θύλακες της τρίχας γίνονται λιγότερο παραγωγικοί όσο περνούν τα χρόνια. Μάλιστα, στις γυναίκες συνήθως η τριχόπτωση συμβαίνει σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, ενώ στους άντρες παρατηρείται αραίωση που ξεκινάει στους κροτάφους.

 

Μπορεί να έχω τριχόπτωση αν δεν τρέφομαι σωστά;

Σε περίπτωση κακής διατροφής ή έλλειψης βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων ενδέχεται να προκληθεί τριχόπτωση. Τα διάφορα θρεπτικά συστατικά συντελούν στην απόκτηση δυνατών και υγιή μαλλιών.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για τα μαλλιά είναι:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως βιταμίνη Β1, που περιέχεται σε ηλιόσπορους, όσπρια και τροφές ολικής άλεσης. Επίσης η βιταμίνη Β5 είναι ιδιαίτερα σημαντική και περιέχεται στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια και στο σολομό.
  • Βιοτίνη, η οποία υπάρχει στα αυγά, στο κρέας και στη βρώμη.
  • Σίδηρος, με τα ψάρια και το κρέας να αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές σιδήρου. Επίσης, ο σίδηρος περιέχεται και στις φακές και στο ψωμί ολικής άλεσης.
  • Ψευδάργυρος, ο οποίος περιέχεται στο βοδινό κρέας, στα σκληρά τυριά, και στη βρώμη.
  • Αμινοξέα, που βρίσκονται στις φακές, στο κρέας, στους σπόρους σόγιας και τους κελυφωτούς καρπούς.

 

Ποια είναι τα βασικά αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης;

Η ανδρική τριχόπτωση κάνει την εμφάνισή της περίπου στην ηλικία των 50, όμως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Μια βασική αιτία πρόκλησης της ανδρικής τριχόπτωσης είναι η γενετική προδιάθεση. Η κληρονομική αλωπεκία πλήττει μεγάλο ποσοστό των ανδρών και οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων, που είναι ανδρικές ορμόνες. Τα αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης μπορεί να είναι:

  • Η γενετική προδιάθεση
  • Το στρες
  • Η εποχικότητα
  • Η κακή διατροφή
  • Χρόνιες ασθένειες
  • Κάποια φάρμακα για τον καρκίνο

 

Ποια είναι τα αίτια της εποχικής τριχόπτωσης στις γυναίκες;

Η εποχική τριχόπτωση αφορά στην προσωρινή απώλεια τριχών που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Η ακριβής αιτία της εποχικής τριχόπτωσης δεν είναι 100% σαφής, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η εποχική τριχόπτωση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες . Παρόλα αυτά, η εποχική τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  • Κύκλος ανάπτυξης τρίχας: Οι τρίχες βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της φάσης ανάπαυσης και της φάσης απώλειας. Κατά τη διάρκεια των αλλαγών στις εποχές, όπως το φθινόπωρο και η άνοιξη, περισσότερες τρίχες μπορεί να μπουν στη φάση απώλειας, προκαλώντας την εποχική τριχόπτωση.
  • Αλλαγές από την έκθεση στον ήλιο: Η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να επηρεάσει την υγεία της τρίχας και να προκαλέσει τριχόπτωση.
  • Πρόβλημα διατροφής: Η ανεπαρκής διατροφή ή η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και να συμβάλει στην τριχόπτωση.
  • Στρες: Το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών. Μια άκρως αγχωτική περίοδος μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών και να επιφέρει τριχόπτωση.
  • Ορισμένες παθήσεις & καταστάσεις: Ορισμένες παθήσεις, όπως η αναιμία, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και άλλες καταστάσεις υγείας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να προκαλέσουν τριχόπτωση.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες & μέταλλα για τριχόπτωση;

Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα κι άλλα θρεπτικά συστατικά, αποτελούν τον «σύμμαχο» κατά της τριχόπτωσης.
Τα θρεπτικά συστατικά που θα δούμε στον πίνακα παρακάτω, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να αναχαιτίσουν την πορεία της τριχόπτωσης. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, εκτός των παρακάτω θρεπτικών συστατικών, έχουν στη σύνθεσή τους κι άλλες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, που συμβάλλουν ολιστικά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Βιταμίνες & μέταλλα για τριχόπτωση

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των κυττάρων που εξελίσσονται σε τριχοθυλάκια. Η ανάπτυξη των νέων θυλακίων συμβάλλει στη διατήρηση του πάχους των μαλλιών και την αποτροπή της τριχόπτωσης. Σύμφωνα με έρευνες, επίσης, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των μαλλιών, ώστε αυτά να μπορούν να αναπτυχθούν. Τα συμπληρώματα σιδήρου προτείνονται στην περίπτωση της τριχόπτωσης αρκετά συχνά.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, εμφανίζεται τριχόπτωση, κατά συνέπεια, η λήψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που βοηθά στην παραγωγή κερατίνης. Η κερατίνη αποτελεί μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιοτίνης στο σύστημά σας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, η οποία, με τη σειρά της, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Οι αδένες του δέρματος επωφελούνται επίσης από τη βιταμίνη Α, χρησιμοποιώντας την για την παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα (έλαιο) διατηρεί το τριχωτό της κεφαλής σας ενυδατωμένο και διατηρεί τα μαλλιά υγιή. Θα πρέπει να προσέχετε όμως με τη βιταμίνη Α, καθώς η υπερβολική δοσολογία μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής κατά της Τριχόπτωσης:

Παρακάτω θα ανακαλύψουμε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής κατά της τριχόπτωσης για γυναίκες και άνδρες!

Priorin Extra Συμπλήρωμα Διατροφής
Priorin Extra Συμπλήρωμα Διατροφής

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα κατά της τριχόπτωσης στοχεύει στις γερές ρίζες και συνεπώς στα γερά μαλλιά. Η σύνθεση του Priorin Extra, είναι πλούσια σε βιοτίνη, L-Κυστίνη, εκχύλισμα κεχριού και βιταμίνη Β5, αποτελώντας εξαιρετική “τροφή” για τη ρίζα της τρίχας. Η βιοτίνη είναι πολύ σημαντική για το δέρμα και των εξαρτημένων του (τρίχες & νύχια), η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ, που αποτελεί βασικό δομικό συστατικό της κερατίνης, ενώ το εκχύλισμα κεχριού περιέχει milliacin και αρκετά λιπαρά οξέα, που χαρίζουν τόνωση και ενυδάτωση. 

Phyto Phytophanere Μαλλιά & Νύχια
Phyto Phytophanere Μαλλιά & Νύχια

Το Phyto Phytophanere είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην τριχόπτωση εδώ και πολλά χρόνια. Αντιμετωπίζει δραστικά την τριχόπτωση, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ποικίλες βιταμίνες (Β2, Β5, Β6, Β8, C, Ε). Είναι ιδανικό για την τριχόπτωση, τα αδύναμα μαλλιά, τα μαλλιά που σπάνε, αλλά και για την ενδυνάμωση των νυχιών. 

Health Aid Hair-Vit 90caps
Health Aid Hair-Vit 90caps

Το συμπλήρωμα διατροφής Health Aid Hair-Vit προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Βοηθά στην ανανέωση του θύλακα τριχών και προστατεύει από τον μη φυσιολογικό ρυθμό ανανέωσης των τριχών. Επίσης, καταπολεμά το γκριζάρισμα των μαλλιών και λειτουργεί ως εσωτερική “μάσκα ομορφιάς και λάμψης” για τα μαλλιά. Επιπλέον, αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και υποστηρίζει τη θρέψη του θύλακα και την ίδια την τρίχα, προσφέροντας συνεχή φροντίδα.

Vitabiotics Wellwoman Hairfolic Tricologic 60tabs
Vitabiotics Wellwoman Hairfolic Tricologic 60tabs

Το Hairfollic Woman περιλαμβάνει ένα μείγμα μετάλλων, αμινοξέων και φολικού οξέος, που βοηθούν στη διατήρησης της υγείας των μαλλιών. Ο χαλκός ενισχύει το φυσικό χρώμα των μαλλιών, ενώ η βιοτίνη, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος διασφαλίζουν τη διατήρηση υγιών μαλλιών. Η βιταμίνη C στηρίζει το φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου για την υγιή λειτουργία του δέρματος, ενώ η νιασίνη βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-05-01 163947

Το Hairfollic Man αποτελεί ένα ισορροπημένο συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και βιοενεργών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη διατήρηση υγιών μαλλιών.  Περιέχει τα παρακάτω βασικά συστατικά:

  • Χαλκός: συμβάλλει στο φυσικό χρώμα των μαλλιών
  • Βιοτίνη: βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών
  • Βιταμίνη C: βοηθά στο φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου για την ομαλή λειτουργία του δέρματος
  • Ψευδάργυρος και σελήνιο: συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των νυχιών

 

Αναζήτηση δυναμωτικού σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης.

Στην περίοδο της τριχόπτωσης, είναι καλό να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο σαμπουάν σας με ένα σαμπουάν που θα διεγείρει την μικροκυκλοφορία στο τριχωτό. Προτιμήστε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα με χλιαρό νερό. Ξεχάστε το έντονο μασάζ και το τρίψιμο και κάντε απαλές κινήσεις με τα ακροδάχτυλα.

Παράλληλα με τη λήψη συμπληρωμάτων κατά της τριχόπτωσης, μπορεί κανείς να ενισχύσει τη δράση τους με ειδικά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης.  Όλα αυτά  δρουν επικουρικά και ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα. Ενισχύουν την μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής διεγείροντας τους θύλακες και χαρίζοντας τόνωση και προστασία της ίδιας της τρίχας από εξωτερικές “επιθέσεις”, όπως είναι διαδικασίες styling αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

 

Λοσιόν ή αμπούλες κατά της τριχόπτωσης

Θεωρείται από πολλούς η πιο άμεση λύση στο πρόβλημα! Χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες στην πάσχουσα περιοχή ή και σε όλο το τριχωτό και κάντε απαλό μασάζ για 20-30 δευτερόλεπτα. Εάν χρησιμοποιήσετε λοσιόν ψεκάστε στο τριχωτό. Η απευθείας εφαρμογή στο τριχωτό έχει ως αποτέλεσμα την διέγερση του βολβού της τρίχας διευκολύνοντας έτσι την θρέψη και την αιμάτωση του.

Η ζωή της τρίχας επιμηκύνεται και τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά και πυκνά! Μην ανησυχείτε δεν θα λαδώσουν τα μαλλιά σας! Χρησιμοποιήστε τις αμπούλες ή την λοσιόν 2-3 φορές την εβδομάδα για διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων. Δείτε τις αμπούλες κατά της τριχόπτωσης και λοσιόν τριχόπτωσης  και επιλέξτε τα κατάλληλα για εσάς προϊόντα.

Παράγοντες Τριχόπτωσης infographic

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek