×

Τσίμπημα Σφήκας: Τι να Κάνω;

Συντάχθηκε:  15/07/2024, από , Φαρμακοποιός
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  6m, 11s

Το τσίμπημα από σφήκα αποτελεί επώδυνη κατάσταση που συνδέεται με αίσθημα έντονου πόνου που εκδηλώνεται άμεσα. Εκτός της έντασης του πόνου που μπορεί να μας ενοχλήσει, το τσίμπημα σφήκας μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αλλεργικές αντιδράσεις.

Με εξαίρεση τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπου απαιτούν ειδική μεταχείριση, το τσίμπημα σφήκας μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως στο σπίτι. Μείνετε στο άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για το τσίμπημα σφήκας και ότι συνεπάγεται αυτό, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων αλλεργίας που πρέπει να προσέξετε, των πιθανών επιπλοκών και τρόπους θεραπείας και πρόληψης.

 

Συμπτώματα Τσιμπήματος Σφήκας

Οι περισσότεροι, έχουμε στο μυαλό μας μετά από ένα τσίμπημα σφήκας συμπτώματα όπως οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή που προσβλήθηκε καθώς και έντονο πόνο. Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα που είναι άμεσα, υπάρχουν και αλλά και συμπτώματα που αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις και χρήζουν άμεσης επικοινωνίας με γιατρό.

Άμεσα Συμπτώματα

Όποιος έχει βιώσει το τσίμπημα της σφήκας, γνωρίζει πως τα 2 πιο άμεσα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος και το οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του δέρματος που τσίμπησε η σφήκα. Εκτός των παραπάνω συμπτωμάτων, η περιοχή του δέρματος κοκκινίζει, ενώ υπάρχει και φαγούρα. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως, υποχωρούν εντός λίγων ωρών.

Συμπτώματα Αλλεργικής Αντίδρασης

Εκτός των συνηθισμένων συμπτωμάτων από το τσίμπημα σφήκας, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα που αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τέτοια συμπτώματα, είναι:

  • πρήξιμο γύρω από τα χείλη και τα μάτια
  • ταχεία ανάπτυξη εξανθήματος
  • δύσπνοια ή συριγμός
  • σφίξιμο στο στήθος
  • έντονη ζάλη ή λιποθυμία
  • βραχνή φωνή
  • δυσκολία στην κατάποση ή σφίξιμο στο λαιμό
  • χλωμό δέρμα
  • ταχυπαλμία

Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ιατρό και να μεταβείτε σε χώρο ιατρικής περίθαλψης χωρίς να χάσετε χρόνο, καθώς υπάρχει κι ο κίνδυνος αναφυλαξίας, που αποτελεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Άλλα συμπτώματα

Εκτός των παραπάνω συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστούν μετά από λίγη ώρα, σπανίως, κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • διάρροια
  • ναυτία και εμετός
  • ταχυκαρδία
  • κράμπες στο στομάχι

 

Πρώτες Βοήθειες για Τσίμπημα Σφήκας: Τι να κάνω;

Είτε μόνοι μας, είτε με τη βοήθεια κάποιου ατόμου, μπορούμε να λάβουμε πρώτες βοήθειες για το τσίμπημα σφήκας. Αρχικά, καλό θα είναι να αφαιρέσετε κοσμήματα ή ρούχα που θα μπορούσαν να γίνουν άβολα σφιχτά λόγω πρηξίματος. Επιπλέον, εάν το τσίμπημα επηρεάζει ένα χέρι ή πόδι, η ανύψωση του άκρου μπορεί να μειώσει το πρήξιμο.

Παρακάτω, θα δούμε τα βήματα που απαιτούνται για την περιποίηση του δέρματος από τσίμπημα σφήκας.

Αφαίρεση Κεντριού

Αρχικά, να σημειωθεί πως οι σφήκες, σε αντίθεση με τις μέλισσες, δεν έχουν αγκαθωτό κεντρί, πράγμα που τους επιτρέπει να τσιμπήσουν πολλές φορές. Συνήθως, δεν αφήνουν το κεντρί τους όταν τσιμπούν.

Στην περίπτωση που αφήσουν το κεντρί τους στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας σας, θα πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή με σαπούνι και νερό, έτσι ώστε να φύγουν υπολείμματα του δηλητηρίου. Μετέπειτα, προσπαθήστε να ξύσετε το κεντρί στο πλάι, με το νύχι σας ή με την άκρη μίας πιστωτικής κάρτας. Μετέπειτα, πλένετε ξανά με σαπούνι και νερό. Οι ειδικοί συστήνουν να μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι για την αφαίρεση του κεντριού, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης.

Εφαρμογή Πάγου

Η εφαρμογή πάγου στο σημείο μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Εφαρμόστε πάγο για 20 λεπτά μία φορά κάθε ώρα όταν απαιτείται. Τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα ή κρατήστε ένα πανί ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα για να μην παγώσει το δέρμα. Εάν δεν έχετε πάγο μαζί σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα κομπρέσα.

Άλλες θεραπείες

Για την αντιμετώπιση και ανακούφιση του πόνου, του κνησμού και του οιδήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τον κνησμό και το πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά. Για τον πόνο, κάποιο παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη, θα ήταν ιδανικό. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνείτε με ιατρό προτού λάβετε ιατρικό σκεύασμα, ειδικά αν είστε κάτω των 18 ετών.

 

Φυσικές Θεραπείες για Τσίμπημα Σφήκας

Εκτός της χρήσης ιατρικών, μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση ήπιου τσιμπήματος σφήκας, υπάρχουν και ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία.

Χρήση Μαγειρικής Σόδας

Για την εξουδετέρωση του δηλητηρίου και τη μείωση του κνησμού, μπορείτε να παρασκευάσετε πάστα με μαγειρική σόδα και νερό και να την απλώσετε στο δέρμα. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τη χρήση κρέμας για τη μείωση του κνησμού.

Εφαρμογή Ξυδιού

Το ξύδι είναι μια άλλη γνωστή σπιτική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσιμπήματα σφήκας. Σύμφωνα με τις θεωρίες της χημείας, η οξύτητα του ξυδιού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου της σφήκας, καθώς αυτό είναι αλκαλικό (βάση). Το αντίθετο ισχύει για τα τσιμπήματα των μελισσών, τα οποία είναι πιο όξινα.

Για να χρησιμοποιήσετε ξύδι στο τσίμπημα σφήκας, εμποτίστε ένα βαμβάκι με μηλόξυδο ή λευκό ξύδι και τοποθετήστε το πάνω στην πληγείσα περιοχή του δέρματος. Πιέστε ελαφρά για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Μπορείτε να αφήσετε το βαμβάκι πάνω στο δέρμα σας για αρκετά λεπτά.

 

Πότε να Επισκεφτείτε Γιατρό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το τσίμπημα σφήκας προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή άλλα έντονα συμπτώματα, απαιτείται η «συνδρομή» ιατρού.

Αλλεργίες

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και την πιο συχνή, όταν τα συμπτώματα από τσίμπημα σφήκας δεν είναι ήπιας μορφής. Συνήθως, όταν μιλάμε για πρόκληση αλλεργίας μετά από τσίμπημα σφήκας, εννοούμε την πρόκληση αναφυλαξίας, που αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση χρήζουσας άμεσης ιατρικής βοήθειας. Θα πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθείτε σε ιατρό αν παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οίδημα που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματός σας, ειδικά στο πρόσωπο και στον λαιμό
  • Έντονος κνησμός
  • Πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας
  • Ναυτία, εμετός ή διάρροια
  • Αδυναμία και ταχυπαλμία
  • Ζάλη ή λιποθυμία

Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα

Θα πρέπει, επίσης να επισκεφτείτε ιατρό, εάν έχετε μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά και στο στήθος
  • Αίσθημα άγχους και ανησυχίας
  • Βήχας
  • Διάρροια
  • Ασυνειδησία

 

Πρόληψη Τσιμπήματος από Σφήκες

Η πρόληψη είναι το παν για τη διασφάλιση της προσωπικής μας υγείας και των γύρω μας. Παρακάτω, θα μάθουμε εύκολες και αποτελεσματικές πρακτικές για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τις σφήκες.

Αποφυγή Σφηκοφωλιών

Βασική σας μέριμνα αποτελεί η αποφυγή των σφηκοφωλιών. Αρχικά, θα πρέπει να ελέγχετε τους χώρους του σπιτιού σας για την ύπαρξη κάποιας σφηκοφωλιάς. Δέντρα, πατάρια, γκαράζ, δοκάρια, στέγες, υπόστεγα και αποθήκες, αποτελούν γνωστές εστίες συγκέντρωσης σφηκών.

Χρήση Ειδικών Προϊόντων

Εκτός της αποφυγής σφηκοφωλιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προϊόντα για την αποφυγή τσιμπήματος σφήκας. Τέτοια προϊόντα είναι τα εντομοαπωθητικά, τα οποία με τις ειδικές τους συνθέσεις, απωθούν τις σφήκες.

Επιπλέον, όσον αφορά τα αλλεργικά άτομα ή άτομα που είχαν βιώσει περιστατικό αναφυλαξίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντοτε ένεση ανδρεναλίνης ή όποιας άλλης δραστικής ουσίας υποδείξει ο αλλεργιολόγος τους, καθώς και αντιισταμινικά.

Πρακτικές που Μειώνουν τον Κίνδυνο

Τέλος, για τη μείωση κινδύνου τσιμπήματος από σφήκα, μπορείτε να ακολουθήσετε και τις παρακάτω πρακτικές:

  • Βεβαιωθείτε πως οι εξωτερικοί κάδοι απορριμμάτων είναι καλά ασφαλισμένοι
  • Μην ανοίγετε για πολλές ώρες πόρτες και παράθυρα στο σπίτι ή ανοίγετε, να χρησιμοποιείτε πάντα σίτα
  • Μη φοράτε πολύ έντονα αρώματα
  • Αποφύγετε να αφήνετε εκτός σπιτιού τροφές που μπορούν να προσελκύσουν τις σφήκες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέχετε και για τις τροφές των κατοικίδιων σας
  • Φυτέψτε βότανα που απωθούν τις σφήκες, όπως θυμάρι και δυόσμο
  • Χρησιμοποιήστε γάντια κατά την κηπουρική
  • Φοράτε παπούτσια και κάλτσες ενώ περπατάτε στο γρασίδι

 

✍️ Όπως αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω, το τσίμπημα σφήκας είναι κάτι αρκετά σύνηθες και συχνά προκαλεί μόνο ήπιο πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστούν και έντονες αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με αλλεργιολόγο, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.

Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο Pharm24.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek