×

Βερβερίνη: Ιδιότητες & Οφέλη

Συντάχθηκε:  09/07/2024, από , Συντακτική Ομάδα
 Εκτιμώμενος Χρόνος Ανάγνωσης:  4m, 11s

Η βερβερίνη (berberine), εδώ και μερικά χρόνια, είναι μια βιοδραστική χημική ουσία, η οποία απομονώνεται από συγκεκριμένα θαμνώδη φυτά. Έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία για τα δυνητικά του οφέλη, ενώ δεν είναι και λίγα τα brands που έχουν ήδη λανσάρει συμπληρώματα βερβερίνης.

Στο άρθρο μας, θα μάθουμε τα πάντα για τη βερβερίνη, τα πολλά υποσχόμενα οφέλη της για το αδυνάτισμα, την υγεία της καρδιάς και άλλες λειτουργίες του σώματος, αλλά και για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει.

 

Τι είναι η βερβερίνη (berberine);

Η βερβερίνη (berberine) αποτελεί μια χημική ουσία που βρίσκεται σε μια ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένου του goldenseal, του barberry, του σταφυλιού Oregon και άλλων. Έχει πικρή γεύση και κίτρινο χρώμα. Πολλά από αυτά τα φυτά που έχουν περιεκτικότητα σε βερβερίνη έχουν μεγάλη ιστορία χρήσης στην Κινεζική ιατρική και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτά που περιέχουν βερβερίνη έχουν χρησιμοποιηθεί για λοιμώξεις, δερματικές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές και άλλες παθήσεις, ωστόσο, είναι αρκετά δημοφιλής το τελευταίο διάστημα για τα οφέλη της για το αδυνάτισμα.

Στο άρθρο μας, θα ανακαλύψουμε τις ιδιότητες της βερβερίνης, τα πιθανά οφέλη στο αδυνάτισμα, αλλά και πιθανές παρενέργειες της.

 

Πως λειτουργεί η βερβερίνη (berberine) στον οργανισμό;

Όταν λαμβάνετε βερβερίνη (berberine) μέσω συμπληρώματος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει στα κύτταρα, δεσμευόμενη σε διαφορετικά μόρια. Η βερβερίνη λειτουργεί σε κυτταρικό επίπεδο επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων απενεργοποιώντας και ενεργοποιώντας διαδικασίες λειτουργίας τους. Παρακάτω, θα δούμε τα οφέλη που έχει η βερβερίνη στον οργανισμό μας.

 

Βερβερίνη (berberine): ιδιότητες & οφέλη

Σύμφωνα με έρευνες, η βερβερίνη (berberine) φέρεται να έχει αρκετά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, περιλαμβάνοντας τον διαβήτη, την καρδιά, τη χοληστερόλη και το αδυνάτισμα.

Χοληστερόλη

Η λήψη συμπληρωμάτων βερβερίνης φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Λειτουργεί διαφορετικά από τα συνηθισμένα φάρμακα για τη χοληστερόλη, κατά συνέπεια, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της χοληστερόλης, ως μία εναλλακτική λύση.

Ουρολοίμωξη & κυστίτιδα

Σύμφωνα με έρευνες, η βερβερίνη βοηθάει στην αποφυγή του αισθήματος πόνου και καύσου στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) και της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης που είναι γνωστή ως κυστίτιδα.

Υγεία της καρδιάς

Είναι γνωστό πως άτομα με καρδιακές παθήσεις παρατηρούν συχνά αίσθημα κόπωσης και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρώματος βερβερίνης σε συνδυασμό με τις συνήθεις θεραπείες για καρδιοπαθείς, ανακουφίζει αυτά τα συμπτώματα, μειώνοντας την πιθανότητα θανάτου χωρίς εμφανείς παρενέργειες.

Απώλεια βάρους

Η συμβολή της βερβερίνης στην απώλεια βάρους προέρχεται από την επίδρασή της στην ινσουλίνη και τη γλυκόζη. Όταν σκεφτόμαστε την ινσουλίνη, σκεφτόμαστε παράλληλα και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η ινσουλίνη, ρυθμίζει και τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών.

Όταν παρατηρείται αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν έχουν αρκετή γλυκόζη, με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθημα πείνας. Καθώς ένας άνθρωπος συνεχίζει να καταναλώνει τροφές για να ικανοποιήσει την πείνα του, το σώμα του, αποθηκεύει την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα ως λίπος.

Εδώ, η βερβερίνη, βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, προάγοντας την καλύτερη μετακίνηση της γλυκόζης στα κύτταρα (πρόσληψη γλυκόζης). Επιπλέον, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η γλυκόζη. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης επανέλθουν στα φυσιολογικά, φεύγει και το αίσθημα πείνας.

Η βερβερίνη ενεργοποιεί επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται κινάση πρωτεΐνης, ενεργοποιημένη από το νουκλεοτίδιο AMP (AMPK). Η κύρια δουλειά της είναι να ρυθμίζει το μεταβολισμό, βοηθώντας στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας διασπά και αξιοποιεί τα αποθέματα ενέργειας. Η κινάση πρωτεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύνθεση του σωματικού λίπους και παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

 

Πως λαμβάνω τη βερβερίνη (berberine);

Τη βερβερίνη μπορούμε να τη λάβουμε μόνο σε μορφή συμπληρώματος. Τα συμπληρώματα βερβερίνης (berberine) τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία και σκόνη. Επίσης, τη βερβερίνη μπορείτε να την αναζητήσετε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Natures Plus Pro Berberine 750mg, 60caps
Natures Plus Pro Berberine 750mg, 60caps

Συμπλήρωμα διατροφής φυτικής βερβερίνης για υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος και μεταβολισμό λίπους

 

Έχει παρενέργειες η βερβερίνη (berberine);

Όπως συμβαίνει δυνητικά σε κάθε συμπλήρωμα διατροφής, έτσι και με την πρόσληψη βερβερίνης (berberine) μπορούν να παρουσιαστούν ορισμένες παρενέργειες που αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα όπως: ναυτία, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Επιπλέον, η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά με την κυκλοσπορίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης μεταμοσχευμένων οργάνων.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό προτού λάβετε βερβερίνη, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές τεκμηριωμένες μελέτες για την ασφάλεια της ουσίας αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό προτού λάβετε ένα συμπλήρωμα με βερβερίνη, ειδικά αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

✍️ Συνοψίζοντας τα παραπάνω, παρατηρούμε πως η βερβερίνη, όχι αδίκως, αποτελεί μια σημαντική ουσία για συμπληρώματα διατροφής, που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για το αδυνάτισμα, τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωσης της υγείας της καρδιάς.

✍️ Ωστόσο, απαιτείται ακόμα προσοχή, καθώς είναι ένα συστατικό που χρειάζεται ακόμα έρευνα, και για ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι έγκυες γυναίκες, η επικοινωνία με έναν ιατρό είναι απαραίτητη.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.  Η συντακτική ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς όπως φαρμακοποιούς, χημικούς φαρμάκων, βιολόγους, makeup artists, διατροφολόγους – διαιτολόγους, οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Εκτός της συντακτικής ομάδας του Pharm24, θα βρείτε άρθρα με την υπογραφή και επιμέλεια ειδικών, όπως μαιευτήρες, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες.

Περισσότερα

Προτεινόμενα Άρθρα

elGreek