Τσουκνίδα: Ένα βότανο με πολλά οφέλη & ιδιότητες
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Για πολλούς από εμάς αποτελεί ένα ζιζάνιο, για εκείνους όμως που γνωρίζουν, η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην Ελληνική ύπαιθρο.
Από την αρχαιότητα, η τσουκνίδα, αποτελούσε ένα σημαντικό βότανο για την παραδοσιακή ιατρική, θεραπεύοντας διάφορες ασθένειες. Σήμερα, έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ξανά σε διάφορα προϊόντα, όπως σαμπουάν, συμπληρώματα και αφεψήματα.
Στο άρθρο μας, θα εξετάσουμε τα οφέλη της τσουκνίδας, τις παρενέργειές της, τρόπους που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και τον τρόπο παρασκευής τσαγιού τσουκνίδας.
Ιστορία και προέλευση της τσουκνίδας
Η τσουκνίδα, ή Urtica dioica, είναι ένα κοινό ανθοφόρο φυτό που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Αποτελεί φυτό με μυτερά τριχίδια στα φύλλα της. Τα φύλλα της τσουκνίδας απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες που προκαλούν κνησμό, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Εκτός της χρήσης της τσουκνίδας στην παραδοσιακή ιατρική, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, σε αλμυρά πιάτα. Τα φύλλα, ο μίσχος ή η ρίζα της τσουκνίδας μπορούν να θρυμματιστούν και να γίνουν σκόνη, βάμμα και κρέμες. Ενώ οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως φυτικό φάρμακο, η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει επίσης πολλά από τα πιθανά οφέλη του τσαγιού τσουκνίδας για την υγεία.
Πότε συλλέγεται η τσουκνίδα;
Εάν αναρωτιέστε για το πότε μαζεύεται η τσουκνίδα, αυτό θα κριθεί από την εποχή που θα αποφασίσετε να βγείτε στην ύπαιθρο να τη συλλέξετε! Για παράδειγμα, αν ανεβείτε το καλοκαίρι σε ένα βουνό, όπου το κλίμα είναι πιο κρύο, μπορείτε να βρείτε. Εάν ζείτε σε περιοχές που δεν είναι ορεινές, τότε η περίοδος του χειμώνα (από τον Γενάρη κι έπειτα), είναι η ιδανική για να συλλέξετε τσουκνίδα.
Θρεπτική αξία της τσουκνίδας
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά όχι αδίκως. Αποτελεί ένα φυτό με πολύ σημαντικές ιδιότητες, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Βιταμίνες και ανόργανα συστατικά
Η τσουκνίδα αποτελεί σημαντική πηγή των παρακάτω βιταμινών και ανόργανων συστατικών (μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία):
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Κ
- Σίδηρος
- Ασβέστιο
- Κάλιο
- Νάτριο
- Σελήνιο
- Μαγγάνιο
- Πυρίτιο
Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Η τσουκνίδα αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ως προς τις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ περιέχει και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη C, η βήτα – καροτίνη και πολυφαινόλες (καμπφερόλη, καφεϊκό οξύ και η κερκετίνη).
Ιατρικές ιδιότητες και οφέλη της τσουκνίδας
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για πάνω από 2.000 χρόνια. Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού περιέχουν θεραπευτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες (καμπφερόλη και η κερκετίνη) και καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη και η λουτεΐνη, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Για το αδυνάτισμα, η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως διουρητικό για την απώλεια βάρους. Ως προς την υγεία του προστάτη, η τσουκνίδα, μειώνει την συμπτωματολογία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Έρευνες έχουν δείξει πως οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στην τσουκνίδα συμβάλλουν στην πρόληψη και τη διαχείριση φλεγμονωδών διαταραχών, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και διαβήτης.
Μάλιστα, σε ανθρώπινες μελέτες, η εφαρμογή μιας κρέμας τσουκνίδας ή η κατανάλωση προϊόντων τσουκνίδας φαίνεται να ανακουφίζει από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση με το αντιοξειδωτικό της βιταμίνης C με τον σίδηρο, συμβάλλουν στη μείωση προβλημάτων σιδήρου στον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Υποστήριξη της υγείας του δέρματος και των μαλλιών
Η τσουκνίδα και πιο συγκεκριμένα το τσάι τσουκνίδας, αποτελεί ένα φυσικό καλλωπιστικό του δέρματος και των μαλλιών λόγω των θρεπτικών συστατικών της και των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων.
Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και του εκζέματος, καθώς επίσης συμβάλλει και για πυκνότερα, λαμπερά μαλλιά και στην ανάπτυξη νέας τρίχας. Παράλληλα, τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και την κυκλοφορία του αίματος, που προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, συμβάλλοντας, έτσι, στην αντιμετώπιση περιπτώσεων τριχόπτωσης.
Επίσης, στη βοτανολογία, το έλαιο τσουκνίδας σε μορφή σαπουνιού είναι επίσης αποτελεσματικό και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Βοήθεια στη διαχείριση του σακχάρου αίματος
Σύμφωνα με μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, η τσουκνίδα συμβάλλει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην τσουκνίδα, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, προσφέρουν σε μια σειρά από οφέλη για τη μείωση και διαχείριση του ζαχάρου.
Έτσι, σύμφωνα με τις μελέτες, η τσουκνίδα προστατεύει από την υπεργλυκαιμία, ενισχύοντας την απελευθέρωση ινσουλίνης, που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Όσον αφορά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι φαινολικές ενώσεις της τσουκνίδας, φέρεται να έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη των υδατανθράκων, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Χρήσεις της τσουκνίδας στην καθημερινή ζωή
Η τσουκνίδα έχει χρήσεις με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά μας, από ρόφημα φρέσκιας τσουκνίδας, μέχρι σαμπουάν τσουκνίδας, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση τα μοναδικά της οφέλη στον άνθρωπο.
Τσάι και αφεψήματα
Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις της τσουκνίδας είναι τα ροφήματα τσουκνίδας, όπως το τσάι. Το τσάι τσουκνίδας, προσφέρει την πλειονότητα των οφελών του φυτού και αποτελεί έναν εύκολο τρόπο κατανάλωσης της τσουκνίδας. Εκτός του τσαγιού, η τσουκνίδα, μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά και με άλλα βότανα για παρασκευή ροφημάτων, όπως το ταραξάκο, το βαλσαμόχορτο και η λουίζα.
Για την παρασκευή τσαγιού από τσουκνίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακελάκια ή χύμα τσουκνίδα (προσοχή στη συλλογή). Για την αναλογία, μια γενική δοσολογία είναι 2 φλ. νερού για 1 φλ. φύλλων τσουκνίδας.
Οδηγίες:
- Προσθέστε νερό και φύλλα σε ένα σκεύος (π.χ. τσαγιέρα)
- Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού
- Σβήστε την πηγή θερμότητας και αφήστε το τσάι να «καθίσει» για 5’
- Εκχυλίστε το τσάι με ένα σουρωτήρι
- Προσθέστε λίγο μέλι ή στέβια για έξτρα γεύση
Δοκιμάστε μικρή ποσότητα τσαγιού τσουκνίδας στην αρχή, για να διαπιστώσετε πιθανές αλλεργίες.
Συμπληρώματα διατροφής
Λόγω των σημαντικών θρεπτικών συστατικών που περιέχει η τσουκνίδα, μπορεί να εντοπιστεί και σε συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής με τσουκνίδα προσφέρουν ποικίλα οφέλη, όπως καλή υγεία του ουροποιητικού, των αρθρώσεων, των μαλλιών και του δέρματος.
Συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα τσουκνίδας για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και καταστάσεων υγείας, όπως:
- Άσθμα
- Προβλήματα στους νεφρούς
- Υπερπλασία του προστάτη
Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης
Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για τη χρήση της τσουκνίδας είναι τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με τσουκνίδα. Σαμπουάν, μάσκες και conditioner με τσουκνίδα, αποτελούν ορισμένα από τα προϊόντα με τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε τα οφέλη του φυτού.
Τα προϊόντα μαλλιών με τσουκνίδα προσφέρουν οφέλη όπως ρύθμιση της λιπαρότητας, εξυγίανση του τριχωτού και προστασία των μαλλιών.
Klorane σαμπουάν με τσουκνίδα, κατάλληλο για μαλλιά με τάση λιπαρότητας, που ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος. Εξυγιαίνει και καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής ενώ τα μαλλιά παραμένουν ανάλαφρα και αέρινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σαμπουάν με τσουκνίδα και γλυκόριζα που ρυθμίζει τη λιπαρότητα και προσφέρει όγκο στα μαλλιά. Η τσουκνίδα, σε συνδυασμό με τη γλυκόριζα, ρυθμίζει την έκκρισή σμήγματος, αποκαθιστώντας την υγεία του τριχωτού και συμβάλλει στην καθαριότητα των μαλλιών για μεγαλύτερα διαστήματα.
Conditioner που περιποιείται και εξισορροπεί τα λιπαρά μαλλιά, χάρη στα εκχυλίσματα τσουκνίδας και πρόπολης. Παράλληλα, ενυδατώνει βαθιά και επανορθώνει τις ξηρές-ταλαιπωρημένες άκρες χάρη στο θυμαρίσιο μέλι και τις πρωτεΐνες σιταριού. Αφήνει τα μαλλιά ευκολοχτένιστα και ανάλαφρα με όγκο.
Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις
Εκτός από τον κνησμό που προκαλεί στο δέρμα, η τσουκνίδα αποτελεί ένα ασφαλές βότανο που συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες που συνδέονται με την κατανάλωση και χρήση της τσουκνίδας:
- Οι διουρητικές ιδιότητες της τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα που χρησιμοποιούν αραιωτικά αίματος, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, διουρητικά ή διαβητικά φάρμακα.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η τσουκνίδα, είναι ενδεχομένως επικίνδυνη, καθώς περιέχει κάποιες ουσίες που μπορεί να λειτουργήσουν ως εκτρωτικά.
- Είναι πιθανές αλληλεπιδράσεις της τσουκνίδας με το κεντρικό νευρικό σύστημα, ειδικά σε ασθενείς που λαμβάνουν κατασταλτικά φάρμακα και λίθιο.
Ορισμένες προφυλάξεις για την τσουκνίδα είναι οι παρακάτω:
- Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι επιθυμείτε να λάβετε τσουκνίδα εάν έχετε προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση ή εξετάσεις.
- Μη χρησιμοποιείτε τσουκνίδα εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος σύντομα.
- Μη χρησιμοποιείτε τσουκνίδα εάν θηλάζετε.
- Μη χρησιμοποιείται η τσουκνίδα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ή σε παιδιά που δεν έχουν περάσει την εφηβεία.
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κάθε ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να εντάξει την τσουκνίδα στην καθημερινότητά του, καλό είναι να υπάρξει πρώτα επικοινωνία με έναν ιατρό.
Συμπεράσματα και τελικές σκέψεις
Όπως παρατηρούμε, η τσουκνίδα, αποτελεί ένα αρκετά σπουδαίο φυτό, το οποίο μάλλον δεν υπολογίζαμε μέχρι πρότινος. Με χρήσεις σε προβλήματα ιατρικής φύσεως, μέχρι αισθητικά προβλήματα, αποτελεί ένα πολυχρηστικό φυτό.
Παρόλα αυτά, επειδή τα στοιχεία για τα οφέλη της τσουκνίδας σε συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας είναι περιορισμένα, απαιτείται προσοχή στη χρήση. Παράλληλα, οι πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις της τσουκνίδας είναι εξίσου σημαντικές, γι΄ αυτό και είναι αναγκαία η επικοινωνία με έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε τη χρήση της.
Πηγές
- Nettles Drugs.com
- The Health Benefits of Nettle Tea Healthline
- 6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle Healthline
- Nettle Leaf: Health Benefits, Nutrition Facts, and How To Prepare It WebMD
- Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review National Library of Library
- Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties MDPI