×

Τσάι Μάτσα: Οφέλη & Συμβουλές Χρήσης

Συντάχθηκε:  07/02/2025, από , Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Επιστημονικά
Τεκμηριωμένο
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 32s

Το Τσάι Μάτσα, αυτό το γνωστό βότανο από την Ιαπωνία και την Κίνα, αποτελεί έναν θησαυρό υγείας και ευεξίας με αιώνιες ρίζες στην ανατολική ιατρική. Με τις ευεργετικές του ιδιότητες και την πλούσια ιστορία, το τσάι μάτσα προσφέρει όχι μόνο απολαυστική γεύση αλλά και μοναδικά οφέλη για την υγεία μας.

Ανακαλύψτε στο άρθρο μας τα πλεονεκτήματα και συμβουλές χρήσης που θα αναδείξουν κάθε φλιτζάνι τσαγιού matcha ως βάλσαμο για σώμα και πνεύμα.

 

Τι είναι το Τσάι Μάτσα;

Σύμφωνα με τους Joanna Kochman et. 2020 [8], το matcha είναι ένας τύπος πράσινου τσαγιού σε σκόνη, που καλλιεργείται με παραδοσιακό τρόπο. Μείζονος σημασίας στην καλλιέργεια αποτελεί η σκίαση των φυτών κατά την περίοδο ανάπτυξης. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των διαδικασιών σύνθεσης και συσσώρευσης βιολογικά ενεργών ενώσεων, όπως:

  • Θεανίνη
  • Καφεΐνη
  • Χλωροφύλλη

Παράλληλα, μέσω της σκίασης, αναπτύσσονται και διάφοροι τύποι κατεχινών. Το τσάι μάτσα, περιέχει τέσσερις κύριες κατεχίνες:

  • την (-)-επικατεχίνη (EC)
  • την (-)-επικατεχίνη-3-γαλλική (ECG)
  • την (-)-επιγαλλοκατεχίνη (EGC)
  • την (-)-επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG)

Ο τελευταίος τύπος αποτελεί και την πιο δραστική και άφθονη κατεχίνη του matcha. Λόγω της μοναδικής χημικής σύνθεσης και της γεύσης του, που το διαφοροποιεί από τα άλλα ροφήματα τσαγιού, θεωρείται το matcha τσάι ως ένα ρόφημα υψηλότερης ποιότητας. Οι ιδιότητές του που προάγουν την υγεία αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Ιστορία και παραγωγή

Σύμφωνα με το American National Standards Institute [5], η ιστορία του τσαγιού μάτσα, ξεκινάει αρκετούς αιώνες πίσω, στην Κίνα.

Κατά τη δυναστεία των Tang (7ος έως 10ος αιώνας) στην Κίνα, έψηναν τα φύλλα τσαγιού και τα μετέτρεπαν σε μορφή μπάρας, καθιστώντας τη συγκομιδή τσαγιού ευκολότερη στη μεταφορά και το εμπόριο. Παρασκεύαζαν αυτές τις μπάρες τσαγιού καβουρδίζοντας και κονιορτοποιώντας τα φύλλα και στη συνέχεια αναμειγνύοντας την προκύπτουσα σκόνη με νερό και αλάτι.

Η επακόλουθη δυναστεία Song (10ος έως 13ος αιώνας) πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία αυτού του τρόπου παρασκευής τσαγιού.

Ο Myoan Eisai, ένας Ιάπωνας βουδιστής μοναχός, συνειδητοποίησε ότι η κατανάλωση matcha βελτίωνε τις την πνευματική ολοκλήρωση, δημιουργώντας μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Το 1191, ο Eisai επέστρεψε στην Ιαπωνία, φέρνοντας μαζί του τους σπόρους τσαγιού. Αυτοί οι σπόροι θεωρούνταν ότι δημιουργούσαν τα υψηλότερης ποιότητας φύλλα τσαγιού σε όλη την Ιαπωνία και ως εκ τούτου το matcha τσάι θεωρήθηκε πολυτελές σύμβολο κύρους.

Ο Eisai φύτεψε αυτούς τους σπόρους στους χώρους του ναού στο Κιότο. Λίγο μετά την επιστροφή του Eisai στην Ιαπωνία, οι βουδιστές του Ζεν δημιούργησαν μια νέα μέθοδο για την καλλιέργεια του φυτού πράσινου τσαγιού, το Tencha.

Η μέθοδος αυτή συνίστατο στην καλλιέργεια του φυτού πράσινου τσαγιού υπό συνθήκες σκίασης, η οποία αυξάνει την επιφάνεια των φύλλων και παράγει λεπτότερα φύλλα με βαθύτερο πράσινο χρώμα σε σύγκριση με τα φυτά που καλλιεργούνταν χωρίς σκίαση.

 

Οφέλη του Μάτσα για την Υγεία

Οι πλούσιες ιδιότητες που έχει το τσάι μάτσα, βασίζονται κατά κύριο λόγο στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, όπως οι κατεχίνες και φυτικές ενώσεις, όπως η χλωροφύλλη και η κερσετίνη.

Αντιοξειδωτικά και ενέργεια

Το matcha τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μια κατηγορία φυτικών ενώσεων του τσαγιού που δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, ενώσεων που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

Εκτός των αντιοξειδωτικών, το μάτσα περιέχει κι άλλες φυτικές ενώσεις, εξίσου ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία. Στον πίνακα παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα οφέλη του τσαγιού μάτσα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τσάι μάτσα & ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία

Εγκέφαλος

Το matcha τσάι περιέχει μια σημαντική ένωση που ονομάζεται L-θεανίνη, η οποία μεταβάλλει τις επιδράσεις της καφεΐνης, προάγοντας την εγρήγορση και συμβάλλοντας στην αποφυγή της μείωσης των επιπέδων ενέργειας που μπορεί να ακολουθήσει την κατανάλωση καφεΐνη.

Αδυνάτισμα

Όντας τύπος πράσινου τσαγιού, το matcha, προάγει την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, όπως αυτή των Reza Tabrizi et.2018 [11], έγινε σύνδεση μεταξύ του τσαγιού μάτσα και διάσπαση του λίπους και μετατροπής του σε ενέργεια, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Καρδιά

Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αισθητά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων συνολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Καρκίνος

Το τσάι matcha περιέχει φυτικές ενώσεις, όπως η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), μια κατεχίνη με ισχυρή αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών και μελετών σε ανθρώπους, η κατανάλωση τσαγιού matcha έχει ελπιδοφόρα «μηνύματα» όσον αφορά τον καρκίνο και την πρόληψή του.

 

Πώς να Προετοιμάσετε το Τέλειο Τσάι Μάτσα

Το τσάι μάτσα μπορούμε να το εντοπίσουμε παντού, σε latte κρύο ή ζεστό, σε ευφάνταστες συνταγές ροφημάτων, μαζί με παγωτό ή στα γλυκά. Η υφή πούδρας, το έντονο πράσινο χρώμα και η χαρακτηριστική του γεύση το καθιστούν ως ένα ιδανικό προϊόν για προσμίξεις. Παρακάτω, θα δούμε πως μπορείτε να προετοιμάσετε εύκολα το κλασικό ρόφημα με τσάι μάτσα.

Βήματα και συμβουλές

Αν αναρωτιέστε «πως φτιάχνω τσάι μάτσα», δε θα πρέπει να ανησυχείτε, καθώς αποτελεί μια εύκολη διαδικασία και θα αναλύσουμε παρακάτω τα βήματα παρασκευής του:

  • Ζεσταίνετε το νερό στους 80° C περίπου και προσέχετε να μη φτάσει σε σημείο βρασμού.
  • Ρίχνετε 1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό matcha σε μια κούπα.
  • Στη συνέχεια, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και αναδεύετε το μείγμα.
  • Όταν το μίγμα γίνει αφρώδες, συμπληρώνετε με περίπου 100ml νερό ή ζεστό γάλα.
  • Προσθέτετε μέλι ή λεμόνι για έξτρα γεύση και άρωμα.

Μπορείτε να φτιάξετε και το δημοφιλές latte με matcha εκτελώντας την παρακάτω συνταγή:

Κρύο latte με matcha

Συνταγή Από Pharm24
Πιάτο: Ρόφημα Κουζίνα:Αμερικάνικη Δυσκολία:Εύκολη

Μερίδες

4-6 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας

1 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

5 λεπτά

Θερμίδες

101 kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  1. 1lt γάλα πλήρες

  2. 3 κ.σ. μάτσα, σε σκόνη

  3. 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

  4. 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

  5. πάγος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνετε στο μπλέντερ το γάλα, τη σκόνη μάτσα, το εκχύλισμα βανίλιας, το σιρόπι σφενδάμου και χτυπάτε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

  2. Γεμίζετε τα ποτήρια με πάγο και διαμοιράζετε το γάλα.

  3. Σερβίρετε το ρόφημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Συχνές Ερωτήσεις 

  1. Έχει παρενέργειες το τσάι μάτσα;

    Παρόλο που η κατανάλωση τσαγιού μάτσα μπορεί να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες:
    Προσωρινή αύξηση του καρδιακού ρυθμού, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε καφεΐνη
    Πιθανή έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες όπως φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, ακόμη και αρσενικό που βρίσκονται στο έδαφος όπου καλλιεργούνται τα φυτά τσαγιού αμφιβόλου ποιότητας
    Ορισμένα πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροιες, φούσκωμα και ναυτία

  2. Τσάι μάτσα: πότε πρέπει να το πίνω;

    Το τσάι μάτσα μπορείτε να το πιείτε και να λάβετε όλα του τα οφέλη στις παρακάτω περιπτώσεις:
    Το πρωί, προτού φύγετε για την εργασία σας, καθώς αποτελεί σημαντική καφεΐνης και σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση
    Πριν την προπόνηση, καθώς θα δώσει την ώθηση που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε την προπόνησή σας
    Μετά το φαγητό, καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση του φουσκώματος μετά από ένα πλούσιο γεύμα

  3. Πόσο τσάι μάτσα μπορώ να πίνω καθημερινά;

    Η ποσότητα κατανάλωσης τσαγιού μάτσα κρίνεται με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες και την ποικιλία του εκάστοτε τσαγιού. Συστήνεται η κατανάλωση 2-4 φλυτζάνια με τσάι μάτσα την ημέρα.

  4. Μπορώ να συνδυάσω το τσάι μάτσα με άλλα βότανα;

    Το τσάι μάτσα έχει μια έντονη, γήινη γεύση που συνδυάζεται καλά με έντονες, ξινές γεύσεις. Το λεμόνι αποτελεί πρωταρχική επιλογή και μετέπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού. Παράλληλα, μπορεί να συνδυαστεί με cranberries και goji berries. Επιπλέον, δημοφιλείς συνδυασμοί του matcha είναι με τον κουρκουμά και το τζίντζερ.

BSc, Διατροφολόγος Διαιτολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Pharm24 ως Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Περισσότερα
Προτεινόμενα Άρθρα
elGreek