Τριγωνέλλα: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Η τριγωνέλλα (αγγ. fenugreek), είναι ένα βότανο που συνδυάζει την παραδοσιακή ιατρική με τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις. Από τη χρήση της στη ρύθμιση του σακχάρου, μέχρι τη συμβολή της στη φροντίδα της επιδερμίδας και την ενίσχυση της γαλουχίας, η τριγωνέλλα κερδίζει τη θέση της ως φυσικός σύμμαχος για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.
Στο άρθρο μας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ιδιότητες, τις χρήσεις και τα οφέλη της τριγωνέλλας, καθώς και πώς να την εντάξετε στην καθημερινότητά μας.
Τι Είναι η Τριγωνέλλα;
Σύμφωνα με το National Center for Complementary and Integrative Health, η τριγωνέλλα, αποτελεί βότανο που μοιάζει με το τριφύλλι. Προέρχεται κατά βάση από τη Μεσόγειο και τη Δ. Ασία. [1] Οι σπόροι της τριγωνέλλας, αρκετά διάσημοι για τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγείας, έχουν μυρωδιά και γεύση όπως το σιρόπι σφενδάμου.
Η τριγωνέλλα αποτελεί μέρος της οικογένειας των φασολιών και αναπτύσσεται ως ένα ανορθούμενο είδος ετήσιας καλλιέργειας με μακρούς, λεπτούς μίσχους, που φτάνουν σε ύψος τα 30 έως 60 εκατοστά.
Το βότανο φέρει γκριζοπράσινα, τριμερή, οδοντωτά φύλλα και λευκά ή ανοιχτοκίτρινα άνθη που εμφανίζονται το καλοκαίρι και εξελίσσονται σε μακριούς, λεπτούς, ξιφοειδείς λοβούς σπόρων με καμπυλωτή άκρη που μοιάζει με ράμφος. Η τριγωνέλλα ευδοκιμεί σε πλήρη ήλιο και σε πλούσια, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και έχει πικάντικη οσμή.
Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μείγμα μπαχαρικών ή ως αρωματικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά. Το εκχύλισμα τριγωνέλλας, επίσης, αξιοποιείται και σε καλλυντικά προϊόντα.
Σήμερα, η τριγωνέλλα, χρησιμοποιείται ευρέως και στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής, προσφέροντας ανακούφιση συμπτωμάτων σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως οι πόνοι της έμμηνου ρύσεως ή προωθώντας λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ενίσχυση του μητρικού γάλακτος.
Ιστορία και Προέλευση της Τριγωνέλλας
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Drugs.com, Το βότανο της τριγωνέλλας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μπαχαρικό μαγειρικής στην Ευρώπη και παραμένει δημοφιλές συστατικό σε διάφορες συνταγές στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες. [2]
Στην παραδοσιακή ιατρική, η τριγωνέλλα αποτέλεσε βασικό συστατικό σε ένα πατενταρισμένο φάρμακο του 19ου αιώνα, το Lydia Pinkham’s Vegetable Compound, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δυσμηνόρροια και τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
Παλαιότερα, οι σπόροι τριγωνέλλας, χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο της ινσουλίνης από το στόμα και τα εκχυλίσματα σπόρων έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Το άρωμα και η γεύση σφενδάμου της τριγωνέλλας έχει οδηγήσει στη χρήση της σε απομίμηση σιροπιού σφενδάμου. Οι σπόροι της τριγωνέλλας αξιοποιούνται εξίσου ως ζωοτροφή, καθώς είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες.
Διατροφική Αξία και Συστατικά της Τριγωνέλλας
Σύμφωνα με το Υπ. Γεωργίας των Η.Π.Α. [3], μια κουταλιά της σούπας (11 g) με σπόρους τριγωνέλλας, περιέχει:
- Θερμίδες: 35
- Πρωτεΐνη: 2.55g
- Υδατάνθρακες: 6.4g
- Φυτικές ίνες: 2.7g
- Λίπος: 1g
- Σίδηρος: 21% της ημερήσιας αξίας
- Μαγγάνιο: 6% της ημερήσιας αξίας
- Μαγνήσιο: Μαγνήσιο: 5% της ημερήσιας αξίας
Οφέλη για την Υγεία από την Κατανάλωση Τριγωνέλλας
Οι ιδιότητες της τριγωνέλλας είναι πολλές και σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα από τα βασικά οφέλη του βοτάνου για τον άνθρωπο και την υγεία του.
Ρύθμιση Επιπέδων Ζαχάρου στο Αίμα
Η τριγωνέλλα και πιο συγκεκριμένα οι σπόροι της είναι αρκετά αποτελεσματικοί στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν φυτικές ίνες και άλλες χημικές ουσίες, συμβάλλοντας στην ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται, μια διαδικασία που βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου.
Διάφορες έρευνες έχουν υποστηρίξει τη λειτουργία των σπόρων τριγωνέλλας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε μία μελέτη των Seyyedeh Seddigheh Hassani et. 2019, σε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου ΙΙ, που λάμβαναν 5g σκόνης σπόρων τριγωνέλλας δύο φορές την ημέρα για 2 μήνες, παρουσίασαν μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας και της αιμοσφαιρίνης A1c, ενός δείκτη μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. [15]
Εν συνεχεία, σε μία μικρή μελέτη των Nazila Kassaian et. 2009, διαπιστώθηκε πως μία ημερήσια δόση 10g σπόρων τριγωνέλλας, εμποτισμένων σε ζεστό νερό, βοήθησε στον έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ. [12] Συμπληρωματικά, σε μια πολύ μικρή μελέτη εξίσου του 2009, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση αρτοσκευασμάτων που παρασκευάστηκαν με αλεύρι τριγωνέλλας, μείωση την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Αδυνάτισμα
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η τριγωνέλλα, φέρεται να καταστέλλει την όρεξη, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας. Αυτή ιδιότητα, συμβάλλει στη μείωση την υπερκατανάλωση τροφής και αυτομάτως, στην απώλεια βάρους. Αυτό, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα της τριγωνέλλας σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα πληρότητας.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα των JiYoung Bae et. 2015, εννέα υπέρβαρες κορεάτισσες συμμετέχουσες έπιναν τσάι με τριγωνέλλα – μάραθο ή εικονικό φάρμακο πριν το μεσημεριανό τους γεύμα. Εκείνες που ήπιαν το τσάι, ανάφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένες και περισσότερο χορτάτες. [14]
Οφέλη για το Δέρμα και τα Μαλλιά
Η τριγωνέλλα έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, όπου δυνητικά, μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, προστατεύοντας από τον πόνο και το οίδημα. Επιπλέον, η τριγωνέλλα, περιέχει φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις, που βοηθούν στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής της ικανότητας του οργανισμού, συμβάλλοντας στην προστασία του δέρματος από την πρόωρη γήρανση.
Η αντιμυκητιασική και αντιβακτηριακή δράση της τριγωνέλλας, που είναι σχετικά πρόσφατη, είναι εξίσου σημαντική για το δέρμα. Σύμφωνα με μελέτη των Haouala et al., 2008, ένα υδάτινο εκχύλισμα από διάφορα μέρη της τριγωνέλλας, σε διάφορους διαλύτες (κλάσματα πετρελαϊκού αιθέρα, μεθανόλης, οξικού αιθυλεστέρα των εναέριων μερών), είχε δράση σε στελέχη μυκήτων όπως Fusarium graminearum, Rhizoctoniasolani, Pythium aphaniderma-tum, Botrytis cinerea και Alternaria sp. [16]
Ως προς την υγεία των μαλλιών, η τριγωνέλλα, αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης, δύο συστατικών που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξή τους. Περιέχουν επίσης τα φλαβονοειδή και τις σαπωνίνες, που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιμυκητιασικών επιδράσεών τους.
Πώς να Ενσωματώσετε την Τριγωνέλλα στη Διατροφή σας
Η τριγωνέλλα, είτε σε μορφή τσαγιού είτε σε μορφή σπόρων, μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές κουζίνες.
Συνταγές με Τριγωνέλλα
Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό σε διάφορες κουζίνες και πιάτα. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένες βασικές από τις χρήσεις αυτές:
- Οι σπόροι τριγωνέλλας, λόγω της πικρής τους γεύσης, χρησιμοποιούνται συχνά σε μείγματα μπαχαρικών και αρκετές ινδικές συνταγές με κάρυ, τουρσί και σάλτσες.
- Μπορείτε να προσθέσετε τριγωνέλλα σε ζεστά πιάτα, όπως μια σούπα με φακές.
- Μπορείτε να προμηθευτείτε τσάι τριγωνέλλας και να το καταναλώσετε όπως οποιοδήποτε ρόφημα.
Συμπληρώματα και Δοσολογία
Η τριγωνέλλα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αποτελεί συστατικό πολλών συμπληρωμάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα σκευάσματα διαφέρουν, η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από το συμπλήρωμα.
Ως προς τη λήψη τους, θα πρέπει τα συμπληρώματα με τριγωνέλλα να λαμβάνονται πριν ή μαζί με ένα γεύμα. Δεδομένου ότι αυτό το βότανο συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ίσως είναι καλύτερο να το λαμβάνετε μαζί με το γεύμα με τους περισσότερους υδατάνθρακες της ημέρας.
Ως προς τη δοσολογία, θα πρέπει να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα προϊόντα. Αν δεν είστε σίγουροι ή έχετε ειδικές συστάσεις, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Πιθανές Παρενέργειες και Προφυλάξεις
Παρόλο που η τριγωνέλλα είναι αρκετά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως:
- Πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν υπάρχει αλλεργία στα φιστίκια.
- Ήπιες στομαχικές διαταραχές, όπως ναυτία, διάρροια, εμετός και δυσπεψία.
- Σε περίπτωση διατροφικών διαταραχών, μειωμένη όρεξη.
- Πιθανότητα αλληλεπίδρασης με φάρμακα ή συμπληρώματα που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Η τριγωνέλλα, μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με τη βαρβαρίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.
- Εάν είστε έγκυος επικοινωνήστε πρώτα με έναν γιατρό, καθώς η χρήση της κατά την περίοδο αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και η ασφάλειά της σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα είναι άγνωστη.
Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσετε τη χρήση του βοτάνου, όπως και οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Συχνές Ερωτήσεις για την Τριγωνέλλα
Πως παρασκευάζω τσάι με τριγωνέλλα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε τσάι τριγωνέλλας, αλλά αν το κάνετε με λάθος τρόπο, μπορεί να είναι επιβλαβές. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για το πώς να παρασκευάσετε τσάι τριγωνέλλας:
• Ξεπλύνετε απαλά τους σπόρους τριγωνέλλας σε ένα σουρωτήρι. Χρησιμοποιήστε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους ανά 1 φλιτζάνι νερό
• Βράστε το νερό
• Ρίξτε τους σπόρους στο βραστό νερό
• Αφήστε τους σπόρους στο βραστό νερό για περίπου 3 λεπτά
• Σουρώστε τους σπόρους
• Καταναλώστε το τσάι σας ζεστό ή κρύοΣυμβάλλει η τριγωνέλλα στην αύξηση της τεστοστερόνης;
Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της χαμηλής τεστοστερόνης και των επιπέδων σπέρματος. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες υπάρχει σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους δείκτες, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.
Μπορώ να ενισχύσω το μητρικό γάλα με τριγωνέλλα;
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες και έρευνες, η τριγωνέλλα μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος και να διευκολύνει τη ροή. Μάλιστα, για τους επαγγελματίες της ασιατικής παραδοσιακής ιατρικής, συνίσταται εδώ και πολλά χρόνια το βότανο για αυτό τον σκοπό. Ωστόσο, Απαιτούνται αφενός περισσότερες έρευνες για τη χρήση της τριγωνέλλας κατά τη γαλουχία, και αφετέρου, επικοινωνία με έναν γιατρό προτού τη λάβετε ενώ θηλάζετε.
Συμπεράσματα για την Τριγωνέλλα
Συνοψίζοντας τις πληροφορίες που αντλήσαμε για την τριγωνέλλα, παρατηρούμε πως το βότανο έχει ευρεία χρήση στην παραδοσιακή ιατρική αλλά και σήμερα, στα συμπληρώματα διατροφής. Οι ιδιότητες της είναι αρκετές και σημαντικές, περιλαμβάνοντας οφέλη για τη ρύθμιση του σακχάρου, ενίσχυση του μητρικού γάλακτος και προστασία του δέρματος.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στη χρήση της τριγωνέλλας, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες παρενέργειες. Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις ή που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους πριν λάβουν συμπληρώματα τριγωνέλλας.
Πηγές
- Fenugreek National Center for Complementary and Integrative Health
- Fenugreek Drugs.com
- Spices, fenugreek seed USDA
- Fenugreek: An Herb with Impressive Health Benefits Healthline
- Are Fenugreek Seeds Good for Your Hair? Healthline
- Fenugreek – Uses, Side Effects, and More WebMD
- Health Benefits of Fenugreek WebMD
- Is fenugreek good for you? Medical News Today
- Potential Health Benefits of Fenugreek With Multiple Pharmacological Properties Research Gate
- Diabetes: Can Fenugreek Lower My Blood Sugar? Healthline
- Fenugreek: A review on its nutraceutical properties and utilization in various food products Science Direct
- Effect of fenugreek seeds on blood glucose and lipid profiles in type 2 diabetic patients National Library of Medicine
- The multifaceted potential of fenugreek seeds: From health benefits to food and nanotechnology applications National Library of Medicine
- Fennel (Foeniculum vulgare) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women National Library of Medicine
- Effect of Fenugreek Use on Fasting Blood Glucose, Glycosylated Hemoglobin, Body Mass Index, Waist Circumference, Blood Pressure and Quality of Life in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Clinical Trials National Library of Medicine
- Haouala, R., Hawala, S., El-Ayeb, A., Khanfir, R., & Boughanmi, N. (2008). Aqueous and organic extracts of Trigonellafoenumgraecum L. inhibit the mycelia growth of fungi. Journal of Environmental Sciences (China), 20(12), 1453–1457. doi:10.1016/S1001-0742(08)62548-6 PMID:1920963