Βιταμίνη B3
Πίνακας Περιεχομένων
Τι είναι η Βιταμίνη Β3;
Η βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βρίσκεται σε ορισμένες τροφές και στα συμπληρώματα διατροφής. Οι δύο πιο κοινές μορφές Νιασίνης στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο.
Το σώμα μπορεί επίσης να μετατρέψει την τρυπτοφάνη -ένα αμινοξύ- σε νικοτιναμίδιο. Η Νιασίνη είναι υδατοδιαλυτή, έτσι ώστε η περίσσεια των ποσοτήτων που δε χρειάζεται ο οργανισμός να αποβάλλεται με τα ούρα.
Ποια είναι τα οφέλη της Βιταμίνης Β3;
Η Βιταμίνη Β3 προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Ορισμένα από τα πιο γνωστά, είναι:
- Μείωση χοληστερόλης: Μελέτες δείχνουν ότι η Βιταμίνη Β3 μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης και να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Η Νιασίνη μειώνει επίσης σε μέτριο βαθμό την κακή χοληστερόλη LDL.
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Λόγω των θετικών της επιδράσεων στη μείωση της χοληστερόλης, η Βιταμίνη Β3, φέρεται να συμβάλλει και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
- Λειτουργία των κυττάρων: Η Βιταμίνη Β3 παίζει ρόλο στη σηματοδότηση των κυττάρων και στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA, εκτός από το ότι δρα ως αντιοξειδωτικό.
- Παραγωγή ενέργειας: Όπως όλες οι Βιταμίνες Β, έτσι κι η Νιασίνη, συμβάλλει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια βοηθώντας τα ένζυμα.
Ποιες τροφές περιέχουν Βιταμίνη Β3;
Η Βιταμίνη Β3 βρίσκεται σε αρκετές τροφές, τόσο ζωικής, όσο φυτικής προέλευσης, όπως:
- Μανιτάρια πορτομπέλο
- Σπαράγγια
- Δημητριακά
- Αρνίσιο συκώτι
- Κοτόπουλο μπούτι, χωρίς πέτσα
- Σκουμπρί
- Ροδάκινα, αποξηραμένα
- Γαλακτοκομικά
- Τόνος
- Μαυρομάτικα Φασόλια
- Μπανάνες
- Καστανό ρύζι
- Ψωμί Naan
- Σουσάμι
- Αυγά
- Αρακάς
- Μοσχάρι
- Χοιρινό κρέας
Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης Βιταμίνης Β3;
Τα συμπτώματα έλλειψης Βιταμίνης Β3 μπορεί να εμφανιστούν ως εξής:
- Δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός του δέρματος κατά την έκθεση στον ήλιο
- Έντονη ερυθρότητα της γλώσσας
- Εμετός
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Κατάθλιψη
- Κόπωση
- Πονοκέφαλος
- Απώλεια μνήμης
- Απώλεια όρεξης
Στην περίπτωση σοβαρής έλλειψης Νιασίνης, μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής πελάγρα, μια ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι δίαιτες δεν είναι τόσο ποικίλες και περιλαμβάνει αρκετά από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση Βιταμίνης Β3;
Σε πολύ υψηλές δόσεις Βιταμίνης Β3, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:
- Ναυτία
- Εμετός
- Επιγαστραλγία
- Αύξηση της γλυκόζης στο αίμα
- Αύξηση του ουρικού οξέος
- Διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας
- Έντονη ερυρθότητα (flushing) του δέρματος, όπως συμβαίνει με τη ροδόχρου νόσο
Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Βιταμίνης Β3;
Η ΣΗΠ Νιασίνης (βιταμίνη Β3 σε μορφή νικοτινικού οξέος), ανά 100mg είναι 14-16mg, ανάλογα το φύλο.
Νιασίνη & Βιταμίνη Β3: Είναι το ίδιο;
Επί της ουσίας ναι. Η Βιταμίνη Β3 συναντάται σε 2 κυρίως μορφές με την ονομασία Νιασίνη. Η μία μορφή είναι η Νικοτιναμίδη ή Νιασιναμίδη κι η άλλη μορφή είναι το Νικοτινικό οξύ.
Πηγές
- Niacin – Vitamin B3 Harvard Health Publishing
- Niacin (Vitamin B3) WebMD
- Niacin Capsules and Tablets Cleveland Clinic
- 4 Science-Based Benefits of Niacin (Vitamin B3) Healthline