Υψηλός πυρετός σε παιδί: Πότε είναι ανησυχητικός;
Τεκμηριωμένο
Πίνακας Περιεχομένων
Ο υψηλός πυρετός αποτελεί μια συνήθη κατάσταση στα παιδιά. Ωστόσο, ανησυχεί την πλειονότητα των γονέων, που αναζητούν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Στο άρθρο μας, θα γίνει αναφορά στον υψηλό πυρετό σε ένα παιδί, τα αίτια πρόκλησης του, ποια ανησυχητικά σημάδια να προσέξετε αλλά και τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης για άμεση ανακούφιση.
Γιατί παρουσιάζεται υψηλός πυρετός σε ένα παιδί;
Ο υψηλός πυρετός σε ένα παιδί αποτελεί φυσική αντίδραση του οργανισμού στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν υψηλό πυρετό στα παιδιά, από κοινές παιδικές ασθένειες όπως η γρίπη, η αμυγδαλίτιδα, μέχρι οι εμβολιασμοί. Επίσης, το υπερβολικό ντύσιμο κι η οδοντοφυΐα μπορεί να ευθύνεται για τον πυρετό σε αρκετά βρέφη.
Να σημειωθεί πως υψηλός πυρετός σε παιδί θεωρείται αυτός που είναι πάνω από τους 38°C.
Σημάδια υψηλού πυρετού στο παιδί
Αν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό, πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια:
- να αισθάνεται πιο ζεστό από το συνηθισμένο όταν το αγγίζετε την πλάτη ή το στήθος του
- να είναι ιδρωμένο
- να αισθάνεται αδιαθεσία
Πότε πρέπει να ανησυχήσω για τον υψηλό πυρετού στο παιδί μου;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο πυρετός στο παιδί δεν αποτελεί μια κατάσταση που αποπνέει έντονη ανησυχία. Συνήθως, είναι μέρος της αντίδρασης του οργανισμού για την καταπολέμηση κάποιας μόλυνσης. Κατά μ.ο., τα περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν λόγω διαφόρων ιογενών λοιμώξεων μέσα στη χρονιά, που σημαίνει αυτομάτως και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης πυρετού.
Μερικές φορές, όμως, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από τους γονείς για τον πυρετό του παιδιού τους. Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ανησυχείτε για τον πυρετό και να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια:
- Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο από 3 μηνών: Παρόλο που η πλειονότητα των περιπτώσεων πυρετού σε βρέφη εξελίσσονται ομαλά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δημιουργίας και δεν μπορούν να εκφράσουν τον πόνο που έχουν.
- Εάν το παιδί σας παρουσιάσει εξανθήματα: Αν ο πυρετός συνοδεύεται από εξανθήματα, μπορεί να υπάρχει σημαντική πιθανότητα κάποιας σοβαρής λοίμωξης.
- Εάν το παιδί σας είναι εξαιρετικά νυσταγμένο ή εξαιρετικά ευερέθιστο: Το έντονο αίσθημα υπνηλίας και εκνευρισμού από το παιδί αποτελούν ανησυχητικά σημάδι σύμφωνα με τους γιατρούς.
- Εάν το παιδί σας έχει έντονο πόνο ή δυσκολία στην κίνηση οποιουδήποτε μέρους του σώματος.
- Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή: Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού.
Αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού στο παιδί
Η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού στο παιδί περιλαμβάνει σπιτικές θεραπείες, ειδική διατροφή σε κάποιες περιπτώσεις και φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεκινήσετε ένα σχέδιο θεραπείας χωρίς να έχετε επικοινωνήσει πρώτα με έναν παιδίατρο.
Σπιτικές θεραπείες
Διάφορες σπιτικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον υψηλό πυρετό στο παιδί, όπως οι παρακάτω:
- Προσφέρετε άφθονα υγρά και αν το παιδί θηλάζει, να συνεχίσει κανονικά τον θηλασμό.
- Χρησιμοποιείστε δροσερά επιθέματα και κάντε δροσερά μπάνια το παιδί για να ανακουφίζεται από τον πυρετό.
- Ντύστε το με ελαφριά ρούχα, καθώς η υπερβολική ένδυση παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος.
- Διατηρείτε το δωμάτιο του παιδιού καλά αεριζόμενο και στη σωστή θερμοκρασία (21°C -22°C).
Διατροφή παιδιού με πυρετό
Η ιδανική διατροφή για ένα παιδί με πυρετό συνήθως περιλαμβάνει:
- υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (λόγω αύξησης μεταβολικού ρυθμού)
- υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (λόγω καταστροφής ιστών)
- χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για ευκολότερη πέψη και απορρόφηση)
- υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά (λόγω της αυξημένης απώλειας υγρών)
Τις πρώτες 2-3 μέρες η διατροφή του παιδιού συνήθως αποτελείται από υγρά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μειωμένη όρεξη. Μετέπειτα, όταν θα αρχίσει να υποχωρεί ο πυρετός, προτείνεται η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 2 ώρες). Τα γεύματα αυτά μπορούν να αυξηθούν σταδιακά σε ποσότητα, ανά 4 ώρες.
Η πρόσληψη πρωτεϊνών από τη διατροφή θα πρέπει να αυξηθεί, οπότε είναι σημαντικό να παρέχεται πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας όπως γαλακτοκομικά, κρέας, αυγό και ψάρι.
Συνοψίζοντας, τροφές που θα πρέπει να καταναλώνει το παιδί το διάστημα που έχει πυρετό, είναι:
- Άφθονα υγρά όπως χυμοί και σούπες
- Γάλα και ροφήματα με βάση το γάλα
Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως ρύζι λευκό, βρασμένα φρούτα, λαχανικά σε μαλακή ή πολτοποιημένη μορφή και πατάτες - Τρόφιμα που παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, π.χ. αυγά, τυριά, κρέατα, ψάρια, πουλερικά κ.λπ.
- Επιδόρπια με απλά σάκχαρα όπως μέλι και μαρμελάδα
Σε κάθε περίπτωση, λιπαρά τρόφιμα, οι πικάντικες και εξαιρετικά ινώδεις τροφές είναι δύσπεπτες και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Φαρμακευτική αγωγή
Σε περίπτωση που χρειαστεί αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού με αντιπυρετικά φάρμακα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικά σιρόπια για πυρετό με παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.
Στην περίπτωση που δε βρίσκετε λόγω εποχικότητας σιρόπι για πυρετό, μπορείτε να αγοράσετε αντιπυρετικά σε μορφή αναβράζοντος δισκίου. Οι δοσολογίες των αντιπυρετικών θα πρέπει να υποδεικνύονται από τον παιδίατρο, καθώς διαφοροποιούνται ανάλογα την ηλικία του παιδιού και της κατάστασης υγείας του.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό αν το παιδί σας έχει πυρετό και κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ακραία νωθρότητα ή υπνηλία
- Υπερβολική έκκριση σάλιου ή δυσκολία στην κατάποση
- Συνεχές κλάμα
- Εξανθήματα
- Δύσπνοια
- Κυάνωση σε χείλη, γλώσσα ή νύχια
- Πόνος ή ευαισθησία στην κοιλιά
- Ερυθρότητα ή πρήξιμο
- Αφυδάτωση
- Μειωμένη ούρηση
- Αλλαγές στη συμπεριφορά
- Δυσκολία στην ομιλία
- Δυσκολία αφύπνισης ή υπερβολική υπνηλία
- Σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις
✍️ Εκ των πραγμάτων, κάθε γονέας θα πρέπει να γνωρίζει πως ο υψηλός πυρετός στο παιδί αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού του. Συνήθη συμπτώματα αυτής της κατάστασης αποτελούν η ταχύπνοια και οι αρκετές σφίξεις, που δεν αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για τους ειδικούς. Μάλιστα, θεωρείται πως αποτελεί «σύμμαχο», καθώς αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών.
✍️ Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν το παιδί σας παρουσιάσει, εκτός του υψηλού πυρετού, κι άλλα ανησυχητικά σημάδια, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό.
Δείτε επίσης
Αφυδάτωση σε παιδιά: Πώς να την αντιμετωπίσετε;
Διάρροια σε Παιδιά: Άμεση Αντιμετώπιση με Φυσικό Τρόπο
Σταφυλόκοκκος σε Παιδιά: Συμπτώματα, Διάρκεια & Αντιμετώπιση
Στρεπτόκοκκος σε Παιδιά: Συμπτώματα, μετάδοση & πώς αντιμετωπίζεται
Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στην κοιλιά του παιδιού σας
Πηγές
- Οδηγίες για έλεγχο πυρετού στα παιδιά Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία
- When to worry about your child’s fever Harvard Health Publishing
- Fever (High Temperature) In Kids Kids Health
- High temperature (fever) in children NHS UK
- When Should You Worry About Your Child’s Fever? Cleveland Clinic