Υπνηλία κατά την Εγκυμοσύνη: Αίτια & Αντιμετώπιση
Τεκμηριωμένο
Η περίοδος της κύησης αποτελεί μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για κάθε γυναίκα. Κατά το διάστημα αυτό, κάθε γυναίκα νιώθει αλλαγές στο σώμα της, που ανασκευάζουν την καθημερινότητα και τις συνήθειες που ήξερε μέχρι πρότινος. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγκυμοσύνης είναι και η ξαφνική έλλειψη δυνάμεων, η συνεχής κόπωση, η ατονία και η υπνηλία.
Που οφείλεται η υπνηλία κατά την εγκυμοσύνη;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνεται η παραγωγή ορμονών, όπως η χοριακή γοναδοτροπίνη και αργότερα η προγεστερόνη, και κατά συνέπεια αυξάνεται και ο μεταβολισμός της γυναίκας. Οι συγκεκριμένες ορμόνες προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις υπνηλία και αυτό φαίνεται από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης.
Σε άλλες ερμηνείες της υπνηλίας κατά την εγκυμοσύνη, συναντώνται οι συνεχείς χτύποι της καρδιάς σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου του αίματος. Επίσης, η πτώση του ζαχάρου συντελεί στην κόπωση, καθώς ο μεταβολισμός καταναλώνει συνεχώς ενέργεια.
Πέρα από τα καθαρά παθολογικά αίτια, ρόλο στην κόπωση μιας εγκυμονούσας γυναίκας παίζουν και οι φυσικές και συναισθηματικές απαιτήσεις που έχει μια εγκυμοσύνη. Κοινώς, η κάθε γυναίκα ζει διαφορετικά την περίοδο της κύησης, με ότι αυτό συνεπάγεται, σωματικά και ψυχολογικά.
Πότε παρατηρείται η υπνηλία κατά την εγκυμοσύνη;
Κατά γενική ομολογία, τα πρώτα συμπτώματα υπνηλίας στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται την πιθανότητα εγκυμοσύνης από το σύμπτωμα της υπνηλίας. Μετά τον 4ο μήνα, αρχίζει σταδιακά να αποχωρεί αυτό το αίσθημα της συνεχούς ατονίας και η γυναίκα επανέρχεται σε καλύτερους ρυθμούς.
Η επαναφορά του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα οφείλεται κυρίως στη διαμόρφωση του πλακούντα, ενώ το σώμα, μέσα σ’ αυτό το διάστημα, έχει σταθεροποιηθεί ορμονικά. Γι’ αυτό παρατηρείται μείωση ή και εξαφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων (π.χ. ναυτίες) στις εγκυμονούσες γυναίκες, κατά τη μετάβαση στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εξαιρέσεις στις παραπάνω ενδείξεις, καθώς η κύηση για κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Ως εκ τούτου, η επικοινωνία με τον προσωπικό σας ιατρό – γυναικολόγο για θέματα της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη.
Υπνηλία στην εγκυμοσύνη: Αντιμετώπιση
Ο γυναικολόγος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ο αρμόδιος για να προσφέρει τις κατάλληλες συμβουλές στην εγκυμονούσα.
Μερικές καθημερινές λύσεις που μπορούν να προταθούν:
- Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα. Η καλύτερη θέση για την εγκυμοσύνη είναι να κοιμάστε στο αριστερό πλευρό, ώστε να μην επιβαρύνονται οι μύες της πλάτης και της μέσης, αλλά και να μην διαταράσσεται η επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.
- Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να βολευτείτε καλύτερα, όπως ανάμεσα στα γόνατα, πίσω από τη μέση.
- Δημιουργήστε το ιδανικό περιβάλλον για να είστε ήρεμη. Ρυθμίστε μια θερμοκρασία που θα νιώθετε άνετα και προσπαθήστε να μην έχετε μεγάλες πηγές φωτός ή σκότους εντός του σπιτιού.
- Ασκηθείτε. Η φυσική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα του ύπνου.
- Αποφύγετε τη λήψη τροφής τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.
- Λήψη μικρών γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός ημέρας.
Οι παραπάνω λύσεις είναι ενδεικτικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ξεχωριστή μέθοδος αντιμετώπισης της υπνηλίας, την οποία και θα προτείνει ο γιατρός – γυναικολόγος.
Πηγές
Sleep and Pregnancy (familydoctor.org)
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά : υπνηλία στην εγκυμοσύνη (kyisis.gr)
Ύπνος και εγκυμοσύνη: ποια είναι η σχέση τους (γυναικολογοσ.com)