Βιταμίνη Κ στα νεογέννητα παιδιά: Για ποιο λόγο πρέπει να χορηγείται;
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Η πιο συνηθισμένη μορφή της βιταμίνης Κ είναι η μετακοκίνη – Βιταμίνη Κ2. Υπάρχει επίσης και η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) , η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό, αφού είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, η Βιταμίνη Κ συμβάλλει στην υγεία των οστών.
Βιταμίνη Κ σε νεογέννητο: Γιατί χορηγείται;
Οι ειδικοί υγείας συνιστούν όλα τα νεογέννητα να λαμβάνουν μια δόση βιταμίνης Κ κατά τη γέννηση. Τα μωρά δε γεννιούνται με αρκετή από τη βιταμίνη αυτή, η οποία είναι απαραίτητη για να πήξει φυσιολογικά το αίμα, όπως έγινε αναφορά και παραπάνω.
Τα νεογέννητα έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματιστούν οι παράγοντες πήξης. Έτσι προκύπτει η πάθηση «Αιμορραγία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Κ» – (VKDB).
Τι είναι η Αιμορραγία λόγω ανεπάρκειας Βιταμίνης Κ;
Η πάθηση VKDB επί της ουσίας είναι αιμορραγία που συμβαίνει στα νεογέννητα επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ και δεν μπορούν να δημιουργήσουν πήγμα – θρόμβο. Αυτή η αιμορραγία μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική. Όταν η αιμορραγία συμβαίνει σε εσωτερικά όργανα, είναι δύσκολο να γίνει νωρίς αντιληπτή από τους γονείς. Συνήθως τα νεογέννητα αυτά αιμορραγούν στο γαστρεντερικό ή στον εγκέφαλο οδηγώντας σε εγκεφαλική βλάβη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Γιατί τα νεογέννητα έχουν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης Κ;
Τα νεογέννητα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ περνούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο μας, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα στο μωρό. Ο τρίτος λόγος είναι ότι το μητρικό γάλα περιέχει πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ.
Ποιοι είναι οι τύποι «Αιμορραγίας από ανεπάρκειας Βιταμίνης Κ»;
Υπάρχουν 3 τύποι αιμορραγίας, αναλόγως της χρονικής στιγμής που εμφανίζεται η αιμορραγία:
- Πρώιμη: Εμφανίζεται εντός των πρώτων 24 ωρών από τη γέννηση. Είναι σοβαρή αιμορραγία. Συμβαίνει συνήθως σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες ελάμβαναν φάρμακα για την επιληψία και τη φυματίωση.
- Κλασσική: Εμφανίζεται μεταξύ της 1ης-7ης ημέρας γέννησης. Συνήθως είναι μία εκχύμωση-ένας μώλωπας ή αιμορραγία από το ομφαλικό κολόβωμα.
- Καθυστερημένη: Εμφανίζεται 2 με 24 εβδομάδες από τη γέννηση. Σε 30-60% η αιμορραγία συμβαίνει στον εγκέφαλο. Επομένως, αιμορραγία μπορεί να συμβεί μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση.
💡Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει HDN, επομένως μπορεί επίσης να ακούσετε τους ανθρώπους να αποκαλούν αιμορραγία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Κ HDN (VKDB).
Είναι απαραίτητη η χορήγηση Βιταμίνης Κ σε όλα τα νεογέννητα παιδιά;
Η επιστημονική κοινότητα απαντά πως είναι απαραίτητο να χορηγείται Βιταμίνη Κ σε όλα τα παιδιά και η διαδικασία δε θα πρέπει να καθυστερεί. Τα νεογέννητα μπορούν να αιμορραγήσουν σε οποιοδήποτε όργανο, όπως το γαστρεντερικό σύστημα ή στον εγκέφαλο, οι γονείς δε θα μπορούν να αντιληφθούν άμεσα το πρόβλημα, εν συνεχεία η ιατρική διάγνωση και περίθαλψη θα καθυστερήσει και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει σε μεγάλο βαθμό η ζωή του βρέφους.
💡Νεογέννητα στα οποία δεν χορηγείται η ενδομυϊκή ένεση βιταμίνης Κ έχουν 81 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή αιμορραγία σε σύγκριση με τα παιδιά στα οποία τους έχει χορηγηθεί.
Βιταμίνη Κ: Χορήγηση στο νεογέννητο
Υπάρχουν 2 τρόποι πρόσληψης της Βιταμίνης Κ από το νεογνό. Η χορήγηση μέσω ένεσης & από τη στοματική κοιλότητα.
- Ένεση Βιταμίνης Κ: Το βασικό πλεονέκτημα μιας ένεσης βιταμίνης Κ που χορηγείται μέσω της ενδομυϊκής οδού στον μηρό είναι ότι το μωρό σας θα χρειαστεί μόνο μία δόση. Είναι επίσης πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη του HDN. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι είναι επεμβατικό και μπορεί να προκαλέσει πόνο και ένα μικρό μώλωπα στο σημείο που έγινε η ένεση.
- Βιταμίνη Κ από το στόμα: Η πρόσληψη Βιταμίνης Κ από το στόμα αποτελεί μια εύκολη διαδικασία στη χορήγηση. Είναι μη επεμβατική και μπορεί να χορηγηθεί γρήγορα και εύκολα από τη μαία σας, με δύο δόσεις που χορηγούνται την πρώτη εβδομάδα του μωρού και μία στον ένα μήνα. Εάν τρέφονται με φόρμουλα, μπορεί να δοθεί στο μπουκάλι τους. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν εγγυάται ότι θα απορροφηθεί όταν τα μωρά είναι τόσο επιρρεπή σε εμετό σε αυτό το στάδιο.
Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ;
Εάν το μωρό σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, μπορεί να μελανιάσει ή να αιμορραγήσει χωρίς προφανή λόγο. Δυστυχώς, τα περισσότερα μωρά με HDN δεν εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια πριν από την απειλητική για τη ζωή αιμορραγία, αλλά μπορεί να εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια:
- Μώλωπες που είναι ιδιαίτερα γύρω από το κεφάλι ή το πρόσωπο του μωρού σας.
- Αιμορραγία από τη μύτη ή τον ομφάλιο λώρο.
- Χρώμα δέρματος πιο χλωμό από το συνηθισμένο ή ωχρά ούλα σε μωρά με πιο σκούρο δέρμα.
- Σε μωρά ηλικίας άνω των τριών εβδομάδων, το ασπράδι των ματιών τους κιτρινίζει.
- Αίμα στην ούρηση του μωρού – μπορεί να φαίνεται μαύρο, σκούρο ή κολλώδες.
- Το μωρό σας κάνει εμετό με αίμα.
Τελικά θα πρέπει να χορηγήσω Βιταμίνη Κ στο νεογέννητο μωρό μου;
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος. Ωστόσο, η δυσκολία είναι ότι το σώμα μας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει πολύ καλά. Τα νεογέννητα μωρά λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη Κ για να αποτρέψουν την εμφάνιση HDN και την απειλητική για τη ζωή αιμορραγία τις πρώτες ώρες έως τους μήνες της ζωής τους.
Μην ξεχνάτε, όμως, πως για την υγεία του νεογέννητου μωρού σας, θα πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στον ειδικό θεράπων ιατρό που επισκέπτεστε, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά!
Πηγές
Why Do Newborns Need a Vitamin K Shot? (kidshealth.org)
Vitamin K and newborns: what you need to know (nct.org.uk)
Βιταμίνη Κ. Γιατί χορηγείται στα νεογέννητα; (paidiatros.com)